Couperose: hoe behandel je dit?

Couperose: hoe behandel je dit?

Heb jij last van kleine rode of lauwe bloedvaatjes in je gezicht? Dan kan het zijn dat je last hebt van couperose. Ondanks dat dit een ongevaarlijke huidaandoening is, kunnen mensen er toch last van hebben. Dus hoe behandel je couperose?

Wat is couperose?

In onze huid zitten talloze kleine bloedvaatjes. Op het moment dat er een sterke zichtbare toename is van deze kleine bloedvaatjes in je huid, dan kan er sprake zijn van couperose. Vaak worden couperose en rosacea door elkaar gebruikt. Echter, het zijn twee verschillende huidaandoeningen. Bij couperose is er sprake van verwijde adertjes in het gezicht. Bij rosacea is dat ook het geval, maar dan heeft iemand ook andere symptomen, zoals: rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Daarbij is rosacea een ontstekingsreactie van de huid en couperose niet.

Oorzaak couperose

Couperose ontstaat doordat de kleine bloedvaatjes in het gezicht slapper worden en daardoor blijvend verwijden. Hierdoor zijn ze veel meer zichtbaar. Wat de oorzaak van deze verslapping en verwijding is, is (nog) niet bekend. In sommige gevallen is het een gevolg van rosacea, maar In veel gevallen treedt het spontaan op, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Men gaat er wel vanuit dat erfelijkheid een grote rol speelt. Couperose komt namelijk in bepaalde families vaker voor.

Andere factoren die een rol spelen zijn:

  • Overmatige blootstelling aan de zon;
  • Mensen met lichtere huidtypen lijken vaker last te hebben van couperose;
  • Chronisch gebruik van gezichtscrèmes die corticosteroïd bevatten;
  • Temperatuurschommelingen;
  • Alcoholgebruik.

Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 20 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig is het een onschuldige, maar blijvende huidaandoening waar je een aantal dingen zelf aan kunt doen.

Vermijd grote verschillen in temperatuur

Grote temperatuurverschillen zijn directe prikkels, waardoor bloedvaatjes uitzetten en dus couperose kan uitlokken. Denk hierbij aan het liggen in de zon, maar ook zitten voor een kachel of een openhaard. Sowieso is een langdurige blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Gezichtsproducten

Gebruik enkele milde reinigingsproducten. Daarnaast bestaan er gezichtscrèmes tegen roodheid die een kalmerende en anti-irriterende werking hebben. Probeer daarentegen gezichtsproducten met corticosteroïd te vermijden, deze zouden deze huidaandoening kunnen uitlokken of verergeren.

Behandeling couperose

Couperose is tegenwoordig goed te behandelen door middel van een laserbehandeling. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Met een tweede type laser wordt tegelijk de rode blos behandeld. Voor een laserbehandeling zijn er gemiddeld tussen de drie en vier behandelingen nodig met een tussenperiode van een maand of twee. Dit is afhankelijk van de ernst. Daarbij is het belangrijk om te melden dat de vorming van nieuwe verwijde bloedvaatjes weer terug kan komen.

Ook kan er in sommige gevallen voor een elektrocoagulatiebehandeling gekozen worden. Hierbij wordt er door middel van stroom de verwijde bloedvaatjes weggebrand.

 

Bronnen: Huidarts en Maxima Medisch Centrum

 

Delen:  
4 reacties op “Couperose: hoe behandel je dit?
  1. Krijg je dit vergoed door VGZ.
    Ook bij mij wordt het steeds erger.

    Geschreven door Ada op
    • Ja

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik gebruik aloë vera dagcrème omdat ik soms een droge huid heb. Kan dit kwaad mbt dit onderwerp?

    Geschreven door Jo op
  3. Is er in ’t Gooi een huidtherapeut/kliniek die betrouwbare behandelingen doet met de bewuste laserapparatuur? Heb in het verleden behandelingen gehad zonder resultaat en een aanslag op mijn portomonnee! De behandelingen werden niet vergoed ondanks mijn verzekering bij Zilveren Kruis met 3x ***.

    Geschreven door Blozend dametje van 84! op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief