Acne is meer dan alleen jeugdpuistjes

Het is waarschijnlijk de meest voorkomende huidaandoening en het kan het leven van iemand aardig verpesten. Bij de één zijn het ‘alleen maar’ puistjes, bij de ander is het een huidaandoening die psychische problemen geeft. Acne is meer dan alleen een jeugdpuistje.

Wat is acne?

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid. Er ontstaan dan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Op de plekken waar we veel talgklieren hebben kunnen deze ontstekingen of verstoppingen ontstaan. Er ontstaan mee-eters, puistjes en pukkels. Voorbeelden van deze plekken zijn de rug, de borst, het gezicht en dan met name je voorhoofd en kin.

Acne komt bij 85% van de mensen tussen de 12 en de 25 voor. Dat verklaart direct ook de term jeugdpuistjes. Maar acne komt ook bij volwassenen voor. Het kan ook zo zijn dat acne pas op volwassen leeftijd begint. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters zien we ook rode bultjes, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate.

Oorzaken van acne

Er zijn een aantal oorzaken van acne:

 • Hormonen
  Rond de pubertijd krijgen de meeste mensen last van acne. Rond deze periode begint het lichaam het hormoon androgeen aan te maken waardoor de talgklieren beginnen te groeien. Het gevolg is dat deze talgklieren hierdoor meer talg aanmaken waardoor de huid wat vettiger en daardoor vatbaarder voor acne wordt.
 • Overtollig talgproductie
  Talg vermengt zich tijdens het uitscheidingsproces met onder andere dode huidcellen en overige huidbacteriën. Wanneer de talgklieren extra gestimuleerd worden door bijvoorbeeld het hormoon androgeen, produceren de talgklieren meer talg dan normaal. Hierdoor wordt de kans dat een porie verstopt raakt groter.
 • Ontstekingen
  Ieder menselijk lichaam heeft een natuurlijk afweersysteem dat het lichaam probeert te beschermen wanneer er ongewenste bacteriën proberen binnen te treden. Op zo’n moment maakt het lichaam extra witte bloedcellen aan om de ongewenste bacteriën te bestrijden. Dit kan er toe leiden dat de puistjes op het lichaam opzwellen en rood beginnen te kleuren. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ontsteking.
 • Bacteriën
  De Propionibacterium acnesbacterie komt bijna bij iedereen voor en maakt deel uit van het natuurlijke talg regulatiesysteem van de huid. Echter, deze Propionibacterium acnesbacterie reageert heftig op verstopte poriën. In zo’n geval vermenigvuldigt de bacterie zich snel en zorgt uiteindelijk voor een ontsteking in de poriën.
 • Genen
  Het is gebleken dat acne een sterke relatie heeft met je genen.

Waar krijg je geen acne van?

Er bestaan een hoop misverstanden rondom acne. Zo zouden allerlei factoren waaronder het eten van chocola en varkensvlees in verband staan met acne. Maar dit is niet voldoende bewezen. Acne ontstaat ook niet door een slechte hygiëne, te veel snoepen, roken, of door overmatig transpireren.

Waar verergert acne door?

Er zijn wel factoren die acne kunnen stimuleren of verergeren. Dan moet je denken aan het uitknijpen van puistjes en pukkels, de menstruatiecyclus of de anticonceptiepil. Maar ook cosmetica en make-up op oliebasis, zwangerschap en je huid te vaak wassen (met zeep) kan acne verergeren.

Symptomen van acne

Bij alle soorten acne krijgen mensen last van mee-eters. Deze mee-eters kunnen grijs of zwart zijn wanneer ze open zijn, en wit wanneer ze gesloten zijn en de talg opstapelt.

We spreken van acne vulgaris wanneer gesloten mee-eters ontstoken raken. Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Wanneer je naast ontstoken mee-eters ook last hebt van rode pijnlijke, ontstoken bulten dan spreken we van acne conglobata. Deze pijnlijke bulten zitten meestal op je rug, maar kunnen ook onderhuids voorkomen.

Dan is nog acne ectopica en dat is acne in je oksels en je liezen en acne fulminans. Deze bijzonder heftige vorm begint altijd heel plotseling. Bij deze vorm van acne kun je ook last hebben van gewichtsverlies en spierpijn.

Bij acne rosacea heb je rode plekken in je gezicht, soms samen met puisten en ook pasgeboren baby’s kunnen acne krijgen. Gelukkig is dit meestal geheel onschuldig.

Wat kun je zelf doen bij acne?

Het is altijd belangrijk om je huid goed en voorzichtig te reinigen maar wanneer je last hebt van acne dan is dat nog belangrijker. Reinig met een milde reiniger en met lauwwarm water. Hiermee verklein je de kans op ontstekingen. Ook zonlicht kan helpen tegen acne. Gebruik verder bij voorkeur geen make-up. Cosmetica kan stoffen bevatten die het ontstaan van acne bevordert. Ook een reinigingscrème kan acne verergeren. Wissel dus eventueel regelmatig van product.

Welke behandelingen zijn er?

In de meeste gevallen verdwijnt acne uiteindelijk vanzelf. Er zijn wel middelen op de markt die de symptomen kunnen helpen te verminderen.

 • Benzoylperoxide remt de ontsteking, doodt de bacteriën gaat de verdikking van de bovenste huidlaag tegen. Het kan de huid, zeker in het begin, flink irriteren.
 • Tretinoïnecrème zorgt ervoor dat de talg gemakkelijker naar buiten kan en is te gebruiken bij mee-eters en puistjes, roodheid en gele puskopjes. Het nadeel van deze crème is dat deze kan irriteren.
 • Adapaleen gel werkt net zo krachtig als tretoïnecrème, maar geeft minder irritatie.
 • De anticonceptiepil kan vaak helpen acne te verminderen door beïnvloeding van de talgproductie.
 • Bij ernstige acne kan je huidarts adviseren om naast tretinoïnecrème of benzoylperoxide een antibioticum te gebruiken. Dit kan zijn in de vorm van een lotion of gel maar kan ook in orale vorm worden voorgeschreven om zo de groei van bacteriën te remmen en de ontstekingsverschijnselen te verminderen.
 • Bij zeer ernstige acne worden soms isotretinoïnetabletten voorgeschreven. Dit is een bijzonder zwaar middel dat een sterke remming geeft op de talgproductie en de abnormale verhoorning in de afvoergang van de talgklier. Ook onderdrukt het de ontstekingsreactie. Een kuur duurt tussen de 4 en 6 maanden. De bijwerken van deze tabletten kunnen groot zijn. Dan moet je denken aan uitdroging van de lippen, het neusslijmvlies, de ogen en de huid zijn daarbij het meest voorkomend. Het kan ook invloed hebben op de nieren en de lever, vandaar dat je bloed regelmatig gecontroleerd moet worden. Let op; dit middel kan niet worden gebruikt tijdens een zwangerschap. Pas ruim een maand na de behandeling is het weer veilig om zwanger te worden.

 

Wil jij graag je ervaringen delen en/of meepraten over het onderwerp acne? Dan kan dat op dit forumonderwerp Huid & haar.

 

Bronnen: mmc.nl, huidinfo.nl en acne-info.nl

Delen:  
13 reacties op “Acne is meer dan alleen jeugdpuistjes
 1. Door een te langzame schildklier werking kreeg ik verschrikkelijke last van puistjes. Geen enkel middel hielp. Tot ik drie maal daags op een schone huid stevia vloeibaar wit aanbracht. Laat de stevia op de huid zitten en reinig de huid met een zeeploze emulsie. Stevia is bacterie dodend,een natuurlijk product en irriteerd de huid niet.

  Geschreven door Sabine op
 2. Als sinds mijn 9de heb ik acne met wel wat puistjes. Acceptabele vorm ervan. Helaas sinds mijn 19e heb ik enorme bulten en deze zijn zo pijnlijk dat ik soms zittend moet slapen omdat ik het niet aan kan om met mijn gezicht op een kussen te liggen. Mijn huisarts doen hier niets aan en zegt komt wel goed……

  Help mij!

  Geschreven door Marjolein op
 3. Ga terug naar de huisarts. Die kan er iets voor voorschrijven. Je moet je niet zomaar weg laten sturen.

  Geschreven door Tandor op
 4. Bah, wat vreselijk 🙁
  Ik had een mildere vorm van acne (bijna altijd wel een paar onderhuidse bulten en daarbij kleine bultjes + mee-eters). Dit jaar heb ik 4 N-lite laser behandelingen gehad. Daarnaast heb ik middels een alternatieve arts (Vegatest) allerlei middeltjes gebruikt voor huidverbetering. Dit en de laser heeft mij enorm geholpen. Mijn huid is rustig, af en toe nog weeen klein bultje, heel soms ontstaat er iets onderhuids maar dit is van veel kortere duur. De N-lite laser is erg duur, maar wordt gedeeltelijk vergoed als je daar voor verzekerd bent. En het advies is om je huid te blijven onderhouden met de N-lite. De behandeling is overigens goed te doen. Voelt als hele kleine prikjes.

  Trouwens, in elk stukje tekst over acne wordt geadviseerd om geen foundation te dragen. Slecht advies als je het mij vraagt. Als je onder de bulten zit, dan wil je dit zoveel mogelijk wegwerken! Je hebt hele goede foundations tegenwoordig (lycogel) die juist stofjes bevatten tegen acne.

  Geschreven door Paula op
 5. ik gebruik biergistpillen van de kruitvat en het helpt supergoed,het helpt ook nog is voor gezonder haar en sterkere nagels. echte aanrader!

  Geschreven door britt op
 6. Als het echt hevig is en niet weg gaat , gewoon naar de dermatoloog en vragen of hij roacutane kan voorschrijven. Werkt 100%. Belachelijk dat je huisarts er niets mee doet, aangezien het mentaal ook wat met je doet.

  Geschreven door Anoniem op
 7. Roacuttane vind ik nummer 1 je krijgt er echt een mooie gladde huid van nooit meer 1 pukkel gehad dus meiden geen geld weggooien aan cremetjes het werkt niet!

  Geschreven door Samantha op
 8. Ik heb 15 jaar last gehad van acne hele vette huid grote bulten op me kin echt vreselijk! Van alles geprobeerd ook de diane pil gehad wat ook wel goed helpt maar mocht ik niet meer gebruiken en is nu ook wel gevaarlijk bewezen!

  Huidtherapeut geweest peelingen wat een geld ik kwijt ben geweest ben ook nog zelfs naar veldhoven geweest naar die mevrouw die altijd op de tv is was ook een drama hele huid stuk geknepen door meisjes van 16 weinig ervaring.

  Al wat jaren aan roaccutane gedacht maar wilde graag kinderen dus wilde het risico niet nemen dat ik misschien een gehandicapt kindje zou krijgen. Nou paar jaar later werd de acne weer zo erg ongelooflijk en dat op 29 jarige leeftijd schaamde me echt.
  Dus toch de keuze gemaakt roaccutane het vervelenste wat ik aan dat medicijn vond.

  is de droge lippen 100 keer insmeren en de laatste 2 maanden in de mondhoeken helemaal stuk maar gaat ook weer over wanneer je stopt , bij mij waren alle pukkels binnen een maand weg en blijft weg.

  Geschreven door Samantha op
 9. Hoi Marjolein
  Mijn advies is om deze week nog de huisarts te bellen en vragen om een verwijzing naar dermatoloog en dat je roaccutane wilt echt waar je hoort de ergste verhalen erover maar ik heb echt een hoge dosis gehad en het ergste is de droge lippen en huid bij mij dan!

  Ik heb het 6 maanden geslikt 60 mg zijn er 3 per dag en ze houden goed je lever in de gaten elke maand moet je bloedprikke urine inleveren dus veel geduld en vaak naar het ziekenhuis maar binnen een maand had ik al een gladde huid en ben nu 4 maanden gestopt en nog steeds geen pukkels!

  Dus je moet je niet laten ompraten ook niet door de dermatoloog gewoon zeggen dat je dit wil proberen anders gaan ze weer lotion voorschrijven of antibiotica maar dat werkt niet op de lange termijn.

  Geschreven door Samantha op
 10. Waar kan ik Roaccutane dan krijgen? Is dit op doktersrecept?

  Geschreven door Janet op
  • Je wordt eerst gecontroleerd op nierfunctie en daarna goed gecontroleerd. Want het MEDICIJN is een flinke aanslag op je nieren. Probeer eerst afwisselend gezond te eten en te bewegen, je huid goed reinigen tweemaal daags, niet roken, veel drinken en benzoyl bij apotheek voor 3 euro kopen en licht plekken mee insmeren. Jesse van der Velde en Jetske Ultee geven op het internet prima adviezen en productsuggesties. Probeer uit wat werkt en heb er vertrouwen in. Dat laatste is de grootste oplossing.

   Over mij; nooit acne gehad tot de pre- overgang. Hormoongerlateerd dus en minder weerstand. Roken deed ik en is echt een No-go. Goed zuiveren met milde producten helpt echt enorm

   Geschreven door Weetje op
 11. Roaccutane is altijd op doktersrecept, en voor het eerst door een dermatoloog je krijgt het niet zomaar maar het werkt uitstekend ik slik het al jaren om acne rosacea ermee te onderdrukken.

  Geschreven door maria op
 12. Karnemelk drinken. Dat heeft mij ook goed geholpen. Karnemelk zuivert het bloed.

  Geschreven door jammer dan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief