Word je slimmer door Omega 3?

Het hebben van een goed geheugen, informatie sneller kunnen verwerken, beter kunnen leren zou volgens bepaalde studies allemaal kunnen door Omega 3. Maar klopt dit wel? Kun je echt slimmer worden van Omega 3.

Hersenen en voeding

Onze hersenen gebruiken 20% van alle energie van het lichaam. Een tekort aan energie zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. De energie waar we het hier over hebben, komt uit vetten en koolhydraten. Naast dat vitamine B essentieel is voor onze hersenen is Omega 3 dat ook.

Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten en zijn van groot belang voor de hersenen. Ze zijn onder meer nodig om de isolatielaag, die om de lange uitlopers van de zenuwcellen zit, in stand te houden. Deze lange uitlopers zijn verantwoordelijk voor een goede communicatie en geleiding van de zenuwprikkels.

De bekendste Omega 3 vetzuren zijn Alfalinoleenzuur (ALA), Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA).

Het korte ketenvetzuur ALA is vooral te vinden in plantaardige bronnen van Omega 3 zoals raapzaad, chiazaad, soja en walnoten. Het lange ketenvetzuur EPA is de eerste van de twee belangrijkste visvetzuren en komt vooral voor in vette vis zoals sardine, makreel, haring en zalm.

De andere langeketenvetzuur DHA is de tweede van de twee belangrijkste visvetzuren en die komt in vette zeevis voor zoals ook haring en Europese zalm. De voornaamste voedingsbron van DHA is dan ook visolie.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks een hoeveelheid van 450 milligram Omega 3 vetzuren (DHA en EPA) te consumeren. Het advies voor dagelijkse inname van ALA is 3 gram voor mannen en 2 gram voor vrouwen. De omzetting van ALA naar DHA en EPA is gering. Het is dus belangrijk om niet alleen op de totale hoeveelheid omega-3-vetzuren te letten, maar vooral op de hoeveelheid EPA en DHA.

Een optimaal effect wordt alleen bereikt als de omega-3-vetzuren onderdeel zijn van een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl.

De gezondheidsvoordelen van Omega 3

Positieve invloed tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft Omega 3, en dan met name DHA, een positieve invloed op de ontwikkeling van de ontwikkeling van de hersenen van het nog ongeboren kindje. Echter, tijdens de zwangerschap is het advies om geen roofvis te eten, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en verse tonijn.

Minder risico op hart- en vaataandoeningen

Mensen die voldoende visvetten eten hebben minder risico op dodelijke hartziekten, ten opzichte van mensen die bijna nooit, visvet eten. Visvet beschermt vooral tegen ernstige hartritmestoornissen.

Ontstekingsremmend

Er zijn meerdere studies die beweren dat Omega 3 vetzuren beschermen tegen ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis.

Cognitieve functies

Een goede balans van Omega 6/Omega 3 helpt om de cognitieve functies beter te bewaren in de ouder wordende populatie.

Verhouding Omega 6 en Omega 3

Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste is waarschijnlijk linolzuur en dat zit vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie en margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

Van belang is de verhouding van Omega 3 en Omega 6 want onderzoek heeft aangetoond dat het Westerse dieet uit veel te veel Omega 6 vetzuren en te weinig Omega 3 vetzuren bestaat. Een goede verhouding zou minimaal één op twee moeten zijn. Het blijkt echter dat wij circa 25 keer zoveel Omega 6 binnenkrijgen dan Omega 3.

Word je dus slimmer van Omega 3?

Helaas, je wordt niet slimmer van Omega 3. Ieder mens heeft een bepaald potentieel. Wanneer we zeggen dat dit potentieel 100% is, dan kunnen we ook zeggen dat het gros van de mensen dat potentieel niet optimaal benut, maar op 70 tot 80% zit. Aangezien voeding een grote invloed heeft op de opbouw en het functioneren van (onder andere) de hersenen, kun je concluderen dat voeding kan helpen om ieder zijn eigen potentieel optimaal te benutten.

Daarnaast zijn er degelijke wetenschappelijke aanwijzingen dat Omega 3 vetzuren veroudering van de hersenen (en dan wordt er gesproken over het geheugen en de concentratie) kunnen tegengaan.

Conclusie

De positieve invloed van Omega 3 vetzuren staat erg in de belangstelling, omdat ze goed lijken te zijn voor veel verschillende aandoeningen. Echter, er moet nog veel onderzoek gedaan worden voordat al deze positieve invloeden ook daadwerkelijk bevestigd kunnen worden.

 

Bronnen: hersenstichting.nl, voedingscentrum.nl

Delen:  
4 reacties op “Word je slimmer door Omega 3?
 1. Kan je omega 3 slikken als je bloedverdunners hebt?

  Geschreven door Dineke Kabalt op
  • even aan de apotheek vragen of dit samen met je medicijnen gebruikt mag worden.

   Geschreven door Sjaan op
 2. Wat een onzin zeg,
  Vraag aan de dokter, vraag aan de apotheek,
  Bijna heel de mensheid is nu een zwaarverslaafde drugsjunkie geworden en dan nog steeds de ziektes nog steeds de dokter nog steeds de apotheek het is niks meer dan een grote misleiding medicatie van tegenwoordig.
  Vroeger waren er geen ziekenhuizen en waren de dokters eerlijk en mensen adviseren wat ze eten medicatie was natuurlijke medicatie niet die van vandaag!

  Geschreven door Antidokter op
  • stil blijven staan in de tijd Antidokter ?

   Geschreven door Sjaan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief