Kan een handdruk een hartaanval voorspellen?

Volgens een studie, welke is gepubliceerd in The Lancet (een gerenommeerd Brits medisch tijdschrift), lopen mensen met een zwakke knijpkracht in hun handen meer risico op een vroegtijdige dood, vooral als het gevolg van hart- en vaatziekten. Maar is dat echt zo, kan een handdruk een hartaanval voorspellen?

De studie

Aan deze omvangrijke studie namen 23 universitaire ziekenhuizen deel. Er werden 140.000 mensen uit verschillende sociale klasses gedurende een periode van 4 jaar onderzocht. De studie werd uitgevoerd in 17 verschillende landen met een hoge, middelmatige en lage welvaart statussen. Het inkomen bleek geen effect te hebben op de resultaten. Gedurende deze periode werd telkens aan de deelnemers gevraagd om zo hard mogelijk te knijpen in een hydraulische handdynamometer. Naast de handknijpkracht, die aan beide handen gemeten werd, werden via vragenlijsten gegevens verzameld over leeftijd, geslacht, activiteit, opleidingsniveau, werk en algemene gezondheid. De studie was er op gericht om te onderzoeken of er een verband bestaat tussen handknijpkracht en ziekte en sterfte.

Een verslapte handdruk zou duiden op afgenomen spierkracht en een aanwijzing geven van de gezondheidstoestand van iemand. Tot aan deze studie was er geen link gelegd met de conditie van het hart.

De onderzoekers zijn er, door deze studie, van overtuigd dat een zwakke handdruk (knijpkracht), een sterke voorspeller blijkt te zijn van vroegtijdig overlijden. Meer zelfs dan het meten van een systolische bloeddruk, maar ook een matige voorspeller van hartziekte en beroerte. In deze studie is ook gekeken naar relaties tussen knijpkracht en andere ziektes zoals diabetes en COPD. Echter, er werd geen significant verband gevonden tussen deze. Verder onderzoek is zeker nog nodig.

Conclusie

Deze studie heeft niet kunnen aantonen dat het hier gaat om een oorzakelijk verband. Het hebben van een zwakke handknijpkracht kan namelijk ook het gevolg zijn van een bepaalde ziekte waardoor iemand vroegtijdig komt te overlijden. Om deze kans te verminderen, mochten mensen met ernstige hart- en vaatziekten niet deelnemen.

Al met al is het niet dat het hebben van een zwakke knijpkracht in je hand het risico op hartziekte verhoogd en dat wanneer je aan krachttraining zou doen om deze knijpkracht te vergroten dit risico dan zou kunnen omkeren.

 

Bronnen: telegraph.co.uk en cbsnews.com

Delen:  
2 reacties op “Kan een handdruk een hartaanval voorspellen?
  1. Sinds een maand gebruik ik op advies van de KNo-arts ’s nachts een CPAPapparaat.
    Alles gaat nu uitstekend. Gemiddeld 7 uren nachtrust, zonder onderbrekingen.
    Maar de afgelopen 12 dagen een bijna ondragelijke pijn li en re plus centraal in de nek en halsstreek. Pijnstillers en diazepam voorgeschreven gekregen, plus om de ene dag Fysiotherapie.Nog maar weinig verbetering gemerkt. Hoe lang nog?

    Geschreven door kenneth Lemmets op
  2. Dat zou met de CPAP eigenlijk niks te maken moeten hebben. Heb je zelf het idee dat je een vreemde slaaphouding hebt met het masker en wat heb je voor een masker?

    Geschreven door John Leppink op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief