De sociale impact van hyperhidrosis

De sociale impact van hyperhidrosis

Overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd, komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Eén op de honderd mensen dus. Deze mensen hebben zo veel last van te veel transpireren dat ze er hinder van ondervinden in het dagelijks leven. De sociale impact is groot. Kun je wat aan hyperhidrosis doen?

Wat is overmatig zweten?

Wanneer iemand last heeft van hyperhidrosis, dan produceert hij of zij grote hoeveelheden zweet. Meer zweet dan nodig is om de lichaamstemperatuur te regelen. In de praktijk betekent dit dat de handen, voeten, borst of oksels (afhankelijk van welke plaats van het lichaam is aangetast) misschien wel constant nat zijn. Wanneer dit de normale alledaagse activiteiten bemoeilijkt, dan kan dit sociaal gezien een enorme impact hebben.
Het is niet zo dat hyperhidrosispatiënten overmatig ruiken door het vele zweten. Een onaangename zweetgeur wordt namelijk niet veroorzaakt door het zweetvocht zelf, maar door bacteriën die een verbinding met het zweetvocht aangaan wanneer dit lang blijft zitten.

Er bestaan 2 soorten zweetklieren, te weten:

  • Eccriene zweetklieren
    Deze zweetklieren regelen de lichaamstemperatuur en komen overal op het lichaam voor. Op het moment dat ons lichaam opwarmt bevochtigen ze de huid, waardoor het lichaam efficiënt afkoelt. Daarnaast bevochtigen de eccriene zweetklieren de handpalmen voor een beter houvast. Bij zenuwen of angst worden deze in onder andere het gezicht en de handpalmen geactiveerd.
  • Apocriene zweetklieren
    De apocriene zweetklieren bevinden zich vooral in de behaarde huiddelen. Naast vocht geven ze ook geurstoffen af die de bekende zweetgeur veroorzaken. Tot aan het moment dat het zweet het huidoppervlak raakt, ruikt het nog nergens naar. Echter, wanneer het in contact komt met bacteriën die op de huid zitten ontstaat de zweetgeur. Apocriene zweetklieren worden bijna niet beïnvloed door lichamelijke inspanning of zenuwen.

Sociale impact van hyperhidrosis

In veel gevallen ondervinden mensen met hyperhidrosis veel last in het onderhouden van sociale contacten. Dit kan zich in ernstige gevallen uitten in het soms tot wel 5 keer per dag van shirt wisselen. Mensen die altijd last hebben van natte, klamme zweethanden durven zich misschien niet voor te stellen aan anderen. Maar ook het hebben van natte handen kan lastig zijn bij het uitoefenen van dagelijkse werkzaamheden. Zo kan een gewone activiteit zoals schrijven lastig worden wanneer de natte handen het papier natmaken.

Uiteindelijk durven mensen die overmatig zweten zich vaak niet meer in het openbaar te vertonen of te sporten. Daardoor hebben ze een verhoogde kans op emotionele en psychosociale problemen, waaronder een verminderd zelfvertrouwen, misschien wel een sociaal isolement en een depressie.

Oorzaken van hyperhidrose

De exacte oorzaak van overmatig zweten is (nog) niet bekend. Het blijkt wel dat bij ongeveer 30 tot 50% van de mensen met hyperhidrose, er ook een familielid is met dezelfde aandoening. Dit zou kunnen wijzen op een genetische oorzaak.

Op het moment dat iemand overal last heeft van overmatig zweten, dan ligt de oorzaak wellicht bij een onderliggend probleem, zoals: overgewicht, menopauze, diabetes, te snelwerkende schildklier, kanker of door bepaalde medicijnen.

Hyperhidrosis kan ook het gevolg zijn van bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals angststoornissen.
Wanneer een andere ziekte niet de oorzaak is van het overmatige zweten, dan spreken we van primaire hyperhidrosis. Hierbij zijn de eccriene zweetklieren, overactief. Deze klieren zitten bijna overal in de huid, maar komen in een hogere concentratie voor in de huid van de handpalmen, voetzolen en oksels.

Wat kun je zelf aan hyperhidrose doen?

Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt treffen:

  • Draag kleding waarin je koel blijft. Natuurlijk zijn natuurlijke vezels koel, maar die absorberen wel veel zweet op en blijven vervolgens vochtig. Sommige synthetische vezels zijn dan wel warm maar ze helpen het zweet verdampen en daardoor voelen ze droog aan. Natuurlijk kun je een stel schone kleren mee naar je werk nemen. Zorg ook dat je niet te strakke kleding draagt.
  • Draag goed ventilerend schoeisel, houd schoenen niet de hele dag aan en draag zo veel mogelijk open schoenen of loop op je blote voeten.
  • Wissel daarnaast ook regelmatig je sokken en maak gebruik van absorberende materialen zoals zooltjes.
  • Zorg voor een koele en goed geventileerde leef- en werkomgeving.
  • Vermijd voedsel en dranken die aanzetten tot zweten. Voor de één is dat pikant eten en voor de ander heel wat anders. Vaak weet iemand zelf heel goed welke producten problemen veroorzaken.
  • Iedereen heeft in zijn of haar leven te maken met stress, spanningen en angst. Echter, mensen met hyperhidrose moeten daarnaast ook nog zien om te gaan met zweten. Probeer te bedenken of er een manier is om stress te verminderen en plan je (werk)dag zorgvuldig in. Maak daarnaast ook tijd vrij voor ontspanning.
  • Besteed voldoende aandacht aan persoonlijke hygiëne. Dus was je oksels, gezicht en handen wat vaker. Daarnaast is het gebruik van deodorant of andere anti-zweetmiddelen verstandig.

Behandeling van hyperhidrosis

Op de volgende manieren kunnen overmatige zweetvoeten, -oksels en handen behandeld worden:

  • Botulinetoxine injecties
    Een effectieve behandelingsmethode is het blokkeren van de zweetsecretie met behulp van botulinetoxine. Dit is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum en het kan gebruikt worden om zweten tegen te gaan. Deze wordt bij een behandeling in de huid gespoten, waardoor de eccriene zweetklieren geblokkeerd worden. Deze eccriene zweetklieren zorgen ervoor dat je zweet produceert. Het is een methode met een tijdelijk resultaat, waardoor de behandeling om de 12 weken herhaald moet worden.
  • Miradry
    Dit is een nieuwe oplossing die gebruikt kan worden bij overmatig zweten. Bij deze behandeling wordt er met behulp van selectieve magnetronstraling de huid in de oksels verhit, zodanig dat de zweetklieren op die plek worden vernietigd. Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat na deze behandeling het aantal zweetkliertjes met 80 tot 90% afneemt. Het effect zou permanent zijn, maar de lange termijneffecten zijn nog niet bekend.
  • Medicijnen
    Er zijn medicijnen beschikbaar die normaal gesproken gebruikt worden tegen andere ziekten, maar welke als bijwerking hebben dat ze zweten tegengaan. Denk hierbij aan bètablokkers, ACE-remmers of anticholinergica.
  • Operatie
    Er zijn enkele operaties die een goed resultaat kunnen geven. Maar hierbij kunnen behoorlijke complicaties en bijwerkingen optreden. Om die reden wordt deze methode niet vaak ingezet. Bij een sympathectomie worden de zenuwen, die onder andere de zweetkliertjes activeren, doorgesneden. Een andere manier is om onder plaatselijke verdoving de zweetkliertjes weg te schrapen. De resultaten bij deze behandelingsmethode zijn wisselend.

Nadeel van al deze behandelingen is dat ze regelmatig herhaald moeten worden. Zelfs bij operatieve verwijdering van de zweetklieren, kunnen er weer nieuwe zweetklieren ontstaan waardoor een nieuwe operatie nodig zal zijn.

 

Bronnen: jeroenboschziekenhuis.nl, huidkwalen.nl, huidarts.com en mcgooi.nl

Delen:  
17 reacties op “De sociale impact van hyperhidrosis
  1. Voor mij is Botox in de oksels echt de perfecte behandeling hiervoor .
    2xper jaar, 1x in de 6 mmd.
    Aanrader voor iedereen die hier last van heeft.

    Geschreven door KVE op
  2. Kan te maken hebben met insulineresistentie en tekorten aan voedingsstoffen. Voedingspatroon aanpassen plus gebruik van voedingssupplementen kan dan schelen. Botox doet niets aan dit soort oorzaken.

    Geschreven door C. op
  3. 10 mg propranolol en daarbij evt. 200 ibuprofen helpt mij zeer goed tegen transpireren.

    Geschreven door scorpio op
  4. sorry 200 mg ibuprofen 🙂

    Geschreven door scorpio op
  5. Ik zweet voornamelijk in de zomer erg op mijn hoofd. Mijn haar is dan op het werk altijd kletsnat en was het dan tussendoor met alleen water zodat ik me daarna wat frisser voel. Nat is het dan toch al. Ik werk in de zorg. In de winterperiode is dit al niet zo erg meer gelukkig en blijft het beperkt. Hoort overmatig hoofdzweten ook tot hyperhidrose?

    Geschreven door Marielle op
    • ik ook en vind het vreselijk…….en hier hoor je niet vaak over bij vrouwen….en ben benieuwd of er een serieus en goed antwoord op komt….

      Geschreven door Yolanda op
  6. @scorpio Betablokkers remmen de aanmaak van melatonine; NSAID’s verstoren je hormoonhuishouding en beide maar vooral de NSAID’s zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Bètablokkers aan onder andere Q10, zink en vitamine B; NSAID’s, door irritatie van de slijmvliezen tekorten aan eigenlijk alle voedingsstoffen. Onder andere aan ijzer, waardoor bloedarmoede kan optreden. Zeker op de langere termijn kunnen ze zo ernstiger klachten dan alleen zweten in de hand werken.
    Bloeddrukproblemen kunnen ontstaan, mede door voedingspatroon, insulineresistentie en tekorten aan voedingsstoffen. De oorzaken aanpakken kan schelen in tal van gezondheidsproblemen.

    Geschreven door C. op
  7. Ik heb echt heel erg stinkend zweet, ik moet me 2x per dag met antibacteriële zeep wassen want ik zweet echt de hele dag door. Dokter zegt het is de puberteit, nou dat geloof ik niet want ik ben 16 en al ver klaar met de puberteit en ik ken niemand die zo erg zweet als ik en daarnaast ook een afschuwelijke lichaamsgeur heeft. Wie heeft tips en wat kan dit zijn? Moet ik weer terug naar de dokter?

    Groetjes!

    Geschreven door Meisje x op
    • Probeer eens odorex depper even goed lezen wat er op staat ,helpt mij prima

      Geschreven door Anoniem op
    • Hallo,
      Je bent jong en hebt last van transpiratiegeur,probeer het eens met je voeding aan te passen.
      Kost je niks , alleen doorzettingsvermogen.
      Daarnaast kun je eens proberen om 2 min p dg. Koud te douchen.
      Klinkt eng, maar begin bij je voeten en ga steeds hoger , niet ineens!
      Elke dag iets verder op je lichaam.
      Je haarvaatjes worden hierdoor geactiveerd en je zult je beter voelen!
      Succes.

      Geschreven door Fayne op
      • Ik bedoel met voeding, geen snelle suikers en teveel eiwitten!

        Geschreven door Fayne op
  8. Wie weet er een ziekenhuis die dr operatie uitvoert ik heb al botox geprobeerd maar helaas na 10 min rook ik mezelf al weer , ik wil graag die operatie doen Bennie overal van af , hopelijk kan iemand me helpen , alvast bedankt

    Geschreven door Stephanie op
  9. Dag iedereen, bij mij is het begonnen toen ik ongeveer 13jaar was. Mijn ouders hadden hetzelfde probleem en mijn moeder zei “bij mij is het gestopt na mijn bevallingen”. We zijn met 4 en iedereen had hetzelfde probleem alleen bij de ene meer dan bij de andere. Ik was er het hevigst aan toe. Ben beginnen zoeken en ben geholpen geweest eerst met AXITRANS van mijn 13j tot mijn 21j maar mijn huid kon er niet meer tegen. Toen hoorde ik dat BOTEX hielp en inderdaad om de 6maand BOTEX. Gezicht, oksels, buik en lies. Ik moest wel iets doen want was receptioniste. Dit was enorm duur en mijn man zei telkens ” iedereen zweet” maar wie dit probleem heeft weet hoe erg het is, je armen niet durven openen, bij mij op het werk in de toiletten van onderbroek wisselen, enz……. Dus ben ik op zoek gegaan en het middel dat nu helpt is OXYBUTYNINE 5 MG. Het enige nadeel is dat je er een droge mond van krijgt en wat meer moet drinken of een kauwgom in je mond steken. AUB mensen met hetzelfde probleem PROBEER het. Ik hoop dat ik veel mensen met hetzelfde probleem hiermee geholpen heb. Groetjes Cindy

    Geschreven door wiske op
  10. Sorry een typfoutje het was BOTOX ?
    Groetjes,
    Cindy

    Geschreven door Cindy op
  11. Ik zweette ook veel, maar doordat ik 2 tot 3 keer koud douche is mijn zweet weg. Ik moet hij ZEGGEN dat ik niet naar zweet rook eerder naar zeep, want ik dronk 6 liter water per dag. Nu zweet ik HELEMAAL niet, maar ik drink 8 tot 12 liter water per dag. Dat foe ik niet in één keer, maar ik verdeelt het door de heledag. Als ik nu naar mijn werk gaat dan ruik ik nohh ontzettend fris, ook als ik thuis komt. Bij mij is het tegenovergestelde geworden, want ik kssn een uur hardlopen en ik kom bij jullie op bezoek dan kttijg ik vaak te horen wat ruik je LEKKER. Ddoms zeg ik dat ik 3 uurtjes gewandeld heb, maar dst eillen ze niet geloven. Ze ZEGGEN je ziet er goed uit en je ruikt zo lekker. Toen ik vroeger veel zweette rook mijn zweet ook niet. Belangrijk veel water drinken. Ik ken mensen die 16 liter water drinken. In overleg met mijn INTERNIST is hij heel erg tevreden. Veel succes. Wel belangrijk is 2 keer per dsg douchen, maar soms ffoe ik 3 keer, omdat ik het lekker vindt. Wel HELEMAAL koud DOUCHEN. Ik rook en drinkt niet nooit gedaan en ik ben ook VEGANIST.

    Geschreven door Anoniem op
  12. 1&1 Hilfe Center – 1&1 SIM-Karte tauschen

    Geschreven door Anoniem op
  13. Ik gebruik SyNio5, een ‘deoderant’ bij de drogisterij, flink prijzig maar gaat wel een half jaar mee.
    Gegarandeerd 4 dagen geen zweet.
    Wel heel goed de gebruiksaanwijzing lezen (voor ‘t slapen aanbrengen, goed laten intrekken met oksels omhoog, ‘s ochtends douchen)

    Geschreven door Klaas Vaak op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief