Tips tegen vroege huidveroudering

Tips tegen vroege huidveroudering

Vanaf onze 25ste levensjaar begint onze huid te verouderen. Er wordt minder collageen aangemaakt en vanaf het 30ste levensjaar begint de huid de eerste tekenen van veroudering te tonen. Niets mis mee, het hoort erbij, maar je kunt wel zorgen dat je geen last krijgt van vroegtijdige huidveroudering.

Huidveroudering

Vanaf je 25ste jaar wordt er minder collageen aangemaakt en de huid verliest telkens een deel van haar elasticiteit. Daarnaast neemt het aantal talgklieren in de lederhuid af waardoor je huid droger wordt naarmate je ouder wordt. In diezelfde lederhuid ontstaat er ook een vermindering van het aantal bloedvaten. De opperhuid wordt met het ouder worden dunner waardoor de kwetsbaarheid toeneemt.

Soorten huidveroudering

Het natuurlijk verouderingsproces

Dit proces ontstaat door een celdeling die trager wordt naarmate we ouder worden en door veranderingen in de hormoonhuishouding. Op dit proces kunnen we niet veel invloed uitoefenen omdat hier het genetische component de hoofdrol speelt.

Het extrinsieke verouderingsproces

Dit proces is wel degelijk te beïnvloeden door voorzichtig te zijn met onder andere zonlicht, stoppen met roken en zo min mogelijk ongezond eten etc.

Hoe ga je vroegtijdige huidveroudering tegen?

Drink voldoende water

Drink, verspreid over de hele dag, 8 á 10 glazen water. Zonder water ziet de huid er doffer uit en zijn rimpels en poriën in het gezicht meer zichtbaar. Je moet wel structureel voldoende water blijven drinken, want als je stopt dan worden de rimpels weer meer zichtbaar en de huid doffer. Door voldoende water te drinken hydrateer je de huid van binnenuit.

Dagelijks op je hoofd staan

Wanneer je dagelijks een aantal minuten op je hoofd gaat staan verbeter je de bloedcirculatie naar je gezicht. Een huid die goed van bloed, en dus ook van voeding, wordt voorzien is een gezonde en jonger uitziende huid.

Vermijd bewerkte suikers

Wat suiker zo slecht maakt is vooral het proces dat glycatie wordt genoemd. Suikers hechten zich aan onze eiwitvezels in onze cellen (glycatie), waarbij AGE’s worden aangemaakt. AGE’s zijn Advanced Glycation End Products wat schadelijke moleculen zijn die huidveroudering veroorzaken.

Eet je huid jong

Natuurlijk is het niet echt mogelijk om je huid jong te eten, maar er zijn wel degelijk voedingsmiddelen die je huidconditie kunnen verbeteren. Zoals:

 1. Blauwe bessen
  Blauwe bessen bevatten veel antioxidanten, die de veroudering tegen gaan en die de collageen productie bevorderen. Collageen is een lichaamseigen eiwit wat zorgt voor de stevigheid van de huid.
 2. Vitamine C
  Vitamine C verbetert de aanmaak van collageen waardoor de huid steviger wordt. Daarnaast heeft Vitamine C de functie van antioxidant in het lichaam. Vitamine C bommen zijn;
 • Rozenbottel
 • Rode paprika
 • Sinaasappel
 • Witlof
 • Kiwi.

Probeer stress te beperken

Onderzoek heeft aangetoond dat chronische stress het collageen aantast. Het verslechtert je hormoonproductie, enzymproductie en je vertering. Bij stress vinden ook allerlei ontstekingsreacties plaats en maakt het lichaam cortisol aan. Aspecten die het verouderingsproces in het lichaam verhogen.

Stop met roken

Nicotine vernauwt de bloedvaten en dus ook in de huid, het vermindert de doorbloeding en daarmee de aanvoer van zuurstof en essentiële voedingsstoffen. Hierdoor gaat de kwaliteit van het bindweefsel achteruit. Daarnaast onttrekt roken vitamine C aan de huid. Vitamine C verbetert de aanmaak van collageen. Dan speelt ook nog eens de grauwe en leerachtige huid mee die rokers krijgen en waardoor de huid er ouder uit ziet dan dat hij is.

Bescherm je tegen de zon

Ultraviolet licht is een absolute ‘sloper’ van elastine vezels en bindweefsel. Een veelvuldige blootstelling van de huid aan zonlicht geeft een versnelde afbraak van elastine in de huid en zorgt voor een snellere en meer uitgebreide rimpelvorming. Dus gebruik een goede zonnebrandcrème en draag beschermende kleding in de zomer. Doe dit al vanaf jonge leeftijd want zonneschade kan op latere leeftijd voor problemen zorgen.

 

Bronnen:  WebMD

Delen:  
3 reacties op “Tips tegen vroege huidveroudering
 1. Wat bedoelt u met blauwe bessen? Bosbessen? Aalbessen? Kan niet schelen als het maar blauw is? Blauwe druiven, bijv.?

  Geschreven door Linda op
 2. De blauwe bes is een fruitsoort op zich, wel familie van de bosbes.

  Geschreven door Tandor op
 3. UV-licht van de zon wordt gezien als de absolute sloper van je huid. Waarom zijn de meest opvallende rimpels dan te zien in de halsstreek? Daar komt de minste zon!

  Geschreven door Linda op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief