Whiplash: wat is dat eigenlijk?

Een whiplash is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan na een plotselinge heftige slingerbeweging met het hoofd ten opzichte van de romp. We spreken vaak van een klassieke whiplash wanneer iemand in de auto van achteren wordt aangereden. Door de plotselinge slingerbeweging die het hoofd maakt kunnen er dan vrij snel nekklachten en andere klachten ontstaan. Dit wordt ook wel whiplashsyndroom genoemd.

Een whiplashsyndroom kan veel klachten geven. Naast nekpijn, kunnen er onder andere de volgende klachten ontstaan:

 • Pijn in schouders, armen en rug.
 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Slaapproblemen.
 • Problemen met geluid en licht.
 • Vermoeidheidsklachten.

Soms houden de klachten maar enkele weken aan, maar het komt ook regelmatig voor dat de klachten heftig en langdurig zijn. Niet zelden leidt dit tot beperkingen in huishouding of werk. Het herstel kan een proces van jaren zijn en soms hou je zelfs blijvende klachten en beperkingen.

Whiplash: hoe weet ik of ik een whiplash heb?

Een whiplash is niet op röntgenfoto, MRI of ander medisch apparaat te zien. Het is dan ook niet ‘objectiveerbaar’, zoals de meeste artsen dat noemen. Aan spieren, zenuwen, botten en banden is geen aantoonbare schade. Dit neemt echter niet weg dat de klachten die kunnen ontstaan vaak heel vervelend en belastend kunnen zijn. Wanneer je na bijvoorbeeld een kop-staart botsing een plotselinge ‘heen en weer beweging’ van je hoofd hebt gemaakt en er hierna vrij snel nekklachten zijn ontstaan, is het dan ook verstandig om in overleg met de huisarts de klachten de eerste periode goed in de gaten te houden. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf. Maar als de nekklachten aanhouden en er zich bijkomende klachten ontwikkelen, kan geconcludeerd worden dat er sprake is van een whiplashsyndroom. In dat geval is het verstandig om samen met jouw huisarts een goed beleid uit te zetten.

Whiplash: welke behandeling?

Helaas is men er in de medische wereld nog niet precies uit wat nu de beste behandeling voor een whiplash is of hoe men whiplash kan genezen. Wel is men het er over eens dat het gedoseerd in beweging blijven de klachten over het algemeen doen verminderen. Regelmatig vindt er door de huisarts een verwijzing plaats naar de fysiotherapeut, die je met oefentherapie kan helpen om hiermee verstandig om te gaan. Soms vindt er een doorverwijzing naar een specialist plaats. Dit is meestal een neuroloog en als er klachten zijn met bijvoorbeeld uw geheugen of leervermogen, een neuropsycholoog.

Wanneer heb ik recht op letselschadevergoeding?

Als je veel klachten ondervindt, die je beperken in het dagelijks leven, kan dit vervelende financiële gevolgen hebben. Wat bijvoorbeeld als je je werk niet kan doen en je salaris niet volledig wordt doorbetaald? Of als je hulp in de huishouding moet inschakelen omdat je beperkt bent in je huishouden? Als je betrokken bent geraakt bij een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, heb je doorgaans recht op schadevergoeding. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je als bestuurder of passagier in een motorvoertuig van achteren bent aangereden. De letselschade die hieruit ontstaat, kan over het algemeen verhaald worden op de verzekeraar van de auto die jou heeft aangereden.

Welke kosten komen zoal voor vergoeding in aanmerking?:

 • Vervoerskosten
 • Kosten voor huishoudelijke hulp of verzorging
 • Medische kosten
 • Verlies aan arbeidsvermogen
 • Smartengeld

Wanneer deskundige juridische hulp inschakelen?

Het is verstandig om altijd deskundige hulp van een letselschadespecialist in te roepen voor het verhalen van jouw letselschade. Wist je dat deze hulp veelal kosteloos is omdat de letselschadespecialist ook deze kosten kan verhalen op de aansprakelijke verzekeraar?

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wijs Letselschade.

 

Delen:  
4 reacties op “Whiplash: wat is dat eigenlijk?
 1. Kan oorsuizen een gevolg zijn van Whiplash ?

  Geschreven door jacques Vander Goten op
 2. Oorsuizen zou daar eigenlijk niet door veroorzaakt moeten worden.

  Geschreven door Tandor op
 3. Beste Jacques,
  Ik ben manueel therapeut en zal op jouw vraag zo duidelijk mogelijk antwoord proberen te geven. Oorsuizen kan indirect wel veroorzaakt worden door een whiplash. Bij een whiplash gebeuren er allerlei dingen; o.a. je ligamenten (bandjes) rekken uit en je gewrichtjes krijgen toch wel een flinke klap te verduren. Je lichaam zet allerlei processen in gang, waaronder het onbewust vastzetten van je spieren. Dit kan er toe leiden dat de gewrichten te weinig bewegingsvrijheid krijgen, waardoor ze gaan beperken. Als de hoog cervicale regio(C0-C1 en C2) beperkt raakt, kan dit leiden tot oorsuizen. Het heeft dus wel degelijk zin om dit eens na te laten kijken door een goede manueel therapeut.

  Geschreven door Maartje op
 4. Oorsuizen kan wel degelijk van een Whiplash komen. Ik heb twee keer achter elkaar een Whiplash opgelopen en heb in beide oren last van heftig oorsuizen. Niets aan te doen zegt de kno arts.

  Geschreven door Wies op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief