Nieuwe meting voor obesitas

meetmethode obesitas

AMSTERDAM – Een wiskundige aan de Universiteit van Oxford heeft een nieuwe meetmethode voor obesitas ontwikkeld.

Volgens wiskundige Nick Trefethen is de Body Mass Index, tegenwoordig een veelgebruikte methode om onder- of overgewicht te berekenen, gebrekkig omdat het geen rekening houdt met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel.

Dit is echter niet de eerste keer dat er kritiek is op de huidige BMI-formule.
Trefethen vindt dat de BMI korte mensen laat geloven dat ze dun zijn, terwijl langere mensen het gevoel krijgen dat ze een gewichtsprobleem hebben. Er wordt volgens hem geen rekening gehouden met de hoeveelheid natuurlijke massa die grote mensen hebben. “Hierdoor wordt overschat hoe ‘goed gevuld’ kleine mensen zouden moeten zijn”, aldus Trefethen.

Huidige formule
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 is normaal. Minder dan 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht, terwijl 25 tot 29,9 wordt beschouwd als overgewicht. Bij een cijfer van 30 of hoger is de persoon zwaarlijvig.

Nieuwe formule
In de nieuwe formule wordt het gewicht in kilogram eerst vermenigvuldigd met 1,3 en het antwoord wordt vervolgens gedeeld door de lengte in meters tot de 2,5de macht. De wiskundige benadrukt dat zijn formule meer is dan een academische oefening. De resultaten zouden volgens hem de gezondheid van miljoenen mensen kunnen beïnvloeden.

Bron: www.healthylives.nl/nieuws/voeding/opnieuw-kritiek-op-bmi

reactie op “Nieuwe meting voor obesitas
  1. De bodymass index is niet zuiver omdat het de een meer vetmassa heeft en de ander meer spiermassa. Spiermassa is zwaarder dan vetmassa. het is niet helemaal accuraat om van de B.M.I. methode uit te gaan om overgewicht te meten want je gaat van de meerderheid uit. Ze zeggen dat mensen met een B.M.I. hoger dan 30 overgewicht heeft maar dan is de verhouding vetmassa en spiermassa niet gemeten.

    Geschreven door T.Huisman op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief