Te veel zitten slecht voor de gezondheid

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat langdurig zitten een negatief effect heeft op de gezondheid. Inactiviteit is zelfs dodelijker dan obesitas, zo blijkt uit onderzoek van de University of Cambridge. Dus te veel zitten slecht is voor de gezondheid.

Ook blijkt uit een analyse studie van diverse onderzoeken naar de gevolgen van inactiviteit, uitgevoerd door verschillende instanties in Toronto, dat sporten alleen niet voldoende is om alle risico’s die langdurig zitten met zich meebrengt, te niet te doen. Dus wat moet je doen?

Weinig beweging dodelijker dan obesitas

Dat ons lichaam voldoende beweging nodig heeft om goed te kunnen functioneren, dat weten we eigenlijk allemaal. Maar uit onderzoek van de University of Cambridge blijkt nu dat te weinig beweging zelfs tot twee keer dodelijker is dan obesitas. Hoewel inactiviteit een van de oorzaken van obesitas is, lopen mensen met een gezond gewicht die weinig bewegen een grotere kans op hart- en vaatziekten dan mensen met obesitas die regelmatig bewegen, aldus de onderzoekers.

Gevaren obesitas en inactiviteit

De University of Cambridge heeft daarom onderzocht wat de gevaren zijn van obesitas en inactiviteit. Een groep van meer dan 300.000 Europeanen werd twaalf jaar lang gevolgd. Uiteindelijk kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat obesitas en inactiviteit grotendeels dezelfde ziekten veroorzaken. Maar mensen die te weinig bewegen bleken de grootste kans te hebben op vroegtijdig overlijden.

Sporten neemt niet alle gevaren weg

Het onderzoek van de University of Cambridge naar de gevaren van inactiviteit is er één van vele met betrekking tot dit onderwerp. Zo hebben onderzoekers van diverse instanties in Toronto gezamenlijk een analyse studie uitgevoerd waarbij ze verschillende onderzoeken naar de effecten van inactiviteit op het lichaam hebben vergeleken. Daaruit blijkt dat de tijd die een mens gedurende de dag zit, in verband staat met het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en een vroegtijdige dood. Het risico blijft ook aanwezig indien men langdurige inactiviteit afwisselt met sporten, aldus de onderzoekers die hun bevindingen deze week publiceerde in Annals of Internal Medicine.

Nader onderzoek nodig

Wel bleken de negatieve effecten van langdurige inactiviteit groter te zijn bij mensen die weinig tot geen beweging krijgen, dan bij mensen die veel sporten. Maar het gezondheidsrisico blijft aanwezig voor mensen die een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengen. Verder onderzoek moet aantonen welke maatregelen men moet nemen, naast voldoende beweging, om de gezondheidsrisico’s van veel zitten verder te verlagen.

Niet langer dan 30 minuten achtereen zitten

Onderzoekers van beide studies pleiten daarom voor meer beweging. Een uur intensief sporten, als je de rest van de dag zittend doorbrengt, is niet voldoende. Daarom adviseert men om niet langer dan 30 minuten achtereen te zitten. Ga bijvoorbeeld staan tijdens een telefoongesprek op het werk en maak tijdens pauzes een wandeling. Ook thuis zijn er momenten genoeg om het zitten te onderbreken. Bijvoorbeeld tijdens het tv kijken: ga staan tijdens reclames of doe een paar rek- en strekoefeningen. Want ook al neemt beweging niet alle gevaren van inactiviteit weg, het helpt de risico’s wel te verminderen.

Delen:  
4 reacties op “Te veel zitten slecht voor de gezondheid
 1. Dit betekent dus ook dat mensen die immobiel zijn, verlamd of spierziekte etc., automatisch meer kans hebben op hart en vaak aandoeningen?

  Geschreven door Flappie op
 2. In ieder geval meer kans op vaataandoeningen.

  Geschreven door Tandor op
 3. Had vraagje, werkt thyrax voor trage schildklier oom op je zenuwstelsel.
  steeds als ik ophoog krijg ik rare klachten, oa suf, hoofdpijn, duizelig, zere ogen en spierpijn, ik vind het vreemd het lijkt wel in het begin een kalmetend middel, ik doe niets dan slapen, en me suf lusteloos voelen.
  dank u

  Geschreven door m borst op
 4. Het zijn geen bekende bijwerkingen van de thyrax maar het zou wel een reactie van je schildklier kunnen zijn.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief