Insectenbeet, wat moet je wel en niet doen?

Insectenbeet, wat moet je wel en niet doen?

We hebben allemaal wel eens te maken met een insectenbeet. Gelukkig zijn de gevolgen in de meeste gevallen vervelend maar onschuldig. Denk hierbij aan jeuk en een pijnlijke zwelling. Echter, in sommige gevallen kan een insectenbeet gevaarlijk zijn. Wat moet je wel en niet doen bij een insectenbeet?

Eerste hulp bij een insectenbeet

Bijensteek

Een bij is niet agressief, maar zal je steken op het moment dat deze zich bedreigd voelt. Een bij zal na het steken zijn angel verliezen, doordat deze met weerhaakjes in de huid van het slachtoffer blijft zitten. Het verliezen van de angel en de gifblaas betekent ook dat de bij zal overlijden.
Op het moment dat je door een bij bent gestoken, dan is het zaak om zo snel mogelijk de angel te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld door deze er met de nagel uit te wippen. Nooit de angel vastnemen tussen duim en wijsvinger, zo knijp je de gifblaas leeg en maak je het alleen maar erger. Hoe langer de angel met de gifblaas blijft zitten, des te langer deze door kan gaan met het pompen van gif.
Vervolgens kun je de plek waar je gestoken bent koelen met een natte doek of een coldpack verpakt in een theedoek. Als de plek waar je bent gestoken dik wordt, bel dan je huisarts.

Wanneer iemand in zijn mond of keel is gestoken, bel dan direct 1-1-2. Je kunt in de tussentijd iemand op een ijsblokje laten zuigen om eventuele zwelling tegen te gaan.

Wespensteek

Ook een wesp zal steken wanneer deze zich bedreigd voelt. Bij iedere steek spuit de wesp een kleine hoeveelheid gif in het slachtoffer. Dit gif bevat lokstoffen waardoor andere wespen, die eventueel in de buurt zijn, aangetrokken kunnen worden.

Een wespensteek is pijnlijk, vaak gevolgd door een branderige of jeukende rode zwelling. Ook een wespensteek kun je koelen met ijs of een coldpack verpakt in een theedoek. Hierdoor zal de zwelling en de pijn verminderen. Op het moment dat de zwelling aanhoudt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Ook wanneer een wesp in de mond of keel heeft gestoken, moet er net als bij een bijensteek, 1-1-2 worden gebeld.

Muggen, steekvliegen of dazen

Meestal zijn de steken van deze groep vervelend, maar niet ernstig. Een zwelling in combinatie met jeuk zijn de meest voorkomende symptomen. De grootte van deze reactie is van persoon tot persoon anders. Na herhaalde beten of steken van eenzelfde insectensoort is het wel mogelijk dat er een plaatselijke allergische reactie optreedt. Vooral bij muggenbeten kan dat het geval zijn.

Ter bescherming zijn producten op basis van DEET het meest effectief. Omdat muggen vooral tijdens de schemering actief zijn, is het verstandig om ’s avonds kleren te dragen die je lichaam zoveel mogelijk bedekken.

Ben je dan toch gestoken, dan is het beste advies om na een steek er niet aan te komen. Door te krabben kan de jeuk alleen maar erger worden. Natuurlijk kun je wel een jeukwerende zalf erop smeren.

Spinnen

In Nederland komen geen spinnen voor die giftig zijn. Over de hele wereld zijn er maar een tiental spinnen die als gevaarlijk bestempeld kunnen worden en die soorten komen bij ons normaal gezien niet voor. Wel komt in Nederland de gerande oeverspin voor. Een beet van deze spin is zeer onaangenaam en wellicht te vergelijken met een wespensteek.

Ben je gebeten door een spin, dan is het bij een oppervlakkige spinnenbeet voldoende om de wond schoon te maken, eventueel te koelen en een verband aan te brengen. Echter, ben je door een giftige spin gebeten, ga dan direct naar een arts.

Mieren

Mieren zijn dan wel klein, de rode en zwarte mieren kunnen wel bijten. Na het bijten spuiten ze met het achterlijf een druppel mierenzuur in het wondje. Dit kan een stekend gevoel en een rode plek met soms vochtblaasjes veroorzaken die flink kan jeuken. Door te koelen ga je de zwelling tegen en de jeuk voel je tijdelijk minder. Eventuele wondjes moet je eerst ontsmetten.

Allergische reactie

Soms kan iemand heftig reageren op een steek of een beet. Zo’n heftige reactie duidt dan vaak op een allergische reactie. Een dergelijke reactie kan pas ontstaan als de persoon al eens eerder in aanraking is geweest met het gif.

Mogelijke symptomen kunnen rode vlekken in combinatie met hevige jeuk zijn. Daarnaast kunnen onder andere de ogen en lippen opzwellen.

Op het moment dat er zwellingen in het halsgebied ontstaan, dan wordt het voor die persoon lastig om te praten. Ook wordt het slikken bemoeilijkt en kan de ademhaling worden belemmerd. Meestal treden deze reacties binnen een kwartier na een steek op. Een dergelijke sterke reactie wordt een anafylactische shock genoemd. Natuurlijk is het dan zaak om direct 1-1-2 te bellen.

 

Bronnen: ikehbo en EHBO.nl

 

 

Delen:  
reactie op “Insectenbeet, wat moet je wel en niet doen?
  1. In Spanje, bij een zwembad werd ik eens door een wesp gestoken. Een dame die had gezien dat een west wegvloog zei dat ze vreemd middeltje had maar dat het hielp bij wespensteken. Ze pakte onder een plant vandaan een beetje modder, wreef dat in mijn hals waar ik gestoken was, en de pijn was binnen de kortste tijd weg. Die methode heb ik daarna heel veel keren gebruikt. Modder vind je altijd dichtbij en de pijn is meteen weg. Alleen, let erop dat het geen vervuilde Modder is waar mensen op lopen. Daarom haal ik het ook altijd onder een plant vandaan. Ook de Nederlandse modder haalt onmiddellijk de pijn weg.

    Geschreven door Trudy Diaz op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief