Alzheimer, speelt een mondbacterie een rol?

Alzheimer, speelt een mondbacterie een rol?

Steeds meer mensen krijgen de ziekte van Alzheimer. Alleen in Nederland al, lijden er meer dan 150.000 mensen aan deze vorm van dementie. Wat is de ziekte van Alzheimer eigenlijk en wat is de rol van een mondbacterie?

Wat is ziekte van Alzheimer?

Bij de ziekte van Alzheimer raakt het weefsel in de hersenen beschadigd. Het gevolg hiervan is dat het geheugen steeds minder goed werkt. Van alle ziektes die leiden tot dementie, is Alzheimer de meest voorkomende. Zo’n 60 tot 70% van de dementerende mensen heeft de ziekte van Alzheimer. Dementie en Alzheimer worden vaak door elkaar gebruikt. Bij de ziekte van Alzheimer is sprake van dementie, maar niet alle mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer. In de meeste gevallen begint deze aandoening bij mensen tussen de 70 en 80 jaar, maar het kan ook veel eerder beginnen.

Symptomen van de ziekte van Alzheimer

Alzheimer is een progressieve ziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte steeds verder toeneemt. Bij iedereen ontwikkelt de ziekte op een andere manier. Globaal kan deze aandoening worden opgedeeld in:

Vroege fase alzheimer

In de eerste fase zullen er kleine veranderingen zichtbaar zijn. Het eerste wat opvalt, is dat iemand zeer regelmatig iets vergeet. Het wordt steeds lastiger om nieuwe informatie op te nemen en iemand kan gedesoriënteerd raken wat tijd en plaats betreft. Daarnaast kan iemand in de vroege fase moeite krijgen met lezen, praten en het nemen van beslissingen.

Midden fase alzheimer

In de midden fase worden de veranderingen duidelijker zichtbaar. Het korte termijn geheugen zal sterk achteruit gaan en iemand zal dingen gaan herhalen. Ook kunnen er problemen ontstaan met het eten, wassen en aankleden. Maar ook het gedrag van iemand kan in deze fase veranderen. Zo kan iemand sneller boos of achterdochtig worden en ‘s- nachts opstaan omdat het slaap/waakritme verstoord raakt. Het wordt steeds moeilijker om zonder hulp in het dagelijks leven te functioneren.

Laatste fase alzheimer

In de laatste fase is iemand voor zijn of haar verzorging volledig afhankelijk van anderen. Het geheugenverlies wordt zo groot dat iemand bekende mensen of plekken niet meer herkent. Daarnaast kan iemand in deze fase moeite hebben met kauwen en slikken, veel afvallen, incontinent raken en onrustig worden. Uiteindelijk zal iemand ook de spraak verliezen.

Hoe de ziekte zich precies uit en hoe snel de achteruitgang verloopt, wisselt van persoon tot persoon.

Oorzaken van alzheimer

De oorzaak van deze hersenaandoening is dat er eiwitten samenklonteren in de zenuwcellen van de hersenen. Hierdoor ontstaan plaques en tangles. Plaques ontstaan tussen de hersencellen en dat zorgt ervoor dat de communicatie tussen de verschillende hersencellen belemmerd wordt. De tangles ontstaan in de hersencellen. Hierdoor worden voedingsstoffen niet goed door de cel vervoerd, waardoor de hersencellen afsterven.

Bij alzheimer op jonge leeftijd (onder de 65 jaar), speelt erfelijkheid soms een rol. Kinderen van iemand met de erfelijke vorm van alzheimer hebben ongeveer 50% kans om de ziekte ook te krijgen.
Waarom er eiwitten gaan samenklonteren in de zogeheten plaques is (nog niet helemaal duidelijk. Echter, uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat er een relatie zou ontstaan tussen een enzym dat een bacterie aanmaakt en ontstekingen veroorzaakt. Het gaat hier om de gingivitis-bacterie die één van de hoofdveroorzakers van parodontitis is. Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking.

Relatie tussen tandvleesontsteking en Alzheimer

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er restproducten van een mondbacterie in de hersenen van mensen met dementie aanwezig zijn. Deze mondbacterie komt vooral in de bloedbaan terecht door tandartsbehandelingen waarbij apparatuur of voorwerpen worden gebruikt. Verder kan de mondbacterie de bloedbaan bereiken via alledaagse handelingen als eten, kauwen en tandenpoetsen. Deze bacterie gaat via de bloedbaan naar de hersenen.

Diagnose van alzheimer

Wanneer je vermoedt dat er wellicht sprake van Alzheimer is, ga dan naar je huisarts. Door de diagnose alzheimer zo vroeg mogelijk te stellen, kunnen er verschillende maatregelen genomen worden om zo het ziekteproces te vertragen. Ook bestaan er behandelingen om de symptomen van alzheimer te verminderen. De beste resultaten met medicatie worden bereikt op het gebied van taal, denken en dagelijks functioneren. Dit verhoogt de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Alzheimer.

Een huisarts, neuroloog of ouderdomsspecialist (geriater) kan de diagnose alzheimer stellen. Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, enkele testen en scans. In de meeste gevallen is dit voldoende om alzheimer te kunnen vaststellen. Wanneer er toch nog twijfels zijn omtrent de diagnose, dan kan een ruggenprik in het hersenvocht extra duidelijkheid geven. In het hersenvocht kijkt men naar bepaalde eiwitten die karakteristiek zijn voor alzheimer. Als de hoeveelheid eiwitten afwijkt, is de diagnose alzheimer meestal correct.

Behandeling van de ziekte van Alzheimer

Alzheimer is en progressieve ziekte die helaas (nog) niet te genezen is. Echter, er bestaan wel medicijnen en therapieën die het ziekteproces kunnen vertragen en symptomen bestrijden. Aangezien de ziekte zich bij iedereen op een andere manier ontwikkelt, is het effect van de medicijnen anders. Naast therapieën en medicatie is het heel erg belangrijk om zowel geestelijk als lichamelijk actief te blijven.

Bewegen

Bewegen heeft een positief effect op je functioneren, conditie maar ook op de stemming van iemand met Alzheimer. Door te bewegen wordt de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcellen gestimuleerd. De norm voor gezond bewegen ligt op 5 x 30 minuten per week. Hierbij moet de ademhaling iets omhoog gaan, maar het is niet noodzakelijk dat je buiten adem bent.

Activeer je brein

Zorg ook dat je geestelijk in goede conditie blijft. Je kunt hierbij denken aan nieuwe dingen leren, maar ook het uitoefenen van hobby’s laten een positief effect zien. Het gaat dan wel om wat meer complexe activiteiten, zoals het bespelen van een instrument of het spelen van strategische spellen zoals dammen, schaken en bridge. Ook door regelmatig een bezoek te brengen aan een musea of opera heeft een positief effect. Net als het doen van vrijwilligerswerk.

 

Bronnen: volkskrant.nl, alzheimer-nederland.nl en hersenstichting.nl

Delen:  
29 reacties op “Alzheimer, speelt een mondbacterie een rol?
 1. Leuk gezegd maar hoe voorkomen we dit? Moeten we niet meer naar de mondhygiënist of tandarts? Kunnen we de bacterie te lijf alvorens die in de bloedbaan terecht Komt? Moeten we massaal olie trekken met sesam olie? Kortom: wat is het advies?

  Geschreven door Pieternel op
  • Ook bacteriën die verstopt zitten in een gebitselement waar een wortelkanaalbehandeling op is toegepast schijnt gevaarlijk te kunnen zijn. Daar is best e.e.a. over te vinden. Bij de meeste van die behandelingen blijft er een ontsteking aan de wortelpunt bestaan, al dan niet met pijnklachten.

   Geschreven door Gerard op
   • Heb dit meegemaakt na noodvulling bij wortelkanaal behandeling mijn gezicht was scheef ook mijn mond en opgezwollen. Na verwijderen van de noodvulling en een antibiotica kuur werd het langzaam aan beter. Maar maak me na het lezen van dit artikel toch zorgen over eventuele gevolgen.

    Geschreven door liny op
    • Poetsen met paradontax en daarna spoelen met listerine!

     Geschreven door Dirk op
     • Slechte raad Dirk, Listerine doodt de bacterien niet die gingivitis veroorzaken. Wel een deel van de plak waarmee pockets ontstaan maar omdat listerine alcohol bevat is het niet raadzaam dit vaak te doen. Beter is een behandeling met perio aid wat veel effectiever is tegen tandplak door de juiste ingrediënten. Maar ga vooral twee keer per jaar naar de mondhygienste. Voor mij helaas al te laat…mijn moeder had ook gingivitis en mijn roken en verkeerde mondhygiëne alsmede tijdelijke weerstandsverlaging hebben flinke schade toegebracht. Dit nieuws is eigenlijk oud trouwens. Er is nl aangetoond dat elke onsteking dus ook reuma bv plaque in hersenen en aderen veroorzaakt. Ontsteking is eiwit is afzet is plaque in het lichaam. Zorg voor je weerstand.

      Geschreven door Weetniet op
  • Lees het boek the end of Alzheimer’s van Dale Bredesen in de beginfase kan men Alzheimer 100 % genezen !

   Het heeft alles met gezond eten te doen !

   Geschreven door Metroplex op
   • Dat zou je denken, maar mijn grootvader van moedrs zijde is vroeg (77 jr.) aan dementie overleden, mijn moeder ook op dezelfde leeftijd en mijn zuster is nu 81 jr en al jaren zo ernstig dement dat ze in een foetus-houding al jaren wordt verpleegd. Alle drie hebben altijd ervoor zorg gedragen dat ze gezond en verantwoord aten. Zelf ben ik 77 en at ook altijd gezond en ben nog gezond en hoef geen enkel geneesmiddel te gebruiken.

    Geschreven door sunrise op
    • In Dale Bredesen boek wordt alles uitgelegd, er zijn meerdere types van alzheimer, als eerste mensen die diabetes hebben tweede mensen die veel gif in hun lichaam hebben en drie de hormonen zijn uit balans en er zijn mix vormen van deze drie en sommige mensen hebben 2 Apoe4 markers daarmee verhoogde kans op alzheimer op late leefrltijd 1 Apoe4 marker zegt niet veel ieder mens zou zich met 45 jaar moeten laten testen op ontstekingen, hormonen en diabetes alles te lezen in zijn boek in 50 jaar zal alzheimer een sporadische ziekte zijn!! ja gezond eten geen suiker goede vetten en groentes lees zijn boek dit is revolutionair !

     Geschreven door Anoniem op
     • Als dit boek revolutionair zou zijn had de medische wetenschap zich hier dan niet inmiddels in verdiept? Dat gezond eten belangrijk is voor ons welzijn staat buiten kijf, maar dat dit Alzheimer zou voorkomen cq genezen lijkt me wel erg idealistisch.

      Geschreven door Joy op
  • mw. ik anoniem is inderdaad na de behandeling van wortelkanaalbehandeling

   Geschreven door onbekend op
  • wat betekend fluoride in tandpasta , lijkt mij helemaal niet gezond

   Geschreven door herman hm op
 2. Onzin want wat als je al vroeg een kunstgebit heb ?

  Geschreven door Anoniem op
  • ,, Onzin ,,mijn vader had boven en onder een gebit en heeft er weinig mee te maken ,,

   Geschreven door Grumpy-jo op
   • Had hij dan al vanaf zijn jeugd een kunstgebit?

    Geschreven door MarielleL op
  • Iets meer informatie over de relatie tussen de mondbacterie en Alzheimer was welkom geweest. Dat is wel wat de titel suggereerde.

   Geschreven door MarielleL op
 3. Er schijnt ook een verband te zijn tussen staties, alzheimer en Parkinson
  Door het nemen van statines schijnt een bepaalde witte stof niet of minder aangemaakt te worden waardoor je eerder ziektes als alzheimer of Parkinson krijgt.
  Het nemen van langdurig medicijnen geeft toch vaak bijwerkingen en soms zijn de middelen erger als de kwaal

  Geschreven door Anoniem op
 4. Overigens zijn er meer dan 40 soorten dementie…bijna altijd wordt Alzheimer genoemd maar
  wat denk je van Lewy Body dementie ?

  Geschreven door Rarebear op
 5. Misschien ook wel dat de tandarts / assistente niet goed of geheel niet zijn instrumenten
  schoonmaakt en desinfecteert en de bacterie van mond tot mond gaat.
  Hygiëne is iets wat je overal tegenkomt !!

  Geschreven door Pim op
 6. hygiene is nergens in de z\org nog aanwezig . ik heb een verpl. die zieke paarden heeft b.v. en met mest ad schoenen komt werken, die ze overigens in de gang zet , maar denk wel eens je brengt van elke dubbelincontinente ander hulpvrager de zooi mee dioe ik niet in huis wil. wat denk je vaN EEN TANDARTYSASS DIE TUSSENTIJDS DE TELEFOON GEBRUKT, ONGEWASSEN HANDEN IN EEN LATEXJE PRULT, WAT DENK JE VAN EEN ARTS DIE EEN STERVENDE BEZOEKT EN HET INCO BEKIJKT EN WEER VERDER GAATY ONGEWASSEN HANDEN NAAR EEN ANDERE PATIENT , WAT DENK JE VAN EEN HUISARTS DIE BINNENKOMT , JE EEN HAND GEEFT EN ONGEWASSEN HANDEN VERTREKT WAST ZE DIE IN DE AUTO SOMS ? OF WAT DENK JE VAN EEN VERPL IN EEN TEHUIS MET INCONTINENTE MENSEN DIE IN DE BROEK DOEN OMDAT ZE TOCH EEN INCO DRAGEN EN ZICH NIET AAN DE TOILETBEURTEN HOUDEN EN DEZELFDE INCO WEER TERUG AANDOEN EN GEEN HGANDEN WASSEN EN DE TAFEL KJLAAR MAKEN ? WAAR HEBBEN WE HET OVER , OVER EEN TANDARTS EEN MONDBACTERIE ? KAN ZIJN? IK BEN 80 MAAR WEET WEL DAT JE OVERAL BACTERIEN OPLOOPT NOG WEL VAN JE EIGEN TANDENBORSTEL ALS JE DIE NIET GOED STERILISEERT TONGZOENEN BV OOK AL ZOIETS EN HOE LANG DUURT HET VOOR DIE BACTERIE JE HERSENS BEREIUKT EN DAAR PLAQUE GAAT VORMEN. SCANS ? RUGGENLICOR ? JE WORDT DEMENT VERKLAART ALS JE PARKINSON HEBT EN CLOZAPINE KRIJGT BIJ BINNENKOMST OM JE TAM TE HOUDEN. iETS AFWIJKEND GEDRAG EEN DELIRIUM NA ZIEKTE OF NARCOSE EN JE BENT METEEN DEMENT , IK KOM UIT DE ZOREG GENOEG GEZIEN EN MEEGEMAAKT EN HGET LIEFSTE ALLE PATIENTEN ZO SNEL MOGELIJK ACHTER SLOT EN GRENDEL WILSONBEKWAAM MAKEN FARMACIE TOEDIENEN DAT ZE TAM WORDEN EN ZICH VOEGEN EN VOORAL SLAPEN SUFFEN EN ALS IDIOTEN STAREN. DEMENT WORDT JE OOK OP ANDERE MANIEREN HOOR VOORAL DOOR IN EEN ROLSTOEL TE ZETTEN GEEN FYSIO MEER TE GEVEN, GEEN MUZIEK AANZETTEN GEEN AANDACHT EN VOORAL GEEN PRIKKELS GEVEN GEEN B EZOEK EN ALS EEN PLANT AF EN TOE WATER GEVEN MAAR VOORAL PILLEN . KOM OP HE TANDARTSEN ? IK VREES EEN TANDARTS 80 VOLOP IN HET LKEVEN BESTUUR ORGANISATIES WERK 40 U P WEEK BELANGELOOS BEN IK NOU NIET DEMENT TERWIJL IK UIT EEN DEMENT GESLACHT KOM OMDAT IK VOLOP BEZIG BEN OF OMDAT IK NIET NAAR DE TANDARTS GA ? MISSCHIEN WEL ZOVEEL DEMENTEN IN NEDERLAND OMDAT ON S DE OUDJES WAT KAN BARSTEN ACHTER DE GERANIUMS ZITTEN ??? MOETEN ZITTEN. mIJN ZOON ZEI VORIGE WEEK WANNEER SCHEI JE EENS UIT MET VAN ALLES BEZIG TE ZIJN EN OVERAL VOOR IN DE BRES TE SPRINGEN STEEDS WEL ERGENS IETS AAN DE HAND OOK BIJ JOU…. WANNEER GEDRAAG JIJ JE EENS ALS EEN 80 JARIGE ? GA ZITTEN KIJK NAAR BUITEN ENZ … IK BEN NOG NOOIT ZO ENORM BELEDIGD GEWEEST IK HUIVERDE BIJ ZIJN OPOMERKING. u ? GRAAG DAAR EENS EEN REACTIE OP ….WANT IK LAAT ME DAN DEMENT MAken door mijn eigen kind ? Ik heb nog levenskracht , ik sta nog op de bres voor anderen en inderdaad kan mijn eigen problemen die me overkomen niet de baas . maar dan nog ik helpo wel anderen ik denk dat me dat op de been houdt …. hopelijk zonder dement te worden en ergens neer te vallen ? Ik wil nog zoveel , beter met mijn pc omgaan bv wil nog cursussen gaan volgen . zou nog italiaans willen leren. Geen idee waarom ? Geen Italiaanse vrienden , maar vindt het zo mooi … Kan toch ook .? misschien worden we wel dement door god weet wat voor zooi we eten alle smaakmakers houdbaarheidstroep . Wie weet wat alle synthetische producten vd laatste 50 jaar boosdoeners zijn. Maar ruggenprik in het basispakket dan …. en bevolkingsonderzoek bv geregeld zien te krijgen dan kunnen de psycho geriatrische tehuizen ook al sluiten ….. groetjes

  Geschreven door mijn eigen naam hoor : Riet Klompenhouwer op
  • Super, 80 jarige Riet! Gewoon zo doorgaan en zeker niet naar je zoon luisteren!
   Waarom zou jij achter de geraniums gaan zitten wegkwijnen, terwijl je het nu zo naar je zin hebt en nog zoveel ambities hebt? Ik denk dat je juist hierdoor zo gezond blijft. Je bent een voorbeeld voor anderen!!

   Geschreven door Ingrid op
  • Beste Riet,

   Ik denk dat je goed bezigbent, je inzetten voor een ander, toch zolang je er zelf ook deugd van hebt, hersens oefenen door Italiaans te leren, het is dan ook een mooie taal, heb ik ook gedaan, maar ben wel wat jonger, blijven bewegen en op je voeding letten. Maar haal je toch niet teveel de zorgen van anderen op je nek, je moet nog plezier beleven ook en doen wat je graag doet. Succes!

   Geschreven door Joëlle op
  • dag mevrouw Riet , u bent nog een hele vitale dame en uw geestdrift nog iets van het leven te maken op 80 jarige leeftijd is heel innemend ., Italiaans leren bijv, ja waarom niet ? U vroeg om reacties omdat u zich door u eigen zoon dement voelt verklaart toen hij u zei het wat rustiger aan te doen en rekening met uw leeftijd te houden. Natuurlijk heeft u gelijk dat niet elke 80 jarige zich hetzelfde “moet” gedragen als een 80 jarige achter de gerenaniums met een suf gedrag dankzij pillen. Maar …
   Ik neem het toch op voor u zoon. Ik ben zelf een zoon van een moeder die nu 93 jaar is en nog zelfstandig woont in een redelijke afgelegen woning en al jaren niet erg open staat voor hulp bij het ouder worden – ze wil haar zelfstandigheid niet verliezen . En heeft net als u veel kritiek op de hygiene van de zorgverleners die ze wel toelaat, bijv. bij het aanreiken van medicijnen. U voelde zich beledigt door uw zoon toen hij aangaf dat hij met u wilde praten over uw toekomst en u voelde zich aangevallen. Dat was voor mij heel herkenbaar. Dat doet mijn moeder ook met mij, mijn broer haar hulp- en zorgverleners. Ik adviseer u na te denken over waarom uw zoon u adviseerde rekening te houden met uw leeftijd. Als het nodig is , is hij degeen die u gaat helpen, u wilt bepalen wanneer dat nodig is. Heel goed maar bespreek dat gewoon met uw zoon zonder u beledigt te voelen.

   Geschreven door Walther op
 7. Heb reeds meer dan 10 jaar mondproblemen kan mijn onderste gebit maar een paar uur aanhouden,zenuwpijnen zeggen ze ,mijn mond en tong staan in brand en kan niet slapen van de aanhoudende pijn,stil het met dafalgan ,geen ontstekingremmers meer die hebben mijn hele lichaam vernietigt na een zeer zware longontsteking 1o jaar geleden.

  Geschreven door Anoniem op
 8. Super 80 jarige Riet.👍👍👍👍👍👍

  Geschreven door Ekjiram op
 9. Misschien dat doktoren en geriators eens meer naar de partner of andere naasten leren luisteren. Dan kan er veel ellende bespaart blijven en de conclusie van Alzheimer eerder gemaakt worden. Een ander punt is niet te vlug een stempel van Alzheimer te geven. In het geval van mijn partner kreeg hij na 5 jaar dokters lopen alzheimer… De symptomen echter waren 100% lewybody..

  Geschreven door Jan op
 10. Ik heb jaren geleden paradontitus gehad en daarvoor een flapoperatie gehad.Sindsdien onderhoud ik mijn gebit perfect. 2 keer in het jaar naar de mondhygiënist. Praktisch geen suikergebruik geen alcohol veel groenten noten en voldoende eiwitten. En ik gebruik blue m tandpasta.

  Fitness 2 keer een uur in de week en 2 keer 40 minuten cardio in de week en 1 keer een uur body jam. Ben 65 jaar. Maar nu vraag ik me af of die bacterie van destijds misschien al in de hersens zit en t.z.t op gaat spelen. Of werkt het niet zo. Ben op dit moment supergezond met een hartslag van 66 per minuut. Ik slaap ook goed en kan nog heel goed dingen onthouden. Te goed soms. Maar vraag dus of die bacterie er dan toch al zit.

  Geschreven door Gonnna op
 11. nou,dan ben ik de klos….zit me toch al niet mee, mijn mams is jong dement geworden, dus joepie, alweer 50% kans het te krijgen! Heb al borstkanker in mijn begin 30 jarige leeftijd gekregen, 5 jaar terug een hartattack, ik ben al regelmatig de weg kwijt, haal dingen al jaren door elkaar, vergeet heel veel (ook belangrijke afspraken),en niet te vergeten; in mijn 20er jaren bijna half gebit werd omgezet in kronen, omdat mijn tandarts me dat aanpraatte en ik toen een goed ziekenfonds had!!! !Inmiddels alle kronen eruit en eind dit jaar, jawel, een kunstklapper. Dus bacteriën zat gehad in mijn mond, lichaam, chemo heeft mijn hersens ook al aangetast, dus fijn idee om net als mijn mams met mijn mond open, droge tong,a ls een zombie kijkend dood te gaan met mijn 2 huilende dochters en huilende man naast me, waar ik dan geen flauw benul meer van heb….joepie…..DOE ER WAT AAN!!!!! Anti cholesterol zou baat hebben, daar hoor ik niets over,m aar artsen slikken het zelf uit voorzorg….gelukkig slik ik het ook, moet wel…..hopelijk werkt het echt…..

  Geschreven door Anoniem op
 12. Beste Riet, lief mens ik kan je wel zoenen om je recht voor zijn raap reactie, erg goed van je!

  Geschreven door Ina Koning op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief