Jeukende hoofdhuid, wat is de oorzaak?

Jeukende hoofdhuid, wat is de oorzaak?

Een jeukende hoofdhuid komt veel voor. In veel gevallen is de oorzaak onschuldig en alleen vervelend, maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Wat zijn oorzaken van een jeukende hoofdhuid en wanneer moet je naar je huisarts?

Functie van jeuk

Aanvankelijk werd aangenomen dat jeuk een lichte variant van pijn was. Echter, onderzoekers hebben bewezen dat dit niet het geval is. Jeuk- en pijnsignalen leggen namelijk andere wegen af in ons zenuwstelsel. De functie van jeuk is zelfbescherming. De huid zit vol met zenuwen die ons bewust maken van het contact met onze omgeving. De jeukzenuw signaleert bijvoorbeeld de pootjes van een wesp op onze huid. De kriebels op de huid worden omgezet in jeuk, om ons te attenderen op het feit dat de huid mogelijk wordt aangetast.

Mogelijke oorzaken jeukende hoofdhuid

Wanneer de hoofdhuid jeukt, is er in de meeste gevallen sprake van een ontsteking van de hoofdhuid. Vaak kun je aan de bijkomende symptomen de oorzaak van de jeuk herkennen.

Jeuk met schilfers

Wanneer de jeuk op het hoofd gepaard gaat met schilfers, dan kan de oorzaak zijn:

Roos

Roos is vrij gemakkelijk te herkennen. Je ziet hierbij de kenmerkende kleine witte vlokjes in de haren en op de schouders. Hoe en waarom roos ontstaat, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat wanneer roos niet goed wordt behandeld er naast de jeuk ook haaruitval kan optreden.

Seborroïsch eczeem

Wanneer de roos niet wit is, maar geel, vettig en de huid is ook nog eens rood en geïrriteerd, dan kan er sprake zijn van seborroïsch eczeem. Het is een ernstigere vorm van roos die veroorzaakt wordt door een veranderde samenstelling van het huidsmeer. Ondanks het feit dat seborroïsch eczeem niet besmettelijk is en geen kwaad kan, willen veel mensen er wel van af. Deze vorm is te behandelen door 2 keer per week een speciale shampoo, gel of lotion te gebruiken die schimmels en gisten bestrijdt.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarbij de huid sneller verhoornt als gevolg van een ontsteking. Deze huidaandoening gaat gepaard met hevige jeuk en dikke schilfers op een rode huid. De plekken kunnen groot of klein zijn en zijn niet besmettelijk. Psoriasis van de hoofdhuid kan ook haaruitval geven. Wanneer er sprake is van een lichte schilferlaag, dan kan koolteershampoo goed werken. Bij een dikke schilferlaag, kan de dermatoloog een speciale crème voorschrijven.

Hoofdschimmel

Wanneer je hoofdschimmel hebt, dan zitten er rode plekken met schilfers tussen je haren. Ook kunnen er kale plekken ontstaan door het afbreken van de haren net boven de huid. Huidschimmels zijn altijd op je huid aanwezig, maar ze veroorzaken pas een infectie op het moment dat ze een haarzakje binnendringen. Vaak wordt er als behandeling gekozen voor antischimmelpillen in combinatie met een antischimmelgel.

Droge huid

Verstoring van de natuurlijke vochtbalans van je hoofdhuid kan leiden tot jeuk aan de hoofdhuid. Een droge en jeukende hoofdhuid kan te maken hebben met veroudering of huidproblemen, maar ook doordat de lucht erg droog is. Dit is vaak het geval in de wintermaanden, wanneer de centrale verwarming aanstaat.

Allergische contacteczeem

Wanneer je last hebt van een acute jeukende uitslag, waarbij je ook rode vlekken, bultjes en soms vochtblaasjes en blaren hebt, dan kan het zijn dat je last hebt van allergische contacteczeem. Deze vorm van contacteczeem is vaak een reactie op shampoo, crèmespoeling, stylinggels of haarverfproducten.

Jeuk met puistjes

Folliculitis

Wanneer de haarzakjes ontstoken zijn, ontstaan er kleine witte of gelige puistjes op de huid. Rond het puistje kan dan een rode rand zitten. In de meeste gevallen jeukt het en soms kan de huid ook pijn doen. De oorzaak van de ontsteking is een bacteriële, schimmel of gistinfectie. Afhankelijk van de aard, kan je huisarts een medicijn voorschrijven.

Folliculitis decalvans

Ook hierbij zijn de haarzakjes ontstoken. Echter, hierbij veroorzaakt de ontsteking haaruitval en verlittekening. De echte oorzaak is niet bekend, maar men denkt dat er sprake kan zijn van een auto-immuun ontsteking die gericht is om de eigen haarwortels te vernietigen.

Jeuk door parasieten

Dit is waarschijnlijk de meest bekende oorzaak van een jeukende hoofdhuid. Het kan veroorzaakt worden door:

Hoofdluis

Hoofdluizen voeden zich met bloed die ze uit onze hoofdhuid zuigen. Voorafgaand aan het zuigen zit een beet. Deze beten kunnen veel jeuk veroorzaken. Je kunt deze als klein rode puntjes tussen de haren herkennen. Hoofdluizen zijn gemakkelijk te bestrijden door het haar te behandelen met een antihoofdluismiddel in combinatie met kammen.

Jeuk zonder symptomen

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je een jeukende hoofdhuid hebt, maar dat je niets ziet. Geen roodheid, bultjes of puskopjes. Dan kan de jeuk komen door:

Stress

Wanneer je last hebt van stress, dan is er sprake van te veel spanning in je lichaam. Deze spanning maakt het dat je lichaam in een constante staat van paraatheid staat. Hierdoor kan het lichaam extremer reageren dan normaal. Ook jeukirritaties worden dan heviger, net als je reactie daarop. Waardoor het krabben ook heftiger wordt. Toch is het af te raden om te krabben. Door de wondjes die door krabben ontstaan, kun je nog meer jeuk krijgen en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Auto-immuunziekten

Wanneer je ineens veel haar verliest of als dit broos wordt, kan dit op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden, zoals een: schildklierafwijking, ijzertekort of een auto-immuunziekte.

Medicijnen

Mensen kunnen soms niet tegen bepaalde medicijnen en krijgen dan een jeukende huiduitslag op het lichaam. Hierbij kan de jeuk zich ook uitbreiden naar het gezicht en hoofdhuid.

Wel of niet krabben?

Ondanks de drang die je voelt om te krabben, is toch het advies om dit zo min mogelijk te doen. Door te krabben kunnen er weer wondjes ontstaan, die ook weer kunnen gaan jeuken. In alle gevallen is het beter om de oorzaak van de jeuk te achterhalen, zodat deze behandeld kan worden.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je last hebt van een jeukende hoofdhuid, ga dan naar je huisarts of dermatoloog. Helemaal wanneer je ernstige symptomen hebt, of wanneer je hoofdhuid ontstoken is, vocht afscheidt of pijnlijk is. Het is niet aan te raden om zelf huismiddeltjes te proberen op het moment dat je de diagnose niet weet. Deze middeltjes kunnen soms averechts werken.

 

Bronnen: huidarts.com, benuapotheek.nl en huidinfo.nl

Delen:  
16 reacties op “Jeukende hoofdhuid, wat is de oorzaak?
  1. Wat te denken van te heet water bij het wassen vd haren

    Geschreven door Anna op
    • TE heet voel je neem ik aan maar wat denk je van niet heet genoeg? Zeepresten blijven achter en veroorzaken jeuk. Het is soms zo simpel.

      Geschreven door Piet P op
  2. ik heb net als sommige dieren last van haaruitval in voor en najaar gaat ook gepaard met jeuk

    Geschreven door anna op
    • Deze is niet van mij!! Anna

      Geschreven door Anna. Miss op
    • Ook ik had een jeukende hoofdhuid. Panisch werd ik ervan omdat ik ook al 3 keer hoofdluis van mijn dochter haar school had meegekregen. De intolerantie was hoog. Ik ben overgestapt op shampoo zonder sulfaten. Een hele verbetering.

      Geschreven door Charlie op
      • Waar koop je die? Merk? (Shampoo zonder sulfaten)

        Geschreven door Bea op
      • Bij de Hema hebben ze die shampoo

        Geschreven door Su op
  3. Ik gebruik tea tree lotion op de jeukerige plaatsen.

    Geschreven door Patricia op
  4. Deze is niet van mij!. Misschien andere anna???

    Geschreven door Anna. op
    • wat denk jezelf? ik zei het al … soms is het ZOOOOOO simpel

      Geschreven door Piet P op
      • goeie reactie!

        Geschreven door John K. op
  5. Ik heb op advies sorion shampo gebruikt het helpt echt. Te bestellen op internet

    Geschreven door M op
    • kan ik dat ook bij bestellen

      Geschreven door hoop op
  6. Ik heb alleen last ervan bij de tv ’s avonds. Vreemd

    Geschreven door Alstrumeria op
  7. Ik had jeuk zonder verdere symptomen. Bleek door verstevigingsmousse te komen en haarlak en gel. Dat gebruik ik dus niet meer. Ik was hooguit eens per week m’n haar met shampoo, probeer minder. Probleem is nl dat je dan de natuurlijke verlaag wegwast. De eerste 3 dagen nadien heeft m’n haar eigenlijk weer mousse of gel nodig, omdat het dan slap is. Maakt niet uit welke shampoo. Maar nooit met shampoo wassen is ook weer geen optie, het wordt toch vies , door stof en luchtvervuiling… Maar ja, er zijn ergere dingen. 😉

    Geschreven door Bea op
  8. Ik was mij al jaren met Eucerin shampoo, badolie, doucheolie, scheerzeep….Het beste product voor mijn eczema en chroomallergie.

    Geschreven door Edandjazz op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief