Kan gedrag tot geluk leiden?

Een optimistische houding helpt om ergens het voordeel van in te zien. Een optimist ziet zeker dat er verschrikkelijke dingen in het leven gebeuren, maar hij/zij weigert om in het negatieve te blijven hangen. Dus kan je eigen gedrag tot geluk leiden?

Keuzes van een optimist

Iedereen maakt keuzes in zijn leven, maar waar kiest een optimist voor?

Acceptatie

Accepteren dat bepaalde zaken zijn zoals ze zijn en wanneer ze niet veranderd kunnen worden om daar dan ook geen tijd en energie in willen steken. Met als het meezit geen blijvende frustraties over gedane zaken hebben, maar focussen op zaken waar je wel invloed op uit kunt oefenen.

Vriendelijkheid

Vrolijke, positieve mensen maken een bewuste keuze om zichzelf en de medemens vriendelijk te behandelen. We kennen allemaal wel het gezegde “wie goed doet, die goed ontmoet”. Wanneer je aardig en vriendelijk bent, dan zal de ander naar jou misschien ook vriendelijk gedrag vertonen. Het mooie van dit alles is: vriendelijk zijn is gratis.

Sportiviteit

Wanneer je goed voor je lichaam zorgt zowel qua voeding, slaap als door te sporten, dan leidt dit tot meer energie. Energie is een bepaalde vorm van geluk.

Vergeven

Het niet vergeven leidt tot wroeging en zeker ook tot negativiteit. Een optimist maakt de keuze om iemand eerder te vergeven.

Er zitten dus behoorlijk wat voordelen aan een optimistische kijk op het leven. Globaal gezien kunnen we ook zeggen:

  • Optimisten zijn zelfverzekerder.
  • Optimisten houden vol ondanks tegenslag.
  • Optimisten richten zich op de oplossing en minder op het probleem.
  • Optimisten geven minder vaak iemand de schuld voor de pech die zij hebben ondervonden.
  • Optimisten hebben een grotere kans op een lang en gezond leven. Dit vooral door de daling van het aantal hart- en vaatziektes die veroorzaakt worden door stress en depressies.

Kun je optimisme aanleren?

Dan kom je op de vraag of dat een optimistische instelling alleen aangeboren is, of dat het ook aan te leren is?

De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman is er van overtuigd dat optimisme aan te leren is, door “gewoon” optimistisch te doen. Gedraag je als een optimist en uiteindelijk wordt schijn werkelijkheid. Het is natuurlijk lastig om je denken te veranderen, maar het wel mogelijk.

Pessimisme is zeker niet schadelijk voor je, maar een optimistische kijk op het leven helpt je in positieve zin.

 

Bron: rtlnieuws.nl en goodhabitz.com

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief