Fastfood en de kans op astma en eczeem

Fastfood en de kans op astma en eczeem

Kinderen die drie of meer keer per week fastfood eten hebben een verhoogde kans op astma en eczeem. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 500.000 kinderen uit meer dan 50 landen.

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het British Medical Journal.

De studie toont aan dat kinderen die in hun vroege tienerjaren drie of meer keer per week fastfood eten, 39 procent meer kans hebben op zware astma. Bij zes- en zevenjarigen is dit 27 procent.

Beschermend effect

Het eten van drie of meer porties fruit per week heeft juist een beschermend effect, volgens de onderzoekers. Het risico op astma en eczeem bij kinderen neemt met 11 tot 14 procent af wanneer ze wekelijks drie of meer keer fruit eten.

Onderzoekers Innes Asher van the University of Auckland en Hywel Williams van the University of Nottingham zeggen: “Als de associatie tussen fastfood, prevalentie van astma en eczeem op een oorzakelijk verband duidt, dan zijn de bevindingen van groot belang voor de volksgezondheid als gevolg van de wereldwijde stijgende consumptie van fastfood”.

Over het algemeen hoeven mensen met astma geen speciaal dieet te volgen. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, eieren, vis, schaaldieren, gist, noten en sommige kleurstoffen en conserveringsmiddelen de symptomen van astma verergeren.

Malayka Rahman van Asthma UK: “Er zijn aanwijzingen dat de vitamines en antioxidanten in verse groenten en fruit een gunstig effect hebben op astma. Wij adviseren mensen met astma dan ook om gezond en evenwichtig te eten. Dat houdt in vijf porties groenten of fruit per dag, meer dan twee keer per week vis en meer dan één keer per week peulvruchten”.

 

Bron: www.healthylives.nl/nieuws/voeding/fastfood-gelinkt-aan-astma-en-eczeem

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief