Zo kun je reisziekte voorkomen

Zo kun je reisziekte voorkomen

Reisziekte kan een deel van de vakantiepret bederven. Het gevoeligst zijn kinderen van 2 tot 12 jaar. Daarna neemt het geleidelijk af. Bij personen boven de 50 jaar komt bewegingsziekte zelden voor. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, vooral tijdens zwangerschap en menstruatie. Hoe kun je reisziekte voorkomen?

Wat is reisziekte?

Reisziekte of kinetose is een overgevoeligheid voor een aanhoudende, inactieve beweging van het lichaam in een vervoersmiddel dat beweegt. Het gevolg is dat er symptomen ontstaan zoals: misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en overgeven. Het vervoersmiddel kan een auto, boot, vliegtuig of soms zelfs een dier zijn. Vandaar dat het ook wel wagenziekte, luchtziekte of zeeziekte wordt genoemd. Mensen die erg gevoelig zijn, kunnen er ook last van hebben in een achtbaan. Ondanks het feit dat het op het moment zelf erg vervelend is, gaat het gelukkig vrij snel weer over zodra iemand weer voet op vaste grond zet.

Oorzaak van reisziekte

Reisziekte lijkt te worden veroorzaakt doordat er informatie die de verschillende zintuigen naar de hersenen sturen, niet met elkaar overeenkomen. Reisziekte ontstaat op het moment dat je je niet meer met je ogen kunt oriënteren. Je ogen geven aan de hersenen het signaal dat je stil zit, maar je evenwichtsorgaan geeft het signaal door van een schommelende beweging aan de hersenen. Hierdoor ontstaan er verwarring in de hersenen. Het evenwichtsorgaan geeft dan impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Het gevolg is misselijkheid en soms braken, bleek zien en zweten.

Maar het is niet zo dat het evenwichtsorgaan afwijkend is: het zijn de hersenen die niet goed in staat zijn om deze tegenstrijdige signalen op de juiste manier te verwerken. Waarom de één hier wel last van heeft en de ander niet, is niet bekend.

Voorkomen van reisziekte

  • Zorg er voor dat je voldoende uitgerust en fit bent. Het is gebleken dat vermoeidheid de gevoeligheid voor bewegingsziekte verhoogt.
  • Zorg er voor dat voordat je weggaat je iets lichts eet. Denk hierbij aan een boterham, cracker of bakje yoghurt. Drink er wat water bij en laat de koffie, frisdrank of alcohol staan. Drink ook tijdens de reis geen alcohol of frisdrank. Eet ook geen vette of zure voedingsmiddelen, want ook deze verhogen de kans op misselijkheid. Er zijn mensen die zweren bij gemberthee tegen de misselijkheid.
  • Zorg voor een rustige rijstijl, waarbij de snelheidsveranderingen zo klein mogelijk zijn. Dit betekent: rustig remmen, optrekken en bochten nemen. Kies een route met vooral lange rechte (snel-)wegen. Sla de bergwegen over, wanneer dat mogelijk is.
  • Wanneer je zelf achter het stuur zit word je minder snel misselijk. Wanneer je niet zelf kunt rijden, ga dan voorin zitten en kijk met de bestuurder mee naar voren. Zit je toch achterin, dan is het verstandig om in het midden op de achterbank te zitten. Op deze plek iemand gemakkelijk naar buiten kijken. Wanneer het vervoersmiddel een trein, bus of tram is, zorg er dan voor dat je in de rijrichting zit.
  • Wanneer je met de boot reist, probeer dan zoveel mogelijk aan dek te blijven. De frisse lucht kan helpen om de misselijkheid te verdrijven. Ook hier is het verstandig om zoveel mogelijk in de vaarrichting mee te kijken. Wanneer je je toch misselijk voelt worden, ga dan met gesloten ogen even liggen. Slapen is dan helemaal een goed advies.
  • Kies in een vliegtuig bij voorkeur een plaats in de buurt van de vleugels. Wandel regelmatig door het gangpad.
  • Kijk naar de horizon. Probeer je te focussen op een bepaald punt. Dit kan de horizon zijn.
  • Ga niet lezen, gamen of een film kijken. Waarschijnlijk denk je dat dit voor afleiding zorgt, maar het kan er juist voor zorgen dat je draaierig of misselijk wordt.
  • Zorg voor ontspanning: luister bijvoorbeeld naar muziek. Concentreren je op je ademhaling en probeer langzaam in- en uit te ademen om de misselijkheid tegen te gaan.
  • Zorg voor frisse lucht. Wanneer het mogelijk is zet dan een raam open, zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt.
  • Probeer te slapen tijdens de reis. Voor de mensen die in een auto, vliegtuig of trein kunnen slapen is dit misschien wel de beste tip. Wanneer je slaapt, verdwijnen de symptomen van reisziekte.
  • Wanneer je misselijk wordt, eet dan een koekje of een stukje droog brood. Doordat de maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid.
  • Er zijn polsbandjes tegen reisziekte te koop. De werking hiervan is niet aangetoond.
  • Geneesmiddelen tegen reisziekte. Een middel tegen reisziekte moet je slikken vóórdat je last krijgt van reisziekte, het liefst een half uur voor vertrek. De meeste van deze geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Het is wel verstandig om vooraf advies aan de huisarts te vragen, wanneer het voor kleine kinderen is of wanneer je zwanger bent. Gebruik nooit meerdere middelen tegen reisziekte tegelijk.

 

Bronnen: We are travellers en Huisarts en Wetenschap

Delen:  
reactie op “Zo kun je reisziekte voorkomen
  1. Er bestaan nu ook brillen (met waterpas) van Citroën tegen reisziekte; Helpt dit?

    Geschreven door Julia op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief