Eerste hulp bij Brandwonden

70% van alle brandwonden ontstaan door huis-, tuin- en keukenongelukken. Gelukkig zijn veel van deze brandwonden oppervlakkig en helen zonder medisch ingrijpen. Echter, je moet wel altijd snel reageren, want als je niets doet zal die felle hitte zich verspreiden naar het omliggende weefsel. Oke, je moet dus snel reageren, maar hoe moet je reageren? Wat is eerste hulp bij brandwonden?

Wat is een brandwond?

‘Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid wat veroorzaakt is door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde kritische temperatuur’. Aldus de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De mate van een brandwond wordt aangegeven in eerstegraads, tweedegraads en derdegraads verbranding. Een eerstegraads verbranding geeft geen brandwond. Op de huid is er een rode plek te zien die droog is. Het is wel pijnlijk maar alles gaat redelijk snel over.

Bij een tweedegraads verbranding praten we over een brandwond. Hierbij is de huid rood maar ook nat en het doet erg veel pijn. Daarnaast kunnen er blaren zijn die of open of dicht zijn. Gemiddeld duurt het twee tot drie weken voordat deze brandwonden weg zijn.

Bij een derdegraads verbranding is er een diepe brandwond. Bij deze erge brandwond is de huid vaak wit van kleur, droog en stug. Doordat de brandwond zo diep is kunnen ook de zenuwen aangetast zijn waardoor deze brandwonden vaak geen pijn meer doen.

Zowel tweede- als derdegraads brandwonden geven littekens.

Wat moet je doen bij een brandwond?

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft de volgende 8 hulpregels opgesteld:

Koel de wond

Gedurende een minuut of 10 moet je de brandwond koelen met lauw en zacht stromend water. Lauw water is tussen de 15 en 30 graden en dit is beter dan bijvoorbeeld ijswater omdat we koelen met ijswater geen 10 minuten volhouden vanwege de pijn. Bovendien koelt dat het lichaam teveel af. Je kunt een zacht stromende straal creëren door de straal niet recht op de wond te laten neerkomen maar door deze met je hand te onderbreken. Koelen zorgt ervoor dat je de hitte uit de wond haalt zodat deze niet erger wordt.

Koel alleen de wond

Koel alleen de wond met lauw water anders kan er onderkoeling ontstaan. Omdat de huid bij brandwonden kapot is kan deze niet meer vanzelf warm worden. Door alleen de wond te koelen voorkom je onderkoeling.

Alleen kleding verwijderen die NIET aan de wond plakt

Laat in eerste instantie alle kleding aan totdat deze door en door nat is. Je verwijdert alleen kleding wanneer ze niet aan de wond plakken. Een uitzondering moet gemaakt worden met luiers. Deze moet je altijd verwijderen, omdat deze hete vloeistoffen kunnen vasthouden, en voor verdere verbranding kunnen zorgen.

Neem direct contact op met een arts bij: blaren, een kapotte huid en bij elektrische en chemische verbrandingen

Bij zeer ernstige brandwonden kun je het best direct 112 bellen of naar een Spoedeisende Hulp rijden.

Smeer niets op de brandwond

Bij een tweede- en derdegraads verbrandingen mag je geen zalf, balsem, tandpasta of wat dan ook op de wond aanbrengen. Dit geldt ook voor jodium en Betadine. Wanneer er iets op de wond zit, dan kan de arts de wond niet goed zien en dus niet goed behandelen.

Bedek de wond

Bedek na het koelen de wond met een steriel verband of met een schone theedoek. Je zorgt dan dat de wond schoon blijft.

Geen eten en drinken

Een brandwonden slachtoffer kan er dusdanig slecht aan toe zijn dat de arts besluit om over te gaan tot opereren, en dan is het beter in verband met de narcose dat iemand niet recentelijk iets heeft gegeten of gedronken. Daarnaast kan bij grote en ernstige brandwonden het slikken erg moeilijk gaan.

Vervoer het slachtoffer zittend

Wanneer het mogelijk is dan moet je het slachtoffer zittend vervoeren omdat brandwonden zwellingen in de keel kunnen veroorzaken.

Wanneer moet je naar de Spoedeisende Hulp of 112 bellen?

Wanneer er brandwonden zijn ontstaan aan het gezicht, oren, handen of voeten of geslachtsdelen dan moet je te allen tijde naar de Spoedeisende Hulp gaan. Als ook bij brandwonden aan de luchtwegen (doordat je rook hebt ingeademd) en wanneer de huid tot de diepste laag is verbrand. Verder moet je 112 bellen, of direct naar de SEH gaan indien de brandwonden zijn veroorzaakt door elektriciteit, chemicaliën, radioactiviteit of stoom, brandwonden bij kinderen jonger dan 5 jaar en volwassen ouder dan 60 jaar. Daarnaast geldt dat je brandwonden altijd serieus moet nemen en bij twijfel direct naar de SEH gaan of 112 bellen.

 

Bronnen: brandwondenstichting.nl en rodekruis.nl

Delen:  
reactie op “Eerste hulp bij Brandwonden
  1. Uit ervaring: bij groot oppervlak (meer dan 10x10cm) en bij warm weer: altijd 112 bellen en nooit zelf gaan rijden naar de SEH! Heb mijn vrouw met 2de graads verbrand bovenlijf, in natte lappen gewikkeld naar de SEH gereden. Maar nog voor we de straat uit waren, werkte het koelen onvoldoende. De auto had in de zon gestaan en het duurt lang voordat de airco echt effect heeft. Het was echt een helse rit, zo doe ik dat nooit weer.
    Dus bij twijfel, 112!

    Geschreven door Guido op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief