Op zoek

Op zoek

– Blog – Voetballen zit er niet meer in en ook mountainbiken is niet meer te doen. Sport wordt dus een lastig verhaal. Knutselen met hout is ook niet zo eenvoudig meer voor mij. Kortom een aantal van mijn hobby’s kan ik niet of moeizaam uitvoeren. En daar word je dan ook al niet blij van. Zolang het gaat blijf ik coach van het voetbalteam van mijn zoon die nu in de O10-06 bij V.V. Hooglanderveen speelt. Het is wel confronterend om elke zaterdag te zien dat hij het talent niet van mij heeft.

Zoals een groot voetballer al eens sprak “elk nadeel heb zijn voordeel” en mag ik op zoek naar nieuwe hobby’s. Gelukkig helpen Google, Facebook en Instagram me daar prima bij. Je hoeft maar ergens naar op zoek te gaan en de advertenties vliegen je om de oren. Om mijn hersenen te blijven stimuleren verdiep ik me tegenwoordig in Socrates, Confucius, Plato, Epicurus, Descartes, Kant, Nietzsche, Spinoza enz. De filosofie heeft mij altijd al aangetrokken, al zullen er hele volksstammen zijn die het boring, boring, boring vinden. Ook een stukje geschiedenis vind ik erg interessant en zou voor Blondie en zijn aanhang ook geen overbodige luxe zijn. Laat ik daarom de zwarte pieten discussie hier ook nog even aanslingeren. Beste mensen, het maakt de kinderen helemaal geen fluit uit welke kleur die pieten hebben als ze maar cadeaus krijgen. Tradities komen en gaan of veranderen. We doen tenslotte ook niet meer aan heksenverbranding, katknuppelen en elektrotherapie voor homoseksuelen. In het oranje verkleed gaan tijdens sportevenementen doen we pas vanaf 1988. Dus houd er maar rekening mee dat het vuurwerk met oud en nieuw ook nog een keer afgeschaft wordt. Met een aantal van die filosofen is het overigens slecht afgelopen omdat zij ventileerden wat ze dachten. Leren van onze geschiedenis hoor en lees ik nog weleens maar ik krijg het vermoeden dat we dat zelden tot nooit doen.

Naast mijn zoektocht naar nieuwe hobby’s heb ik sinds enige tijd de uitdaging om alleen nog maaltijden te serveren met zoveel mogelijk plantaardige producten.

Daar de medische wetenschap (nog) geen antwoord heeft op SP MS hoef ik daar voorlopig geen “oplossing” van te verwachten. Symptoombestrijders zijn er wel een aantal, maar daar word ik niet vrolijk van. Dus vooralsnog begin ik niet aan de diazepam, oxazepam enz. De farmaceutische industrie verdient al genoeg aan die chemische herrie. Om me nu zomaar in dat hokje te laten plaatsen en verder niets te ondernemen zit niet in de aard van het beestje. De medische wereld kan me dus niet helpen maar wie of wat zou dat wel kunnen.

Ik zou het kunnen zoeken in ingestraald water, een bezoekje aan Lourdes of Mekka kunnen brengen, een medicijnman bezoeken of langs kunnen gaan bij een Sjamaan maar daar ben ik iets te nuchter voor.

Voeding is wel iets waar ik zelf invloed op heb en niet afhankelijk ben van wie dan ook. Nu aten we hier thuis al redelijk volgens de schijf van 5 behoudens iets te veel alcohol en doodskistnagels die er niet op staan. Dus de afgelopen maanden ben ik wel iets vaker op zoek gegaan naar wat mij logisch lijkt. Tenslotte zei Hippocrates zo rond 450 v C al: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn is uw voeding. Onlangs werd ik door een oude bekende gewezen op alleen nog maar of in elk geval zoveel mogelijk plantaardig voedsel te gaan eten.

Ondanks dat ik daar al vaker aan gedacht had was het nog wel even een stap om alleen nog konijnenvoer te gaan eten. Ik was niet vies van een biefstukje of een neklapje en ook kaas vind ik erg lekker. De laatste jaren aten we sowieso al minder dierlijke producten maar helemaal zonder… Die oude bekende heeft me het laatste zetje gegeven dus ik eet nu zoveel mogelijk plantjes. Misschien kan ik ze later ook nog in de thee doen in de vorm van wiet ter verzachting van de pijn en spierontspanning.

Omdat ik dus geen dierlijke producten eet mis ik Vitamine B12, en vitamine D3 is ook geen overbodige luxe. Ik heb een auto-immuunziekte en dat betekend o.a. dat ik ook vatbaarder ben voor andere ziektes. Nu weten we van vitamines dat ze helpen om ziektes te voorkomen en zijn een stuk voordeliger dan medicijnen. Verder hebben ze een positieve invloed op het zenuwstelsel. Het nemen van een overdosis is ook niet aan de orde zoals bij medicijnen wel het geval kan zijn. Kortom, ik wil proberen om door voeding een kentering te bewerkstelligen. Bijkomende voordelen zijn: minder Co2 uitstoot, minder dierenleed en in elk geval krijg ik geen vogelgriep. En baat het niet dan schaadt het niet.

Wat eet je dan? Ik was al een grote fan van salades dus dat zijn er meer geworden. In de supermarkt en op internet zoeken naar “vleesvervangers”. Veel noten en die zijn ook erg lekker. Verder kom je dingen tegen die ik nog nooit gezien had. Er is dus genoeg over te vinden op internet en die oude bekende heeft me ook erg goed op weg geholpen. Dank je wel! En wanneer je zoals ik koken leuk vindt dan is het een mooie uitdaging.

Tot de volgende blog!

Carlo
www.zenuwslopend.com

9 reacties op “Op zoek
 1. Tempe bevat vitamine B12. Van soya gemaakt.

  Geschreven door TheoDeed op
 2. Leuk stukje weer! Goed bezig!

  Geschreven door Anoniem op
 3. Mooi stuk!

  Geschreven door Monique Rollingswier op
 4. Zelf ook MS en eet zoveel mogelijk ontstekingsremmend eten. Maar voor al omega 3 dus vooral vis.
  Ook suiker probeer ik zoveel mogelijk te ontwijken. kookboekje van Birgit de Heij kan je helpen om ontstekingsremmend te eten.

  Geschreven door Tjitske op
  • Dank je wel. Zal het boek eens opzoeken.

   Geschreven door Carlo op
 5. Hoi Anna hier. Ik heb ook MS sinds ik 21 ben, ben nu inmiddels 50. Ik heb ondervonden dat als ik goed naar mijn lichaam luister, door op tijd rust te nemen en alleen te zijn, ik vanzelf dingen doe of juist laat waarvan ik later hoor of lees dat dit ‘waarschijnlijk’ een goede aanpassing is. Hierdoor kosten die veranderingen mij dan ook geen moeite. Welke veranderingen dat ongeveer zijn:
  Steeds minder en uiteindelijk helemaal geen vlees meer eten (ik kreeg langzaamaan een afkeer)
  Bijna nooit koffie drinken
  Groene thee en water drinken
  Veel groenten, fruit en noten eten
  Heel af en toe een glaasje rode wijn
  Tijd alleen doorbrengen (rusten, muziek luisteren, wandelen in de natuur)

  Daarnaast ben ik in de loop van de jaren milder geworden in mij weerstand tegen medicijnen, als het meer oplevert dan het kost, is dit het waard, vind ik.
  Wekelijks een vitamine B12 injectie bij de huisarts
  Dagelijks een visolie capsule
  Amitriptyline 50 mg per dag als pijnstiller
  Voldoende extra pijnstillers (paracetamol en ibuprofen) samen met een maagbeschermer slikken
  dagelijks vegetarische multi vitaminen
  zo nodig een valdispert
  en oxacepam

  Wat er verder voor zorgt dat ik me goed voel is dat ik door open te staan voor nieuwe dingen, ik steeds meer de realiteit accepteer en leef in het moment omdat ik tot het besef gekomen ben dat dat het enige is wat er is of ooit zal zijn. Het verleden is altijd voorbij, ook al is het een seconde, de toekomst zit altijd alleen in je hoofd.
  In het hier en nu is het altijd goed, zolang we er maar geen verhalen aan vast denken.

  g

  Geschreven door Anna op
  • Bedankt voor je reactie! Altijd fijn om te lezen hoe anderen ermee omgaan. Het is inderdaad voor mij zoeken naar de juiste balans.

   Geschreven door Carlo op
 6. Goed stuk, eyeopener ??

  Geschreven door Odi op
  • Thnx!

   Geschreven door Carlo op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief