Jeukende borsten en tepels

Jeukende borsten of tepels, het komt vaker voor dan je denkt. Deze jeuk ontstaat door een prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmonden in de tepels en tepelhoven. Maar de oorzaak van deze prikkeling kan legio zijn. Wij hebben een aantal oorzaken op een rij gezet.

Oorzaken van jeukende borsten en tepels
Veel vrouwen en jonge meisjes (soms ook mannen) hebben met enige regelmaat jeukende borsten of jeukende tepels. In principe is er bij jeukende borsten of tepels, zonder andere klachten, geen sprake van een ernstige onderliggende ziekte waar veel vrouwen in eerste instantie wel bang voor zijn. De oorzaken kunnen zijn:

1. Kleding
Als één of beide tepels jeuken, zonder andere klachten, dan is er meestal niets ernstigs aan de hand. Vaak gaat het dan om (over)gevoelige zenuwuiteinden door irritatie van de tepelhuid. Synthetische stoffen zoals polyester en acryl zijn materialen die ook voor jeuk kunnen zorgen. En daarnaast kunnen harde naden en randen aan bijvoorbeeld je BH, voor jeuk zorgen. Maar ook een te kleine, knellende, BH kan veel jeuk veroorzaken.

2. Allergische reactie
Chemicaliën kunnen voor een allergische reactie zorgen wat zich kan uiten in onder andere jeuk. Ons lichaam wordt steeds vaker, en langduriger, aan chemicaliën blootgesteld waardoor de kans op een allergische reactie toeneemt. Chemische stoffen zitten bijvoorbeeld ook in wasmiddelen, doucheschuim en bodycrèmes.

3. Bacteriële infectie
Wanneer je naast een jeukende tepel ook last hebt van pijn, zwellingen, roodheid, bultjes of wondjes, dan heb je waarschijnlijk een bacteriële infectie van je tepel. Een infectie kan zich ontwikkelen in de borst zelf (borstontsteking) maar ook in de tepel(s) (melkklierontsteking) deze ontstekingen worden mastitis genoemd. Bacteriën kunnen in je borst terechtkomen via de tepel (tepelhof of melkgangen) of via de bloedsomloop. Besmetting kan ontstaan via een wondje van een Bh-beugel of via een ingegroeid tepelhaartje. Meestal begint de infectie in de tepel en verspreidt deze zich langzaam over de borsthuid. Bij een vergevorderde borstontsteking kun je zelfs koorts, spierpijn en hoofdpijn krijgen.

4. Schimmelinfectie
Een jeukende tepel kan ook veroorzaakt worden door een schimmelinfectie van de tepel of tepelhof. Dit komt dan vaak door een candida-schimmel. De huid is dan meestal rood, iets opgezet, schilferig en gaat jeuken en branden. Soms is er sprake van (stekende) pijn. Een schimmelinfectie op borsten of tepels kan ontstaan door het geven van borstvoeding (geïnfecteerd door baby’s met spruw), een vochtige BH door onder andere zweet, lekkende of vloeiende tepels.

5. Als gevolg van hormonen
Jeukende tepels kunnen worden veroorzaakt door schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Men spreekt dan van hormonale jeuk. Dit kan onder andere ontstaan bij jonge meisjes die in de groei zijn waarbij hun borsten zich (gaan) ontwikkelen. Hormoonveranderingen tijdens de menstruatiecyclus, het premenstrueel syndroom (PMS), menopauze en zwangerschap kunnen ook jeuk opleveren. En medicijnen die invloed uitoefenen op de hormoonhuishouding, zoals bijvoorbeeld de pil, kunnen als bijwerking jeukende borsten met zich mee brengen.

6. Als gevolg van borstkanker
Als je jeuk aan je tepel hebt en je zorgen maakt over borstkanker, bedenk dan of dat je altijd jeuk hebt aan je linker tepel of alleen aan je rechter tepel. Als allebei je tepels gelijktijdig jeuken, dan is de kans op borstkanker zeer gering. Borstkanker manifesteert zich namelijk zelden in beide borsten tegelijkertijd. Daarnaast is een jeukende tepel zonder zichtbare of voelbare onregelmatigheden zelden een symptoom van borstkanker. Borstkanker wordt veeleer ontdekt door het opmerken van een knobbeltje in de borst. Jeuk aan één borst of tepel in combinatie met overige klachten, dat zou wel alarmerend kunnen zijn. Neem dan contact op met je arts.

Alarmerende klachten zijn:

 • Blaasjes of rode vlekken
 • Verandering van huidskleur
 • Aanhoudende schilfering aan je tepel
 • Intrekkende tepel(s)
 • Afscheiding (vocht, bloed, pus) uit één of meerdere tepels
 • Knobbeltjes, bobbeltjes, zwellingen of verdikkingen in je borst, tepel of oksel

Tot slot
Soms ligt de oorzaak van jeuk aan je tepel voor de hand. Zo kunnen je tepels, als onderdeel van het totale genezingsproces, gaan jeuken na een borstvergroting of borstverkleining. Maar ook als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat je last krijgt van jeukende tepels. Dit kan komen door de zogenaamde “melkblaren”, een verstopt melkkanaaltje of door irritatie door wrijving van de lipjes en of tandjes van je kindje. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam je arts te raadplegen, zeker wanneer er sprake is van meer klachten dan “alleen” jeuk aan je borst(en) en of aan je tepel(s).

Bronnen: WebMD en degroenezuster.nl

10 reacties op “Jeukende borsten en tepels
 1. Hallo..
  Ik ben 16 jaar en erger me nu al aan men borsten omdat ik de indruk heb dat die echt niet groeien.. heeft iemand enig idee hoe dit zou kunnen komen..? Het is heel schaamtelijk om tijden de Lo lessen mij om te kleden bij klas genoten die al veel meer hebben..

  Geschreven door gummybeertje op
 2. Maak je niet te druk daarover. Je bent pas 16 jaar. Dat zal beslist nog veranderen.
  Aan de andere kant is het ook zo dat we niet allemaal evenveel van hetzelfde kunnen hebben. ook kunnen we bijna nooit krijgen wat we graag zouden willen.

  Geschreven door Tandor op
 3. @gummybeertje.
  wen je zelf er niet al te veel aan de dingen die jij te kort komt! Laat je niet verkleinen door jou negatieve gedachtes die andere voor jou maken..
  wees trots op wie jij bent en wat je kan je lichaam veranderd met de tijd wees blij dat je gezond bemt en dat je kunt lachen en kunt praten!!
  niemand is perfect maar iedereen is mooi.
  Dus blijf altijd positief want alleen dat is de oplossing om gelukkig te kunnen blijven leven niks aan trekken van wat mensen van je vinden en zeggen.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Geen zorgen. Mijn borsten waren ook in mijn puberteit aan de kleine kant. Maar ik ben nu 22 en het lijkt wel alsof mijn borsten de afgelopen 2 jaar een groeispurt hebben (gehad). Ik ben van cup A naar cup B gegaan en ik heb af en toe het idee dat ze nog steeds groeien. Volgens de boekjes kunnen je borsten blijven groeien tot je 25e

  Geschreven door Valkyrie op
 5. 16 Is inderdaad een vervelende leeftijd, maar troost je ik ben nu al 35 jaar heel gelukkig getrouwd met een vrouw met cup AA. We hebben 4 kinderen die allen groot, gezond, sterk en slim zijn geworden dank zij haar borstvoeding, haar zorg, liefde en toewijding voor hun. Mijn vrouw is nu al 35 jaar mijn soulmate. Mijn vrouw heeft heel veel voortreffelijke kwaliteiten en het niet hebben van grotere borsten is voor mij nooit een moment een probleem geweest, nooit iets geweest waar ik over nagedacht heb.

  Geschreven door Jos op
 6. Kan mij wel voorstellen dat je je hier druk om maakt op jou leeftijd. Ik wat tot mijn eerste zwangerschap bijna zo plat als een dubbeltje, zo plat dat ik mij schaamde om een bovenstukje van een bikini aan te doen. Maar die schaamte is over gegaan. Dit doordat wanneer je volwassen wordt meestal wel in gaat zien dat het hebben van grote borsten ook niet alles is. Je bent 16 en nog niet volgroeid, de kans dat je borsten nog groeien is dus groot. Probeer je er niet druk om te maken en ga met opgeheven hoofd en rechte schouders door het leven. Wees trots op hoe je bent.

  Heel veel sterkte en ik hoop dat je iets positiefs kunt halen uit alle antwoorden die hier geplaatst zijn.

  Geschreven door Riemke op
 7. Hoi gummybeertje, ik snap je maar al te goed op jou leeftijd had ik ook niks ik had kort haar en veel mensen dachten dat ik een jongen was. Ze groeien nog wel, ik weet het dat zegt iedereen maar er zijn ook jongens/mannen waar het om het koppie gaat en niet om het uiterlijk.

  Mijn man en ik zijn nu haast 14 jaar samen en 5 jaar getrouwd als hij op mijn uiterlijk was gegaan waren we nu niet samen geweest toen ik hem leerde kennen woog ik 160kg dankzij verkeerde medicijnen van mijn dokter.
  Ik had in die tijd dubbel dd iets wat je ook niet moet willen dit heeft mijn rug kapot gemaakt.

  Dankzij de hulp van mijn man en een operatie weeg ik nu 70kg en heb ik gewoon een B/C tje dus denk maar zo het kan allemaal.

  Wil je het echt weten wat het kan zijn snuffel eens op internet, ga naar de huisarts toe of kijk wat je moeder heeft meestal (niet altijd) zit je in de buurt van wat je moeder heeft.

  Wees niet te ongerust je bent zoals de andere ook zeggen nog jong.

  Geschreven door FliereFluiter op
 8. Hoi Wendy, ik heb ook cup G. Kijk eens op de site van de Bonprix. Daar hebben ze ook onze maat. De leukste bh’s stevig en goedkoop. Ik draag ‘snachts steun bh’s. Zou ze wel wat minder willen hebben

  Geschreven door Irene op
 9. Toen ik aan mijn oma vertelde dat ik steeds jeuk had zei ze mij dat ik mosterd moest smeren. Sindien jeukt het inderdaad minder. De geur neem ik erbij maar anderzijds mijn vriendje kan het ook wel smaken O:

  Geschreven door Kelly verbier op
 10. Hoi. Ik ben 16 en heb echt nog maar erwtjes. Al mijn nichten hadden op deze leeftijd al meloenen. Wat kan ik doen om mn borsten te laten groeien? Zocht op internet en daaruit bleek dat Hop goed is voor bosrtgroei. Ook fenegriek helpt. Please antwoord van iemand

  Geschreven door Saartje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en relevante advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder