Opsporen maagkanker via ademtest

Een snelle en eenvoudige ademtest kan helpen bij de diagnose van maagkanker. Volgens de wetenschappers uit Israël en China is de test 90 procent nauwkeurig bij het detecteren van maagkanker en onderscheiden van andere maagproblemen.

Momenteel
Momenteel kan de diagnose maagkanker gesteld worden door met een flexibele slang de maagwand en het maagslijmvlies te bekijken en eventueel een biopt (weefselmonster) af te nemen. Een biopsie is een diagnostische ingreep waarbij een klein weefselmonster wordt afgenomen uit de maag en onder een microscoop onderzocht om vast te stellen of de cellen in het weefsel afwijkingen vertonen.

Nieuwe test
De nieuwe test zoekt chemische profielen in de uitgeademde lucht die uniek zijn voor patiënten met maagkanker.

Aan de studie namen in totaal 130 patiënten deel. Van deze groep hadden 37 patiënten maagkanker, 32 patiënten maagzweren en 61 hadden andere maagklachten. De test bleek in 90 procent van de gevallen succesvol. Naast het onderscheiden van maagkanker van goedaardige maagaandoeningen, kon de test ook een verschil aantonen tussen maagkanker in een vroeg stadium en in een laat stadium.

De wetenschap achter de test zelf is niet nieuw. Veel onderzoekers werken al jaren aan ademtests voor een aantal vormen van kanker, waaronder longkanker.

Kate Law van het Cancer Research UK zegt: “De resultaten van deze laatste studie zijn veelbelovend. Proeven op grote schaal zijn nu nodig om deze bevindingen te bevestigen”.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het British Journal of Cancer.

Bron: www.healthylives.nl/nieuws/verzorging/2013/opsporen-maagkanker-via-ademtest-in-90-procent-van-de-gevallen-succesvol

Delen:  
2 reacties op “Opsporen maagkanker via ademtest
  1. Kan je zo een test al aanvragen

    Geschreven door enter your name…Gem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief