Pleinvrees, een grote invloed op je leven

Pleinvrees, een grote invloed op je leven

Pleinvrees is één van de bekendste vormen van angst. Het is een ziekte die een enorme invloed heeft op het leven van iemand en zijn of haar familie. Naar schatting heeft 1 op de 100 mensen last van pleinvrees. Vrouwen hebben 2 keer zoveel kans om pleinvrees te ontwikkelen dan mannen.

Wat is pleinvrees?

Pleinvrees, straatvrees of agorafobie is een angststoornis, waarbij iemand een onredelijke angst hebt voor openbare ruimtes. Het gaat niet alleen om ruimten waar veel mensen zijn of komen. Alleen het verlaten van het huis kan voor mensen met een heftige vorm van pleinvrees al genoeg zijn om in paniek te raken.

Mensen met pleinvrees voelen zich vooral heel angstig in situaties, waarin ze moeilijk kunnen ontsnappen of verwachten dat ze geen hulp kunnen krijgen. Daardoor ontstaat er een gevoel van angst, een gevoel dat er iets ergs kan gebeuren. Maar ook een gevoel dat ze een paniekaanval kunnen krijgen, en dan niet snel weg kunnen.

Om deze reden kan er besloten worden om het reizen met het openbaar vervoer of met de eigen auto te vermijden. Net als een avondje naar de bioscoop. Het gaat vooral om het feit dat de angst niet in vergelijking is met het daadwerkelijke gevaar wat op zou kunnen treden. Uiteindelijk kan de ziekte een grote invloed hebben op je sociale leven, je werk en je gezinsleven.

Pleinvrees komt vaak voor in combinatie met een paniekstoornis of andere psychische problemen. In de meeste gevallen gaat pleinvrees niet zomaar over. Maar het is wel goed te behandelen.

Om van pleinvrees te spreken, moet iemand minstens 6 manden angstklachten of vermijdingsgedrag hebben.

Oorzaak van pleinvrees

De exacte oorzaak is (nog) niet bekend. Gebieden van de hersenen, die de controle over de angstreactie hebben kunnen een rol spelen. Net als dat genen en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen. Maar pleinvrees kan soms ook optreden nadat een persoon één of meerdere paniekaanvallen heeft gehad. De persoon begint om situaties, die mogelijk tot tegenslagen leiden in de toekomst, met paniek te vrezen. Uiteindelijk kan dit gaan leiden tot het vermijden van gebeurtenissen. Maar ook langdurige stress, bepaalde stoffen, waaronder cafeïne, cannabis, cocaïne of een andere drug kunnen een risicofactor zijn. Andere paniekstoornissen of fobieën zoals een ontwikkelingsstoornis, claustrofobie of andere specifieke fobieën kunnen ook rol spelen bij de oorzaak van deze psychische aandoening.

Symptomen van agorafobie

Wanneer je denkt dat iemand last heeft van pleinvrees, kijk dan naar onderstaande voorbeelden:

 • Angst voor drukke plekken waar veel mensen zullen zijn.
 • Angst voor plekken waarvan iemand vermoedt dat het lastig/onmogelijk is om te ontsnappen.
 • Iemand verlaat zijn of haar huis niet, of alleen op het moment dat er iemand mee gaat.
 • Het hebben van een hulpeloos gevoel en het gevoel hebben dat je geen controle hebt.
 • Het niet fijn vinden om alleen te zijn.
 • Bang zijn dat je in een openbare ruimte een paniekaanval krijgt.

Tijdens een paniekaanval door pleinvrees kan iemand last krijgen van de volgende lichamelijke symptomen:

 • Kortademigheid.
 • Hyperventilatie door een te snelle ademhaling.
 • Duizeligheid of licht gevoel hebben.
 • Huiveringen.
 • Hartkloppingen.
 • Benauwdheid.
 • Hoofdpijn.
 • Zweten.
 • Misselijkheid en soms overgeven.
 • Last van een opgeblazen gevoel in de maag.

Een paniekaanval kan binnen enkele minuten verdwijnen, maar kan ook enkele uren duren.

Behandeling van agorafobie

Er bestaan verschillende behandelingen van agorafobie. Therapie kan een goede oplossing zijn om je angststoornis het hoofd te bieden. Enkele vormen:

 • Exposure in vivo
  Bij deze behandeling wordt iemand blootgesteld aan zijn of haar angsten. Dit kan door samen met een behandelaar situaties te oefenen of door samen plekken te bezoeken. Dit alles gebeurt stap voor stap. Door het herhalen van de oefening zal iemand steeds minder angstig worden, met als uiteindelijke doel het niet meer mijden van de bevreesde situaties en plaatsen.
 • Cognitieve therapie
  Bij deze behandelingsvorm leert iemand om de angst- en rampgedachten over de panieksymptomen bij te stellen. Samen met een behandelaar worden de angstgedachten uitgedaagd en vervangen door redelijke gedachten. Dit zorgt voor het krijgen van handvatten die kunnen helpen om te gaan met de angsten.
 • Medicatie
  Naast bovenstaande therapieën kunnen bijvoorbeeld antidepressiva bijdragen aan het verminderen van de angsten. Echter, deze aandoening kan niet verholpen worden met medicijnen.

Wat kun je zelf doen tegen agorafobie?

Voor sommige mensen is het meer leren over pleinvrees een manier om er gemakkelijker met anderen over te praten. Het is erg belangrijk om geen schaamtegevoelens meer te hebben. Vertrouw vrienden en familie.

Een dagboek, waarin genoteerd wordt wanneer de paniek ontstaat kan iemand meer inzicht geven. Het advies is om alcohol en cafeïne te vermijden. Door deze 2 stoffen kan iemand gevoeliger worden voor het krijgen van een paniekaanval.

Probeer plekken en situaties die angst opwekken niet te vermijden. Probeer met hulp van anderen naar buiten te gaan. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Hierbij leer je ontspannen in rust, maar ook tijdens een paniekaanval. Zo kan iemand zichzelf weer bedaren bij een nieuwe paniekaanval. Maar bovenal zoek professionele hulp en blijf niet met je klachten zitten.

 

Bronnen: lentis.nl, depsycholoog.nl en psycholoog.nl

Delen:  
7 reacties op “Pleinvrees, een grote invloed op je leven
 1. Deze klachten zo herkenbaar, na een periode van een ongelukkig gevoel heb ik deze situatie zelf gevormd om paniek aan valken te krijgen, ik heb ze al m’n hele leven, maar heb ook goeie periodes. Het zit bij mijn fam in de gene , broers en zussen allemaal al dit gehad, het heeft zeker te maken met stress en ongelukkig zijn. Zelfvertrouwen dat is heel belangrijk. Weet wel sat zo ’n periode heel naar is en moeilijk om er van af te komen in je eentje. Gr jc

  Geschreven door Jc op
 2. Heb al jaren last van Agorafobie en ben nu onder begeleiding met iemand van het GGZ weer
  bezig om steeds wat verder van huis te gaan .
  Ik rijd in een scootmobiel wat alles er ook niet gemakkelijker op maakt .
  Wat ik mis in het lijstje met lichamelijke klachten is last hebben van PDS ik heb de diarree vorm en komt dan ineens opzetten en is het niet tegen te houden .
  Al met al niet fijn maar hoop er ooit vanaf te komen .

  Geschreven door Anne op
 3. Ik heb een cursussen Geert Verschaeven gevolgd. Dit heeft mij echt enorm geholpen. Zoek maar eens zijn naam op Google. Ik denk dat heel veel mensen hier iets aan hebben.

  Geschreven door Anne op
  • Dit heeft mij ook enorm geholpen!

   Geschreven door K. Dekker op
 4. @Anne, vergeet niet het lichamelijke stuk. Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen het verergeren. Als je goed in je energie zit, heb je minder last van dingen. Bij pds spelen ook je voedingspatroon en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen een rol. Ik weet niet waarom je in een scootmobiel zit maar bij veel gezondheidsproblemen spelen ook je voeding, tekorten aan voedingsstoffen en tal van andere factoren een rol. Eventuele medicatie zorgt ook voor tekorten aan vitaminen en mineralen. De electromagnetische velden van een scootmobiel verlagen ook je energie. Er zijn wel producten in de handel om je daartegen te beschermen. Misschien eens advies vragen op natuurgeneeskundig gebied. Van de celzouten kan kalium phosphoricum helpen bij pleinvrees (en hoogtevrees)

  Geschreven door C. op
 5. Ik wil er zo graag van af van angst en paniek aanvallen ..heb het ook al jaren .het ging jaren goed .en sinds mijn moeder overleden is en ik tegen slagen heb gehad is het mis ..heb hulp van ggz .maar schiet er nog niet veel mee op en ik wil er zo graag van af mijn eigen gang weer gaan weer genieten .en alleen durven te zijn … een verdrietig iemand

  Geschreven door Alias op
  • ook ik heb er last van sinds mijn man 9jaar geleden overleden is als ik een taxi besteld begin het al zit ik er in gaat het goed maar ben ik lang onder de mensen breekt het zweet me uit
   is echt vreselijk wens alle sterkte

   Geschreven door sleutelbloem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief