Aspirine verkleint de kans op leverkanker

Aspirine kan het risico op leverkanker met 50 procent verkleinen. Ook het risico op overlijden aan chronische leverziekten wordt de helft minder, al bij één aspirine per maand. Dit concluderen  wetenschappers in een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat aspirine verschillende vormen van kanker kan voorkomen. Ook verkleint het middel de kans op een hartaanval en een beroerte. 
Dit onderzoek maakte gebruik van enquêtes, die werden ingevuld door 300.000 mensen tussen Eerdere onderzoeken toonden al aan dat aspirine verschillende vormen van kanker kan voorkomen. Ook verkleint het middel de kans op een hartaanval en een beroerte. 
Dit onderzoek maakte gebruik van enquêtes, die werden ingevuld door 300.000 mensen tussen de 50 en 71. De deelnemers gaven aan hoeveel aspirine zij hadden gebruikt in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vervolgens werden deze mensen 10 tot 12 jaar gevolgd. In deze periode ontwikkelden 250 mensen leverkanker, en 428 mensen overleden aan chronische leverziekten. 
 
Leverkanker op andere manieren voorkomen
 
Mensen die aangaven dat ze in het jaar ervoor minstens één keer per maand een aspirine hadden gebruikt, hadden 49 procent minder kans op het ontwikkelen van de meest voorkomende vorm van leverkanker. Het risico om gedurende de 10 jaar van het onderzoek te overlijden aan chronische leverziekten was voor hen 50 procent lager vergeleken met mensen die geen aspirine namen. 
 
Bijna de helft van de gevallen van leverkanker komen voor bij mensen die al chronische leverziekten hebben. Beide aandoeningen houden verband met hepatitis infecties, alcoholgebruik, bepaalde stofwisselingsziekten en een verkeerd eetpatroon. 
 
Experts waarschuwen dat het nog niet zeker is dat aspirine ingezet kan worden om kanker en hartaanvallen te voorkomen. Een bekende complicatie van aspirine is een inwendige bloeding. Vooral mensen met leverkanker zijn daar gevoelig voor. Leverkanker kan volgens hen in de meeste gevallen op een andere manier voorkomen worden. 
 
Delen:  
2 reacties op “Aspirine verkleint de kans op leverkanker
  1. Hoeveel mg.aspirine moet men innamen ter voorkoming van evt.verschillende kanker soorten ?ik begrijp wel dat het geen garantie is.Gr. Janny Peeman.

    Geschreven door Janny.Peeman op
  2. Zoals in bovenstaand stuk al is vermeld, waarschuwen experts dat het nog niet zeker is dat aspirine ingezet kan worden om kanker en hartaanvallen te voorkomen. Een bekende complicatie van aspirine is een inwendige bloeding. Asperine is nl ook een bloedverdunner. Dus niet voor iedereen zondermeer geschikt.
    Ook over de eventueel te gebruiken dosering bestaat nog geen duidelijkheid.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief