Ziekte van Parkinson: wat zijn de eerste tekenen?

Ziekte van Parkinson: wat zijn de eerste tekenen?

De ziekte van Parkinson is momenteel de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Waarom krijgen mensen steeds vaker de ziekte van Parkinson? En wat zijn de eerste tekenen van deze hersenaandoening?

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening, waarbij bepaalde zenuwcellen versneld afsterven. Hierdoor maken je hersenen minder dopamine aan en dopamine is een boodschapper in de hersenen die het voor zenuwcellen mogelijk maakt om met elkaar te communiceren. Dopamine is in die zin belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals: het bewegen, genot, aandacht, stemming én motivatie.

Eerste tekenen van Parkinson

De meest bekende symptomen van Parkinson zijn het moeite hebben met bewegen en een verminderde controle over de spieren. Dit zie je dan terug in onder andere trillende/bevende handen, een verminderde motoriek, moeite met spreken en evenwichtsproblemen. Echter, voorafgaand aan deze symptomen kun je al last hebben van:

 • Klachten van de reuk (minder goed kunnen ruiken);
 • Obstipatie;
 • Depressie;
 • Geheugenverlies;
 • Impulsief gedrag;
 • Stemmingsproblemen;
 • Slaapstoornissen.

Oorzaak toename van Parkinson

De eerste oorzaak dat steeds meer mensen Parkinson krijgen komt doordat onze bevolking steeds ouder wordt en Parkinson komt vaker voor op hogere leeftijd. Echter, dit is niet de enige reden voor deze stijging. Er is ook een vermoeden dat bestrijdingsmiddelen, zoals deze gebruikt worden door boeren en tuinders, een rol kunnen spelen. Momenteel lijkt het erop dat het risico om Parkinson te krijgen na blootstelling aan bestrijdingsmiddelen het hoogst is voor boeren, omdat zij direct in contact komen met de bestrijdingsmiddelen. Echter, niet alleen tuinders en boeren maar ook omwonenden van deze percelen hebben een verhoogd risico. Het gaat niet alleen om bestrijdingsmiddelen die in de landbouw gebruikt worden, maar ook een oplosmiddel dat bij wasserettes en stomerijen wordt gebruikt blijkt de kans op Parkinson te verhogen.

Behandeling Parkinson

De ziekte van Parkinson is helaas (nog) niet te genezen. Echter, er zijn wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen.

Medicijnen

Medicijnen die het tekort aan dopamine aanvullen of die de aanmaak van dopamine stimuleren kunnen helpen. Er bestaan nog geen medicijnen die deze ziekte kunnen genezen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan helpen om de klachten te doen verminderen. Denk hierbij aan voldoende beweging en een uitgebalanceerd voedingspatroon, waaronder voldoende groente, fruit, koolhydraten en proteïnen in te nemen. Tegen mogelijke obstipatie is het advies om 8 à 10 glazen water per dag te drinken.

Logopedie

Wanneer het lastiger wordt om te praten, kauwen en/of slikken dan kan logopedie helpen.

Operatie

De meest ingrijpende methode voor de bestrijding van Parkinson is een hersenoperatie. Hierbij wordt een bepaald hersengebied uitgeschakeld of juist gestimuleerd door middel van zwakstroom, waardoor bepaalde klachten kunnen verdwijnen.

 

Bronnen: Medisch Spectrum Twente, Universitair Medisch Centrum Groningen en Radboud Universitair Medisch Centrum

Delen:  
3 reacties op “Ziekte van Parkinson: wat zijn de eerste tekenen?
 1. Erg interessant om te lezen.

  Geschreven door dalko op
 2. Heel interessant. Hopelijk wordt er een medicijn tegen deze ziekte uitgevonden.

  Geschreven door Eleonora op
 3. Een paar van de beschreven afwijkingen herken ik. Moet ik er nu op rekenen dat er een verhoogde kans is op Parkinson?

  Geschreven door Diros op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief