Heb jij last van een winterdepressie?

Heb jij last van een winterdepressie

Iedereen heeft wel eens last van een dipje wanneer het dagenlang somber weer is. Maar naar schatting hebben 1 op de 10 tot 20 mensen hier zoveel last van dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. Zij hebben last van een winterdepressie.

Wat is een winterdepressie?

Zodra in september of oktober de herfststormen beginnen, gaan veel mensen zich neerslachtiger voelen en kunnen zelfs depressies krijgen. Vaak is het geen echte depressie, maar een lichte vorm ervan, die we ook wel winterblues of winterdip noemen. Sommige mensen hebben dusdanig zware klachten, dat ze last hebben van een winterdepressie.

Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen last van een winterdepressie. Onderzoeken wijzen uit dat winterdepressies vaker voor komen in families met een verleden van alcoholmisbruik, en vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Om van een echte winterdepressie te kunnen spreken, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

 • De klachten moeten gedurende minimaal 2 opeenvolgende winterseizoenen optreden.
 • De klachten verdwijnen spontaan in het voorjaar.
 • Er zijn geen andere redenen om de depressie te verklaren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, verlies van werk, vereenzaming.

Vaak is het moeilijk om een diagnose te stellen, omdat verschillende factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor een depressie.

Symptomen

 • Vermoeid, somber en lusteloos.
 • Prikkelbaar en overdreven angstig.
 • Concentratieproblemen.
 • Overmatige behoefte aan slapen. Je slaapt heel veel maar je wordt niet uitgerust wakker.
 • Toename eetlust (vooral een onbedwingbare zin in zoetigheden en pasta)
 • Gewichtstoename.
 • Minder behoefte aan seks en intimiteit.

Er zijn een paar opvallende verschillen tussen depressies en winterdepressies. Iemand met een niet-seizoensgebonden depressie voelt zich de hele tijd moe maar kan, in tegenstelling tot iemand met een winterdepressie, niet in slaap vallen (men wil wel, maar het lukt niet). Terwijl de winterdepressieven moe zijn ondanks de vele uren slaap. Een ander opvallend verschil is de zin in zoetigheid, die typisch is voor een winterdepressie.

Oorzaken

Er bestaat in de wetenschap nog geen eenduidigheid over de oorzaak van een winterdepressie. Er bestaan wel verschillende theorieën over de oorzaak ervan:

Gebrek aan licht
De lichttheorie zegt dat het te maken heeft met een gebrek aan (zon)licht. Wanneer er minder licht is, schakelt de natuur over op een trager ritme. Bij mensen die last hebben van wintermoeheid wordt de activiteit zo sterk vertraagd, dat een normaal leven verstoord raakt. Het licht, dat via de ogen bij ons binnenkomt, heeft een grote invloed op ons lichaam. De epifyse scheidt tijdens de nacht het hormoon melatonine af. Melatonine zet het slaapmechanisme in gang en speelt ook een rol in de interne regeling van onze biologische klok. Men denkt dat een overschot aan melatonine een deprimerende invloed zou hebben. Het feit dat lichttherapie mensen met een winterdepressie beter laat voelen, spreekt in het voordeel van deze theorie.

Verstoring biologische klok
Een andere theorie zegt dat de oorzaak te vinden is, in een verstoring van onze biologische klok. Deze klok ziet er onder andere op toe dat we overdag alert en ‘s avonds moe zijn, dat onze bloeddruk en lichaamstemperatuur in de loop van de dag stijgt, en de productie van sommige hormonen overdag op volle toeren draait, terwijl andere hormonen vooral ‘s nachts aangemaakt worden. Bij mensen met een winterdepressie zou deze biologische klok gevoeliger afgesteld zijn, waardoor deze makkelijker ontregeld raakt.

Psychologische oorzaken

Naast het gebrek aan daglicht in de winter, kunnen ook andere factoren een rol spelen. Het kan zijn, dat de winter voor iemand verbonden is met bepaalde negatieve kenmerken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld moeite met de feestmaand december. Feestdagen kunnen leuk en gezellig zijn, maar ze kunnen ook een confrontatie betekenen met lastige zaken in de familiesfeer, zoals conflicten.
Verder is het zo, dat de aandacht in de winter letterlijk en figuurlijk naar binnen wordt gericht. In de zomer vind je veel meer afleiding met zaken buiten jezelf. In de winter word je eerder geconfronteerd met zaken die binnen jezelf spelen. Psychologische oorzaken kunnen een winterdip versterken tot een winterdepressie.

Wat kun je er aan doen?

Lichttherapie
Lichttherapie kan een oplossing bieden. Het is gebleken dat veel (zon)licht, een middel is om de klachten van een winterdepressie te verminderen. In enkele gevallen zouden de klachten helemaal verdwijnen. Lichttherapie blijkt het best te werken, wanneer je het direct toepast, na dat je wakker wordt. De makkelijkste manier is om meer naar buiten te gaan (elke dag een halfuurtje wandelen) en zo veel mogelijk tijd doorbrengen in een van nature goed verlichte ruimte. Er zijn studies die aangeven dat 1 uur in het buitenlicht net zoveel effect heeft als 2,5 uur kunstlicht.

Met een doorverwijzing van je huisarts, kan lichttherapie in een ziekenhuis of een kliniek worden gevolgd. Hierbij krijgen mensen 5 ochtenden achter elkaar een behandeling met speciaal wit licht, zonder uv-straling. Het zorgt er voor dat het lichaam op het juiste moment stopt met het aanmaken van melatonine.

Bij sommige mensen kunnen er de eerste dagen na de start van een behandeling, lichte oogirritaties, tranende ogen of hoofdpijn optreden. Normaal verdwijnen deze symptomen vrij snel. Verder zijn er geen negatieve bijwerkingen van lichttherapie bekend. Maar of het op lange termijn schadelijke effecten op de ogen kan hebben, is nog onbekend.

Vroeg opstaan
Ook al ben je erg laat naar bed gegaan, het advies is dan toch om iedere dag voor 8 uur op te staan. Hierdoor wordt het makkelijker voor je biologische klok om de tijd in de gaten te houden en je lichaam wakker te maken.

Beweeg
Sport is een oplossing voor een aantal problemen, en zou ook helpen tegen een winterdepressie. Door buiten te sporten krijg je ten eerste al een goede dosis licht binnen. Ook maak je endorfine aan, en dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Hardlopen, wandelen of fietsen zijn alle drie heerlijke sporten die je buiten kunt doen. Maar wanneer je het buiten te koud vindt, dan kun je natuurlijk ook binnen sporten.

Antidepressiva
Wanneer niets helpt dan kan in sommige gevallen de arts, samen met, of als alternatief voor lichttherapie, een antidepressivum voorschrijven. Een nadeel van antidepressiva zijn de mogelijke bijwerkingen. Ook kan het enkele weken duren, voordat iemand daadwerkelijk een positieve werking merkt van het medicijn.

 

Bronnen: winterdepressiezelftest.nl en nrc.nl

3 reacties op “Heb jij last van een winterdepressie?
 1. hier heb ik ook last van. Elke winter. Ik heb een daglichtlamp, helpt wel iets. Maar ik eet paleo en gebruik veel kurkuma. Dit en een paroxetine 10pch van de dokter ,maar dat doe ik al niet meer. Het gaat prima nu. Zonder die pil en gezond eten helpt mij enorm en sta nu zingen ven bed op.

  Geschreven door khate op
  • Wat fijn dat het nu beter gaat met jou. Heel sterk dat je geen medicijnen meer wil slikken.
   Houd vol! Warme groet op deze koude dag.

   Geschreven door Cemara op
 2. ook ik heb last van winterdepresie slaap minstens 10 u en ben nog moe als ik opsta neem nochtans vitaminen en ben nog fitloos ik ben nog al sportief doe dagelijks mijntoertje stappen en hoop dat het vanzelf overgaat

  Geschreven door fraiske op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief