Geniet verstandig van de zon

Verstandig in de zon

Eén op de vijf Nederlanders krijgt ooit een vorm van huidkanker. Jaarlijks zijn er meer dan 50.000 nieuwe huidkankergevallen. Met name de hoeveelheid zon op jonge leeftijd is bepalend voor het ontstaan van huidkanker. De zonschade die je huid toen heeft opgelopen is blijvend. De laatste jaren zijn er steeds meer jonge mensen met huidkanker, dus geniet verstandig van de zon.

Belangrijkste oorzaak huidkanker

De zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker. Uv-stralen beschadigen je huid, waardoor de kans op huidkanker vergroot wordt. Bescherm jezelf en je kinderen. Alleen zonnebrandcrème is niet voldoende!

Zonnetips voor de zomer

Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet hoe je verstandig kan genieten van de zon en zo de kans op huidkanker te verkleinen:

 1. Kijk uit met zonnen. Geniet van de zon, maar denk aan je huid.
 2. Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
 3. Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
 4. Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding.
 5. Ga je lang de zon in? Smeer de onbedekte huid dan goed in met een antizonnebrandmiddel. Vraag bij de drogist of apotheek informatie over de juiste beschermingsfactor.
 6. Laat zonnebaden en het gebruik van zonneapparatuur over aan mensen van boven de18 jaar en mensen met huidtype 2, 3 of 4.
 7. Volg gebruiksinstructies van zonneapparatuur nauwkeurig op.
 8. Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies.
 9. Ga uit de zon en zeker niet onder de zonnebank als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts.
 10. Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet. Vraag advies aan een huidarts.

Op initiatief van KWF Kankerbestrijding hebben deskundigen op het gebied van UV-straling, huidbescherming en huidaandoeningen deze richtlijnen opgesteld voor verstandig zonnen. Met deze maatregelen kan iedereen zich eenvoudig beschermen tegen teveel zon (óók bij werk, sport, spelen, tuinieren etc. in de zon) en verstandig genieten van de zon.

 

Bronnen: KWF

Delen:  
reactie op “Geniet verstandig van de zon
 1. na een zonnenbad waarbij ik bijna niet heb ingesmeerd zijn er puisjes en jeuk opgeterden wat kan ik hier aan doen?

  Geschreven door g.de vente op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief