Gewoontes waar je rimpels van krijgt

Rimpels, ze zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Fijne lijntjes, diepe plooien, fronslijnen, kraaienpootjes. We krijgen ze allemaal maar velen willen dit wel graag zo lang mogelijk uitstellen. Dus welke gewoontes zorgen voor extra rimpels?

Wat zijn rimpels?

Niet alle rimpels zijn hetzelfde. Grofweg kunnen rimpels worden ingedeeld in fijne rimpels die ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid. Wanneer de huid tussen twee vingers zeer licht wordt aangespannen verdwijnen deze rimpels. Daarnaast zijn er de diepe rimpels die in feite meer groeven en plooien zijn. De derde soort rimpels zijn de fronsrimpels. Deze ontstaan niet door verslapping van de huid, maar door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren.

Slechte gewoontes waar je rimpels van krijgt

Te weinig water drinken

Alleen met voldoende water kan de huid haar verschillende functies goed uitvoeren. Elasticiteit en vitaliteit zijn bijzonder afhankelijk van voldoende water. Dus door de hele dag voldoende water te drinken krijg je een strakkere en jongere huid. Daarnaast is de huid ook egaler en mooier van kleur.

Suiker

Suikers breken het collageen in je huid af. Collageen is opgebouwd uit eiwitten en wanneer collageen beschadigt dan zullen er lijntjes en rimpels ontstaan. De huid voelt droger en slapper aan en daardoor zie je er ouder oud dan dat je in werkelijkheid bent.

Het proces waarbij suiker zich hecht aan de eiwitvezels noemen we glycatie. Hierbij worden schadelijke nieuwe moleculen gemaakt, genaamd AGE’s (Advanced Glycation End products). De AGE’s veroorzaken de huidveroudering. Dus hoe meer suiker je eet, hoe meer AGE’s je aanmaakt.

Te veel zon

Ondanks dat veel mensen erg vrolijk worden van de zon is deze slecht voor je huid (of de Uv-straling eigenlijk). Het beste is zelfs om de zon tussen 11:00 uur en 15:00 zoveel mogelijk te vermijden. Want te veel zon op je huid betekent dat deze sneller veroudert. Het vermindert de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid leerachtig. Maar wanneer je toch gaat genieten van de zon gebruik dan bescherming met SPF (Sun Protection Factor) 30 of meer.

Roken

Roken is niet alleen heel schadelijk voor de gezondheid, maar ook je huid wordt er niet mooier van. Roken vernauwt namelijk de bloedvaatjes. Daardoor krijgt je huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen, en verliest aan elasticiteit. Daarbij komt nog eens dat de bewegingen van het roken (het samenknijpen van de mond), kleine lijntjes rond mond veroorzaken. Je krijgt dus rimpels van roken en het verandert ook nog eens de kleur van je huid. Daarbij zie je er ook ouder uit omdat je huid slapper en minder vitaal eruitziet.

Onvoorzichtig make-up verwijderen

Iedere vrouw moet voor het slapen haar make-up verwijderen om rimpels en huidirritatie zoveel mogelijk te vermijden. Maar let bij het reinigen op dat je niet te hard duwt en wrijft omdat dat ook rimpels kan veroorzaken. Kies voor een remover die gemakkelijk make-up verwijdert, zonder dat er hardnekkig “boenen” aan te pas komt. Kies voor milde reinigingsproducten.

Te veel alcohol drinken

Alcohol droogt je lichaam uit zowel aan de binnenkant (je krijgt dorst na een avond flink doorhalen), als bij overmatig gebruik van alcohol, aan de buitenkant van je lichaam. Je huid droogt uit waardoor rimpels kunnen ontstaan.

Niet genoeg slaap

Voldoende slaap is niet alleen goed voor de geest, maar ook voor de huid. De huid heeft de nacht nodig om te herstellen. En bij te weinig slaapt heeft de huid te weinig tijd om te herstellen en dat is vaak zichtbaar. Door te weinig slaap kan de huid er grauw uitzien en slap aanvoelen. Zodra de huid slap is kunnen er rimpels ontstaan.

Op je buik of zij slapen

De buik- en zijslapers krijgen sneller rimpels omdat je gewicht dan op één plek geconcentreerd is. Je kunt er zelf niet heel veel aan doen, maar op je rug proberen te slapen zou kunnen helpen. Wanneer je lekker op je buik of zij wilt blijven slapen dan kun je het beste op een satijnen kussen te slapen, want die glijdt langs je gezicht.

 

Bronnen: Huidinfo

Delen:  
2 reacties op “Gewoontes waar je rimpels van krijgt
  1. Hoe leer je op je rug slapen??? Ik val heel moeilijk in slaap op me rug. Iemand tips???

    Geschreven door Maggskietjuh op
  2. Als je een verstelbare lattenbodem hebt, zou je het hoofdstuk hoger kunnen zetten,. Voor het overige kun je dat niet forceren.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief