Herken jij de signalen van je hart?

– Blog – Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke oorzaak van (vroegtijdig) overlijden in Nederland. In de hele westerse wereld. Dus daar mogen we niet lichtzinnig over doen.

Stress

In mijn ogen is de stress die wij in onze westerse wereld ervaren een heel belangrijke reden dat al die harten schreeuwen om aandacht! Fysieke stress maar net zo hard emotionele stress, als gevolg van verdriet, angst en boosheid bijvoorbeeld.

Lichaam, gedachten en emoties zijn verbonden

Ons fysieke lichaam is onlosmakelijk verbonden met onze gedachten en onze emoties. Ervaar je bv te veel druk in je hoofd, omdat je te veel (negatieve) gedachten denkt de hele dag, dan heeft dit absoluut effect op je fysieke lichaam. Je krijgt bv hoofdpijn, omdat je hoofd letterlijk te vol zit met teveel gedachten en zorgen. En schreeuwt om ontspanning, en loslaten.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Bij stress voelt je lichaam zich bedreigd, of dit nu reëel is of niet. En reageert dus hetzelfde als dat er een tijger voor je staat, klaar om aan te vallen. Je lichaam krijgt de boodschap: er dreigt gevaar!, dus maakt zich op om te vluchten of te vechten. Door het stresshormoon adrenaline aan te maken. En die adrenaline spoort veel lichaamsfuncties aan om harder te werken. Waaronder je hartslag en je bloeddruk die worden verhoogd. Dus terwijl er in 99% van de gevallen geen reëel gevaar dreigt, staat je lichaam wel steeds in opperste paraatheid. Hoe vermoeiend is dat…

Jouw lichaam praat met jou. Luister jij ook?

Als je te lang, te veel adrenaline in je lijf hebt, raak je uit balans. En dan gaat je lichaam jou signalen geven. Door bv spanning, pijn, kwaaltjes. ‘Let op, dit gaat niet goed!’ Als je die signalen negeert, moet je lichaam dus nog harder tegen je ‘praten’ om de boodschap over te brengen. Net als een kind wat zich niet gehoord voelt, gaat je lichaam dan tegen je ‘schreeuwen’. ‘Hé, wakker worden, je moet iets doen.’ Ergens is er een teveel van in je leven, of juist een te weinig. Te veel spanning, te weinig ontspanning. Te veel zorgen, te weinig vreugde.

Symboliek

Om te begrijpen wat je lichaam je wil vertellen, kan het soms genoeg zijn om de signalen letterlijk te vertalen. Spanning, ergens in je lijf, vraagt om ontspanning. Maar vaak wordt de taal van je lichaam begrijpelijker als je symbolisch gaat denken. Onze taal is enorm rijk en in die taal ligt heel veel wijsheid verborgen. Bijvoorbeeld: Hoofdpijn -> Waar pijnig jij je hoofd over?, dus onderzoek eens hoeveel zorgen je hebt. Of een ander voorbeeld: Maagpijn -> Wat ligt zwaar op de maag? Wat kun je maar niet verteren? Wat krop je op?

Je hart

En dan komen we bij je hart. Hartjes staan niet voor niets symbool voor liefde en vreugde. Dus het is niet zo raar om jezelf, om hartproblemen te voorkomen, de volgende vragen eens te stellen:

 • In hoeverre maak ik genoeg ruimte in mijn leven voor liefde en vreugde?
 • Leef ik ontspannen en ‘van harte’?
 • Volg ik mijn hart?
 • Of offer ik te vaak vreugde op door te voldoen aan de verwachtingen van anderen?

De balans herstellen

Nog een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: ben ik wel lief genoeg voor mezelf? Ons denken heeft zo de overhand genomen dat we ons voelen te vaak negeren of zelfs helemaal geen contact meer mee hebben. Daarnaast hebben we in onze calvinistische cultuur geleerd om vooral goed voor de ander te zijn en te zorgen. Lief zijn voor jezelf werd al snel gezien als egoïstisch, of als luxe. Maar met dat hoge percentage hartproblemen in ons land tegenwoordig wil ik je uitnodigen om deze oude overtuiging eens opnieuw te bekijken. En te voelen, met je hart, of lief zijn voor jezelf niet gewoon een basisvoorwaarde moet worden. Zodat we lang en gezond kunnen leven.

Wat zou liefde doen?

Merk je dat je inderdaad wel erg veel aandacht besteedt aan je denken en alles wat er zich in je hoofd afspeelt? Merk je dat je inderdaad, als je heel eerlijk bent, wel wat beter voor jezelf mag zorgen, vanuit liefde? Stel jezelf dan wat vaker de volgende vraag, terwijl je je hand op je hart legt: Wat zou liefde doen? En luister. Luister naar het eerste antwoord wat in je opkomt, nog voordat je denken het alweer overneemt.

Succes!

Nadine

Delen:  
9 reacties op “Herken jij de signalen van je hart?
 1. MIJn bovenbloeddruk is meestal te hoog,170 tot soms wel 200.
  Dit is gemeten met een gecertivirceerde bloeddrukmeter.
  De lage bloedruk is vrij constant 80-85.
  Na een wandeling is de bovendruk 140-150.
  Graag uw mening hierover.

  Geschreven door Alois op
 2. Je bloeddruk is inderdaad wel wat hoog. Ga naar de huisarts, er zullen wat dingen onderzocht moeten worden

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik zou denken aan wat liefde doet voor je…

  Je raadt het al; luister niet naar een volkomen waardeloze blog met minder inhoud dan een lege verhuisdoos. Ga naar de dokter, want je hart (en al bloedvaten) is (zijn) een fysiek orgaan dat bij fysieke problemen om fysieke oplossingen vraagt.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Waarom hoor ik mijn hart kloppen en slaat soms over ,net als het stopt en dan weer verder gaat kloppen . Best eng ,ook als ik ga fietsen. Of in rust , in bed.

  Geschreven door A Sikkema op
 5. Ik ben en vrouw van 88 jaar. Heb volgens de cardioloog een verdikte hartspier.
  Gebruik veel medicijnen o.a. Promocard,Metoprololtartraat,Valsartan, acetyl,omeprazol.
  Spuit insuline Apidra en Lantus i.v.m diabetes 2.

  Al langere tijd heb ik, vooral als ik moe ben, last van een gevoel alsof er een strakke band om mijn borst zit,.

  De cardioloog reageert niet op deze klacht.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen

  Met vr. dank. C. van Welzen-Rollman

  Geschreven door Toos op
 6. Dat je je hart kunt horen kloppen als je rustig ligt is niet zo raar. Je hart zal ook niet overslaan. Je hoort dan alleen de hartslag even niet.
  Echte overslagen zouden echt wel andere klachten geven.

  Geschreven door Tandor op
 7. Ik kan die vraag helaas niet beantwoorden. Maar de verdikte hartspier zou dat gevoel kunnen geven. De cardioloog is eigenlijk de arts die hier iets over zou moeten kunnen zeggen.

  Geschreven door Tandor op
 8. ik krijg pijn in me keel als ik vlug loop kan dat kwaad of heeft dat iets met me hart te maken

  Geschreven door pardoel op
  • Gewoon naar je eigen arts !

   Geschreven door Wim op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief