Een TIA; een serieuze waarschuwing

Een TIA; een serieuze waarschuwing

Een TIA moet gezien worden als een waarschuwing. Het kan namelijk een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende schade. Daarom moet een TIA in alle gevallen zeer serieus genomen worden.

Wat is een TIA?

Een TIA is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Door deze afsluiting komt er onvoldoende zuurstof in een deel van de hersenen, waardoor er een storing in de hersenen ontstaat. Door deze storing kan iemand uitvalsverschijnselen krijgen.

TIA is een afkorting van Transient Ischemic Attack. Een andere benaming voor een TIA is een voorbijgaande beroerte of een mini beroerte. Op het moment dat het bloedvat namelijk is afgesloten, lijkt een TIA ook op een beroerte. Het verschil zit in het feit dat bij een TIA de verschijnselen verdwijnen en bij en beroerte niet.

De meeste TIA’s duren minder dan 15 minuten, maar de uitval kan tot maximaal 24 aanhouden. Wanneer de verschijnselen langer dan 24 uur aanhouden, dan spreken we van een beroerte.

Omdat een TIA een voorbode van een herseninfarct kan zijn, moet de oorzaak die aan de basis ervan ligt, goed worden onderzocht.

Oorzaak van een TIA

In de meeste gevallen is een klein bloedpropje of bloedstolsel, welke vast komt te zitten in het bloedvat, de oorzaak van de afsluiting. Een bloedpropje kan ontstaan als gevolg van hartritmeproblemen of een hartaanval. Echter, een bloedprop wordt vaak veroorzaakt door aderverkalking en stollingsproblemen.

Daarnaast kunnen een aantal andere oorzaken een TIA veroorzaken:

  • Kleine bloedingen in de hersenen.
  • Bloedafwijkingen zoals polycythaemie en sikkelcelanemie waarbij het bloed heel ‘dik’ is.
  • Een plotselinge verlaging van de bloeddruk.
  • Een spasme (kramp) van een kleine slagader in de hersenen.

Risicofactoren die de kans op een TIA verhogen

Er zijn een aantal factoren die de kans op een TIA en een beroerte kunnen verhogen:

Symptomen van een TIA

Een TIA begint heel plotseling en duurt vaak minder dan 15 minuten. Wat zijn de symptomen?

  • Een plotseling slap gevoel in je been, hand of arm.
  • Geen gevoel of tintelingen hebben aan één kant van het lichaam of gezicht.
  • De mond kan scheeftrekken.
  • Problemen met het zien; wazig zien, maar met 1 oog kunnen zien of dubbelzien.
  • Problemen hebben met praten; niet uit je woorden kunnen komen, langzamer praten of onsamenhangend praten.
  • Opeens niet meer begrijpen wat iemand zegt.
  • Duizelig voelen en problemen met het bewaren van je evenwicht.
  • Extreem zware hoofdpijn.

De symptomen verschillen per persoon, aangezien ze afhankelijk zijn van de plek van de TIA. Echter, wanneer één van deze symptomen zich voordoet, bel dan direct je huisarts of 112. Ook wanneer je één van deze symptomen hebt gehad en ze nu verdwenen zijn. Een TIA kan namelijk een voorbode voor een beroerte zijn.

Kun je een TIA voorkomen?

Je kunt zelf actief meewerken aan het voorkomen van een TIA en/of beroerte.

  • Stop met roken
    Roken verhoogt het risico op een herhaling van een TIA of beroerte met factor 4. Zelfs passief meeroken verhoogt het risico. Stoppen heeft altijd zin, op iedere leeftijd. Binnen 2 jaar heeft stoppen met roken al een gunstig effect. Stoppen met roken leidt dan al tot een vermindering van het risico met ongeveer 50%.
  • Eet gezond
    Het is onomstotelijk bewezen dat er een relatie bestaat tussen ongezonde voeding en hart- en vaatziekten. Daarentegen kan voeding met onverzadigde vetten, voedingsvezels en weinig zout weer beschermend werken.
  • Let op je gewicht
    Indien er sprake van overgewicht is, val dan af. Overgewicht verhoogt het risico op een verhoogde bloeddruk en het risico op een TIA. We praten van overgewicht, bij een BMI groter dan 25. Wil je weten wat je BMI is? Doe dan de Dokter.nl BMI test.
  • Zorg voor voldoende beweging
    Bewegen is voor iedereen goed en gezond. Wanneer je 5 dagen per week ongeveer een half uur actief bent, dan is dat al voldoende. Kies wel een sport die bij je past, anders is de kans dat je snel stopt groot. Naast sporten kun je meer bewegen door: vaker de fiets te pakken in plaats van de auto of door zelf het huishouden te doen.
  • Beperk alcoholgebruik
    Overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor hart en de bloedvaten. Dus beperk de inname van alcohol.

Behandeling van een TIA

Een TIA zal uit zichzelf oplossen. Maar omdat mensen die een TIA hebben gehad een verhoogd risico hebben om opnieuw een (vaak ernstiger) beroerte te krijgen, is het belangrijk om herhaling te voorkomen. Naast het aanpassen van de levensstijl kan er ook een medische behandeling het risico doen verminderen. Voor welke behandeling gekozen wordt, is afhankelijk van de oorzaak van de TIA.

  • Bloedverdunners
    Na een TIA krijgt iemand bloedverdunners voorgeschreven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder stolsels in het bloed ontstaan. Het maakt het bloed niet echt dunner, maar het is een middel dat ervoor zorgt dat er minder ‘klonters’ ontstaan. Dit verkleint de kans op het nogmaals verstopt raken van een bloedvat. Bloedverdunners kunnen bijwerkingen hebben. Zo treden er sneller blauwe plekken, bloedneuzen en tandvleesbloedingen op.
  • Cholesterolverlagers
    Cholesterolverlagers worden niet alleen voorgeschreven wanneer er sprake is van een verhoogd cholesterol. Deze medicijnen zorgen er namelijk voor dat de binnenkant van de bloedvaten gladder wordt. Hierdoor kunnen eventuele stolsels zich niet vasthechten aan de wand en zo een bloedvat afsluiten. Deze medicijnen verminderen de kans op herhaling met 30%, ook bij mensen met een normaal cholesterolgehalte.
  • Hoge bloeddruk
    Omdat een verhoogde bloeddruk de belangrijkste risicofactor van een TIA is, zal deze behandeld moeten worden met medicijnen. Er bestaan verschillende soorten medicijnen tegen een hoge bloeddruk. De keuze hangt onder andere af van de aanwezigheid van diabetes of nierziekten. De bloeddruk zal wel regelmatig gecontroleerd worden. Kijk ook goed naar je voedingspatroon.
  • Diabetes Mellitus
    Suikerziekte zorgt ook voor een verhoogd risico op het krijgen van een TIA. Deze zal dan ook behandeld moeten worden.
  • Operatie
    Wanneer er sprake is van een ernstig vernauwde halsslagader, dan kan er een operatie nodig zijn. Hierbij wordt de plaque operatief verwijderd, waardoor de vernauwing wordt opgeheven of verminderd.

De gevolgen van een TIA

De meeste mensen ervaren geen gevolgen van een TIA. Wel is het zo dat patiënten de rest van hun leven medicijnen moeten blijven slikken. Zodra er gestopt wordt met de medicatie verdwijnen de effecten ervan direct. Daarnaast is het belangrijk om onder controle te blijven en de levensstijl aan te passen.

 

Bronnen: meandermc.nl, mcl.nl en hartstichting.nl

Delen:  
24 reacties op “Een TIA; een serieuze waarschuwing
  1. Mijn moeder heedt 2 beroertes en 18 tia’s gehad nog voor haar 45 jaar.
    Haar tias werden niet serieus genomen door t ziekenhuis dus bij tia nr 4 hebben we nooit meer gebeld. Ik weet nog goed moederdag 2014 ik maakte haar wakker en heel haar gezicht hing scheef en haar kunnen verstaan was onmogelijk. Hoewel ik gemompel redelijk kan volgen kwam ik erachter dat ze zei dit trekt wel weer bij niks aan de hand. Maar t staat in mijn geheugen gegrift. Hoewel ik bang ben voor t erfelijke aanleg deel.

    Geschreven door Sander op
    • Hallo, ik kan me voorstellen dat je je daar zorgen over maakt, ik zou het voorleggen aan mijn huisarts. Misschien kunnen ze preventief een hersenscan maken, om te zien of er al evt. vernauwingen zitten. En je leefregels goed in acht nemen.
      Mijn moeder heeft 5 jaar terug een ernstige beroerte gehad waardoor ze halfzijdig verlamd is geraakt en niet meer kan praten, gelukkig begrijpt ze ons wel goed. 3 dagen voor ze de beroerte kreeg had ze enorm nekpijn, zo erg dat ze er misselijk van werd en over moest geven. In het ziekenhuis hebben ze haar een nekkraag en pijnstillers gegeven. Nou ja 3 dagen later was dat het gevolg, onherstelbare schade. Telkens als ik denk aan het moment dat ze dat kreeg, denk ik, zou ze het geweten hebben, wat moet ze toen gedacht hebben, hoe bang zou ze wel niet geweest zijn, ik kan daar in-verdrietig van worden. En vraag me ook af, hadden ze het niet kunnen voorzien met die nekpijn…..?

      Geschreven door Monique op
      • Mijn man had ook onvoorstelbare nekpijn 14 dagen voor hij zijn TIA kreeg, na 3 dagen intensive care en 1 week hospitaal mocht hij naar huis, nu neemt hij bloedverdunners en andere medicatie. Dit is geleden van 4 mei, soms nu als hij niest, heeft hij ook nekpijn, maar dat gaat over, maar dan ben ik bang dat dit opnieuw gebeurd, de dokters hebben toen ook de link niet gelegd naar zijn TIA, tot nu toe is er geen enkele dokter die dat doet. Hij heeft anders nog geen restverschijnselen ondervonden, en heeft veel geluk gehad.

        Geschreven door Dientje op
      • Hi , ik heb 2x een Oog TIA gehad
        Ik was aan een oog blind.
        Geen teken dat het eraan kwam
        Heel bizar, heeft een halve dag geduurd, geen pijn helemaal niks.
        Oog TIA wat is dit eigenlijk ?
        Eerste was november, tweede december
        Kan het nog een keer gebeuren
        Mvg.Linda

        Geschreven door Linda op
        • Ja, het kan nog een keer gebeuren.
          Onmiddellijk melden bij de dokter!!!
          IK heb dat niet gedaan en een zware herseninfarct gehad.

          Geschreven door Will op
          • Mijn dochter had haar eerste tia toen ze 6 jaar was. Ik dacht ze heeft een absence een voorbode van een epileptisch aanval daarna nog veel infarcten gehad. EEG laten maken verschillende keren.
            In het ziekenhuis konden ze niets vinden ????
            Ze had zelfs een Hemiplegi. We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Nu hebben haar hersenen veel geleden. In 2011 kwam pas de diagnose MoyMoya

            Geschreven door Diana Albers op
    • ik was bij de neuroloog voor tintelingen in de armen en handen door dat ik nekartrose heb werd er mri gemaakt van mijn hoofd en nek. 4 jaar gelden had ik al eerste tia gehad en na het onderzoek had ik er al 3 tia`s bij gekregen in de slaap. Oh je moet maar niet schrikken het duurt nog wel even tot je hersen infarct krijgt zegt de neuroloog. Wat mij al op gevallen was en heb ik nog dat de concentratie geheugen en erg vermoeid ben.na die tia`s soms ben ik de weg kwijt en loop ik zo ergens anders heen. ik ben 61 jaar en goed van geest maar na die tia`s is er met mij wat gebeurd. mijn kracht verlies in rechterarm is ver onder normaal zei fisio therapeut. hoe de hulpverlening in mekaar steekt weet ik niet maar dit is niet goed mensen worden niet goed behandeld bij specialisten

      Geschreven door Alga op
    • Oi

      Geschreven door Anoniem op
  2. 3x Tia gehad.(allemaal achteraf natuurlijk). Tweeeneenhalf jaar geleden beste beroerte. Plotseling misselijk, overgeven. Ambulance gebeld, weigerden me eerst mee te nemen. “Neem maar een plakje brood en een glas water, ben je binnen een uur wel weer ok.” Uiteindelijk hebben ze me toch maar meegenomen. En ja hoor….beste beroerte. Resultaat: balans problemen, oorsuizen, geheugen en concentratie problemen en geen werk meer. Wat als het ambulance personeel me eerder had meegenomen?

    Geschreven door Nuuhtje op
  3. ik heb in 2007 een Tia gehad. Ik kreeg op een dag zware hoofdpijnen en zag s avonds dubbel. Toen ik naar de huisarts ging had ik een hele hoge bloed druk. Zowel onder als boven druk waren ver over de grens.
    Ik werd opgenomen in het ziekenhuis.
    Ik gebruik nu verschillende medicijnen die ik de rest van mijn leven moet blijven gebruiken. Mijn bloed druk is nu wel goed. Ik heb mijn levensstijl aangepast. Drink minder koffie, eet gezonder, beweeg meer en heb een andere baan aangenomen.
    Door mijn vrouw ben ik naar de dokter gegaan anders was het anders afgelopen met mij.
    Een Tia is zeker een serieuze waarschuwing.

    Geschreven door Edzo. op
  4. Denk bij een tia vooral ook aan je voedingspatroon, tekorten aan voedingsstoffen en verstoorde hormoonbalans. Zo is een te hoog homocysteïne een risicofactor. Veel vrouwen slikken jarenlang de pil of gebruiken andere hormonale anticonceptie. Die ontregelen je hormoonhuishouding, werken verhogend op het cortisol en zorgen voor verliezen aan vitaminen, mineralen en andere stoffen, wat een hoger risico op tal van gezondheidsproblemen kan geven. De pil bevordert ook oestrogeendominantie.
    @Edzo, bij een hoge bloeddruk heb je vaak te maken met insulineresistentie, laaggradige ontstekingen en tekorten aan tal van voedingsstoffen. Tyraminerijke voedingsmiddelen kunnen ook beter vermeden worden, omdat ze verhogend werken op de bloeddruk. Betablokkers en calciumblokkers remmen de aanmaak van melatonine en zorgen, net als overigens alle medicijnen, voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Een tekort aan melatonine kan onrustige dromen geven, gewichtstoename bevorderen en is een risicofactor voor hormoongerelateerde kanker.

    Geschreven door C. op
  5. Ik heb 3 Tia´s gehad, waarna ik weer onwetend van wat ik had, naar mijn werk gegaan bij de TPG,
    Ik werkte ´s nachts, dus ging daarna gewoon weer naar mijn werk, in de auto.
    Ik was alle 3 x aan 1 oog blind, maar het duurde maar ongeveer 20 minuten.
    Ik wist niet wat het was en heb stom genoeg niet 112 gebeld. Wel geprobeerd, maar ik kon het niet goed zien, omdat ik maar van alles de helft zag.
    In 2005 kreeg ik een zware herseninfarct, waar ik redelijk goed ben van genezen.
    Zware vermoeidheid, geen kracht meer en spasme aan de linkerkant heb ik daar aan overgehouden.
    Mocht gelukkig na 8 maanden weer in de auto rijden, waar ik heel blij mee was, want anders word je zo afhankelijk van een ander.
    Gelukkig gaat het nu heel goed met mij.
    Moet elk half jaar voor controle naar de huisarts om mijn bloeddruk te laten meten en ieder jaar mijn bloed en urine.

    Geschreven door Will op
  6. Op deze site is een problematiek beschreven van een Tia en de gevolgen van niet snel handelen, Ik merk dat de patient weer niet serieus word genomen door artsen en ziekenhuizen.!
    Wat heeft iemand met een Tia eraan hoe beschreven staat wat je hoort te weten en dat je met snelheid moet handelen als je vervolgens tegen muren aanbotst?
    Geachte Dokter.NL wellicht een goed argument om deze kennis rechtstreeks bij ziekenhuizen en huisartsen neer te leggen Want alleen daar schort het hieraan aan deze kennis!
    er sterven nodeloos veel mensen aan de onkunde van Artsen in Ziekenhuizen. en On deskundigheid van Huisartsen

    Geschreven door Tiny Beckers op
    • Hier heb je absoluut een punt!
      Het is een feit dat patiënten vaak niet serieus genomen worden, ik spreek helaas uit ervaring door verschillende medische missers 24/7 pijn, gehandycapt, hulpbehoevend geworden
      Ik betwijfel of het ligt aan onkunde.. mijn ervaring is dat veel artsen niet goed (genoeg) luisteren naar de patient en zelf enorm last hebben van tunnelvisie waardoor alles wat daar buiten valt niet of niet als serieus genoeg gezien word met alle gevolgen van dien..

      Geschreven door M.p.j. op
  7. Ik heb in 2017 (toen was ik 36jaar) een tia gehad op mijn werk, ik had uitval van mijn hele linker kant nooit aan een tia gedacht natuurlijk. Dacht dat het oververmoeid was en wilde alleen maar naar huis. Nadat mijn collega’s me thuis hadden gebracht ging ik op bed en gebeurde hetzelfde weer alleen bleven mijn handen nu spierwit. Naar de huisarts en aangezien er in onze familie hart en vaatziekten voorkomen (oma en tante beide in de 50 overleden aan beroerte) werd ik gelijk doorgestuurd. Na allerlei onderzoeken bleek dus dat ik 4 plekken in mijn hoofd had waarvan 2 recent. Ik bleek een gat van 2,3 cm in mijn hart te hebben. Ik heb een ASD sluiting gehad, er is een parapluutje geplaatst en natuurlijk voor altijd medicijnen. Het enige wat ik heb overgehouden is vermoeidheid. Moet alles plannen (lastig met een jong gezin met 4 kinderen) en een baan maar wat ben ik blij dat deze tia’s mij hebben gewaarschuwd en dat de huisarts het zo serieus heeft genomen. De cardioloog was heel erg geschrokken van het gat. Ik had echt in een rolstoel kunnen zitten of zelfs eraan kunnen overlijden. Dus klachten altijd serieus nemen

    Geschreven door Yo op
  8. hallo ik ben 51 jaar en mijn vader is aan zjn 3 de hersenbloeding overleden en mijn ook die heeft een herseninfarct gehad kan niet meer lopen en bijna niet praten en toen mijn ene uzs toen die 33 was kreeg ze een hersenbloeding naar utrecht toe en haar halve schedel werdt erafgehaad en mijn andrere zus die kreeg een jaartje of 3 geleden een hersen infarct ze had een hals slagaderverstopping nou ja gelukkig hebben ze er allebei niks aan overgehouden maarja nu ik ik heb een stend in mijn lies gehad omdat mijn been verstopt was en voor een jaartje of drie geleden toen had ik ook een verstopping in mijn hals toen door de fotos van de hersenen ondenkt maarja mijn neuroloog die gaf dat door aan mijn vaatchirurg en toen ik voor die verstopping van mijn bene niet meer hoefde te komen vroeg ik hem en wie onderzoekt nu die ader in mijn hals en toen zei hij je neuroloog nou ik ben deze week bij de neuroloog geweest hij zei zo tegen mijn als ik het onderzoekt dan doet dat meer kwaad dan goed en nu sta ik dan ben ban dat ik ook allerlei dingen er aan overhoudt

    Geschreven door dorien op
  9. Dokter heb zeg dat ik TIA geef gekregen een April dit jaar heb ik voor 2 minuten wazig gezien. mijn bloeddruk goed mijn hart is ik rook niet ik loop 30 minuten dag mijn cholesterol is hoog ik geen diabetes ik wel 80 jaar ik gebruik medicien mijn gewicht 75 kg is dat een TIA

    Geschreven door Andre op
  10. Jammer genoeg wordt er veel te weinig aandacht besteed aan al deze klachten er wordt vaak gezegd dat het een uiting van stress is, in 1 weekend heeft mijn man 5 keer de ambulance gebeld omdat ik uitval had en slecht praatte het eerste wat ze zeiden dat het stress was mijn mannis toen heel boos geworden en heeft me mee genomen naar de huisartsenpost die vertrouwden het niet en na onderzoek bleek ik dus al aantal keren een tia te hebben gehad en er was een halsslagader verstopt, wat ben ik blij dat mijn man zo gehandeld heeft anders was het heel naar afgelopen, ik heb wat restverschijnselen nog verder gaat het vrij redelijk nadat ze de verstopte ader vervangen hebben, niemand voelt wat jij voelt laat je niet weg sturen en voor de medici neem de klachten serieus!

    Geschreven door Elisa65 op
  11. U moet zich laten controleren door de huisarts en die stuurt u wel door naar het ziekenhuis als het iets is.

    Geschreven door Will op
  12. Ik heb twee keer s’nachts een slappe gevoelloze arm gehad. Volgens een arts een zaterdagavond arm. Als je teveel alcohol hebt gedronken, kan je op je arm gaan liggen, zodat je arm gevoelloos wordt. Maar ik drink nauwelijks, en als ik drjnk is het niet meer dan 1 glaasje wijn, omdat ik er. niet tegen kan. Volgens. een andere arts, heb ik twee keer een tia gehad. Ik had in die tijd veel last van stress. Het is nu twee. jaar geleden

    Geschreven door Annie op
  13. Ik heb 2 flinke TIA’s gehad eerst in 2002 die ging voor mijn gevoel snel over het was op een zaterdag en ging s’middags voetbal kijken en op zondag gewoon naar de kerk en dacht geen last te hebben maar op maandag kon ik geen luchtbandje van een rolstoel vasthouden gelukkig zag iemand dat en gelijk naar de huisarts en naar het ziekenhuis daar kreeg ik bloedverdunner Ascal van 50 mg .De volgende TIA kreeg ik in 2009 ik was toen steeds moe en in de morgen had ik tintelingen in mijn linker arm en dacht dat is normaal maar s’middags was de tinteling in mijn gehele arm en toen gelijk naar het ziekenhuis en de neuroloog zei dat ik net op tijd was . nu slik ik Ascal 100 mg , en heb last van ietsje doofheid geen namen kunnen onthouden wel gezichten . Ik ben nog steeds angstig voor een beroerte of herseninfarct . is dit reel ?

    Geschreven door Peter op
  14. Ben het volledig eens met de reaktie van Tiny Beckers !!!

    Geschreven door Tess op
  15. Met mijn klachten word ik niet serieus genomen mijn vertrouwen in de witjassen kwijt

    Geschreven door Anoniem op
  16. Ik kreeg op 5 mei en herseninfarct.
    Ik ben 71 jaar, 25 jaar niet bij een dokter geweest, drink niet, rook niet, sport dagelijks en eet geen vlees.
    Het begon met gevoelloze vingertoppen aan de linkerkant en daarna m’n lippen.
    Effe Googelen, maar ik kon niks vinden. Toch maar effe de dokter bellen
    De gevoelloosheid breidde zich uit over de hele linkerkant van mijn lijf
    Met sirene naar het ziekenhuis, na 4 dagen weer naar huis.
    De linker helft van mijn lichaam is nu gevoelloos, alsof het slaapt of als verdoving van de tandarts.
    De volgende dag ook een Tia, maar die coördinatieproblemen waren na een dag weg.
    Op een CT-scan en MRI-scan was de schade niet zichtbaar.
    Ik slik nu bloedverdunners, cholesterolverlagers, maagbeschermers en tegen hoge bloeddruk.
    Ik vraag me af of dat allemaal nodig is.
    Ik ben meteen begonnen met oefeningen en acupunctuur (daar zie ik geen vooruitgang in).
    Na ongeveer een maand begon mijn voet en onderbeen pijn te te doen bij bewegen bij bewegen. Niet echt pijn, maar het zit er wel tegenaan.
    In rust is er alleen een dof gevoel, maar bij bewegen wordt het echt onprettig.
    ‘Goed teken’ zegt men, maar de ‘pijn’ wordt wel steeds erger.
    Mijn vraag is: doorgaan met bewegen of juist rust houden.
    Ben ook razend benieuwd naar ervaringen van anderen hiermee

    Geschreven door Marian op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief