Zo herken je een depressie

Zo herken je een depressie

Zo’n 550.000 Nederlanders hebben last van een depressie, en dat zijn vooral vrouwen. Zij hebben 2 keer zoveel kans op een depressie als een man. Een depressie doet zich veel voor in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. maar wat zijn de symptomen van een depressie. Hoe herken je een depressie?

Wat houdt een depressie in?

Een depressie is een ziekte van stemming en gevoelens. Je hebt dan gedurende een langere periode last van een abnormaal sombere stemming, verlies van interesse in zaken die je normaliter wel heel leuk vindt of een onvermogen om ergens van te genieten. Wanneer we over een langere periode praten, dan hebben we het over ten minste 2 weken. Dit alles kan verlammend werken, waardoor iemand thuis, op het werk of in de vrije tijd slecht of helemaal niet functioneert.

Er zijn verschillende subtypen van depressie:

Depressieve stoornis

Hiervan is sprake als iemand voor langere tijd somber of neerslachtig is.

Dysthyme stoornis

Deze stoornis is milder dan een reguliere depressieve stoornis. Hier is sprake van, wanneer iemand minimaal 2 jaar een (lichte) depressieve stemming heeft, met 2 of meer van de depressieve symptomen.

Bipolaire stoornis

Als de depressieve periodes worden afgewisseld met een manische (zeer positieve) stemming, spreken we van een bipolaire stoornis. Mensen met een bipolaire stoornis maken in hun leven uitersten mee.

Psychotische depressie

Hiervan wordt gesproken, wanneer er naast depressieve gevoelens ook waangedachten of hallucinaties aanwezig zijn.

Postnatale depressie

Deze vorm kan voorkomen bij vrouwen die net een kindje hebben gekregen. Een postnatale depressie lijkt qua symptomen op de reguliere depressie, maar treedt op binnen 4 maanden na de bevalling.

Seizoensgebonden depressie

Mensen die alleen in een bepaald jaargetijde last hebben van een depressie, hebben een seizoensgebonden depressie. De meest bekende is misschien wel de winterdepressie.

Oorzaken van depressie

Depressies hebben niet 1 duidelijke oorzaak. Vaak ontstaan depressies door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Met andere woorden, depressies ontstaan door een combinatie van erfelijkheid, persoonlijke eigenschappen en wat iemand allemaal meemaakt in zijn leven.

Biologische factoren

Het kan erfelijk zijn. Wanneer iemand depressief is, dan blijken bij ongeveer 1/3 van deze mensen genetische factoren aanwezig te zijn. Er blijken dan bepaalde stoffen in de hersenen aanwezig te zijn, die iemand kwetsbaar maakt voor een depressie.

Sociale- en omgevingsfactoren

Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een overlijden of een andere traumatische gebeurtenis, kan leiden tot een depressie. Maar ook een ingrijpende gebeurtenis als een verhuizing kan een risico zijn. Het kan ook zo zijn dat iemand een grotere kans heeft, wanneer er oude sociale contacten wegvallen, of wanneer iemand niet kan wennen aan de nieuwe omgeving.

Psychische factoren

Hiermee bedoelen we de manier waarop iemand in het leven staat. De kans op depressies wordt bijvoorbeeld verhoogd door:

 • Weinig zelfvertrouwen.
 • Slecht problemen kunnen oplossen.
 • Veel lopen piekeren.
 • Te weinig veerkracht hebben om verdriet en teleurstelling te verwerken.
 • Lastig vinden om hulp te vragen.
 • Negatieve gedachtes hebben.
 • Perfectionist zijn.
 • Faalangst hebben.
 • Streng geweten hebben.

Hoe herken je een depressie?

Het is niet altijd even gemakkelijk om een depressie is te herkennen, aangezien je veel van de symptomen niet fysiek kan vaststellen. Dit type ziektes vraagt niet alleen om kennis van de problematiek, maar ook inzicht in hoe de persoon vroeger was en hoe hij/zij zich nu gedraagt. Het is vaak dankzij deze achtergrondkennis, dat je kan vaststellen dat iemand inderdaad verscheidene symptomen manifesteert.

Vroege signalen:

 • Niet lekker in je vel zitten.
 • Gevoelens van somberheid, leegte, onmacht en minderwaardigheid.
 • Onzekerheid.
 • Besluiteloosheid.
 • Emotionele onevenwichtigheid.
 • Vermindering van interesse of minder genieten van dingen waar je voorheen wel van genoot en interesse in had.
 • Minder interesse in anderen.
 • Neiging hebben terug te trekken uit sociale omgeving.
 • Niet verklaarbare klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, problemen met de ontlasting.
 • Vermindering of zelfs verdwijning van seksuele gevoelens, bij mannen kunnen er erectiestoornissen optreden.
 • Eetproblemen, zoals verminderde eetlust of juist vreetbuien.
 • Slaapproblemen (niet kunnen inslapen, vroeg wakker worden, overmatige slaapbehoefte hebben, moeilijk uit bed kunnen komen).
 • Rusteloos en gejaagd gevoel ervaren.
 • Lichtgeraaktheid.
 • Concentratie- en geheugenproblemen.

Symptomen

Er is sprake van een depressie wanneer minstens 1 van de kernsymptomen en 4 van de aanvullende symptomen gedurende minimaal 2 weken aanwezig zijn:

Kernsymptomen

 • Sombere stemming hebben.
 • Duidelijk verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten hebben.

Aanvullende symptomen

 • Verminderde eetlust en gewichtsverlies, of juist een toegenomen eetlust met gewichtstoename.
 • Slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen.
 • Geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd.
 • Vermoeidheid en verlies aan energie.
 • Gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens.
 • Moeite hebben met concentreren, nadenken en beslissingen nemen.
 • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding.

Als je een paar van de bovenstaande symptomen hebt, kun je spreken van ‘depressieve klachten’. Deze kunnen uitmonden in een depressie. Vraag altijd om hulp wanneer je symptomen herkent. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken dat je een beslissing neemt om er iets aan te gaan doen.

 

Bronnen: depressie.nl en psychischegezondheid.nl

Delen:  
8 reacties op “Zo herken je een depressie
 1. Hulp vragen? Waar? Alle psychologenpraktijken hebben wachtlijsten van heb ik jou daar. Ik ben al een jaar bezig maar nergens kan ik hulp vinden.

  Geschreven door AK op
  • Beste AK, het is mij gelukt om binnen 6 weken hulp te vinden door (weliswaar met vrienden) via de website lvvp en avgp mailadressen te verzamelen van therapeuten. Vervolgens heb ik vrij ‘anonieme’ groepsmails gestuurd met de vragen : 1. Biedt u (..gezocht type..) deze therapie 2. heeft u een contract met mijn verzekeraar en 3. een wachttijd minder lang dan twee maanden? Reageer dan graag! Ik heb 60 therapeuten aangeschreven in 6 mails, en heb nu na drie intake gesprekken één match. Niet makkelijk voor iemand met een depressie, maar wel resultaat. Succes met de zoektocht

   Geschreven door Soraya op
 2. Ik zit niet in een vechtscheiding. Ik voed mijn puberkleindochter op na de dood van mijn dochter. Ik heb geen alimentatieproblemen want dat is hier niet aan de orde, ik heb een brave man en ben gezond, kan alles doen wat ik wil. Toch slaap ik slecht, kan me moeilijk concentreren, zie tussen 14 en 16 u in de namiddag het leven erg somber in, ben dan ook hondsmoe. Ik weet dat dit weer overgaat (gelukkig)
  Ik krijg complimenten dat ik er goed uitzie en dat mijn kleindochter een goed leven heeft door mij. Waar komt mijn zwaarmoedig gevoel toch vandaan. Ik zie overal tegenop, heb geen zin meer in de dingen die ik vroeger graag deed. Alles is zo’n opgave geworden. Ik verplicht mezelf om me niet te laten gaan en voldoe aan al mijn plichten maar het is zwaar…

  Geschreven door Rosine op
 3. Je dochter verliezen en dan de opvoeding overnemen voor uw puberkleinkind is ook zwaar toch!!!!!Een moeder hoort haar kind niet “wegtebrengen”…….Hoe gaat u met dat verlies en verdriet om……….maar lees tussen de regels door dat uw kleinkind trots mag zijn op zo’n oma!! Petje af en zoek hulp……….Dat is geen schande. Gun u nog heel veel jaren in goede gezondheid

  Geschreven door Harrie op
 4. Idd mijnheer Paul Pauli gaat erg kort door de bocht, duidelijk geen verstand ervan, komt met de jaren maar in zijn geval dus niet??

  Geschreven door Stientje op
 5. Hallo ik ben 40 jaar ik ben nu ander half jaar bevallen van een gezond kindje allen heb ik sinds na de bevalling trage schildklier, ben erg moe last van gewrichten en spieren slik wel medicijnen ik ben wel goed ingesteld maar voel me elke dag nog moe en altijd boos mijn hele lijf doet pijn vaak boos op alles en krijg nu ook vaak opvliegers erg warm en zware migrane en heel snel emotioneel veel huilen ben ik dan ook depressief ???

  Geschreven door Anoniem op
 6. Ja, zoek hulp……..praat erover met een persoon die je vertrouwt,,,,

  Geschreven door Leon op
 7. Hoi,

  Ik ben inmiddels 63 jaar, mijn leven lang winterdepressie gehad.
  Vorig jaar nog een poging tot zelfdoding ondernomen. Het gaat op dit moment erg goed, maar bij mij kan het in een minuutje omslaan, ik ,al dan in een put en kom er niet uit.
  Ik heb een geweldige vrouw en dochter die het allebei gigantisch goed doen.
  Toch val ik bijna ieder jaar gigantisch onderuit, ik heb vorig jaar in het ziekenhuis gelegen……….en toch krijg ik geen hulp. Word ik niet serieus genomen???
  Dit probleem ondervind ik al zeker 55 jaar…….

  Geschreven door Sjos op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief