Zo zorg je voor een veilige thuisomgeving als je moeite hebt met staan

Zo zorg je voor een veilige thuisomgeving als je moeite hebt met staan

Wanneer de gezondheid niet meewerkt of je wat ouder aan het worden bent, kan het zo zijn dat je meer moeite krijgt met staan en hier ondersteuning bij nodig hebt. Als je zo lang mogelijk op een veilige, zelfstandige manier in je eigen woning wil blijven wonen, is het goed om eens kritisch te kijken naar je situatie.

Kun je nog op een veilige manier doorleven, of zijn er handige hulpmiddelen die je leven veiliger en makkelijker maken? In deze blog bespreken we verschillende manieren om je huis wat veiliger te maken.

Veilig in de badkamer

Vaak is de badkamer de eerste ruimte die toe is aan hulpmiddelen en aanpassingen. De badkamer is dan ook de plek waar een groter risico heerst om te vallen of uit te glijden, en gezien de ondergrond van de meeste badkamers is dat geen pretje. Door de luchtvochtigheid in badkamers, vooral na het douchen, worden de tegels vaak erg glad. Zo is het verstandig om een badkamermat met een stroeve onderkant aan te schaffen, zodat je niet uitglijdt. In de douche zelf gaat dit natuurlijk wat lastig. Voel je je veiliger als je zittend kunt douchen? Dan is het een goed idee om een douchekrukje aan te schaffen.

Een veilige nachtrust

In de slaapkamer zul je voornamelijk tijd doorbrengen terwijl je aan het slapen bent. Dan kan er niet zo veel gebeuren, toch? Grote kans dat je slaapkamer toch wat veiliger kan worden ingericht. Kun je makkelijk bij het lampje, wanneer je die nodig hebt? Heb je wel genoeg loopruimte naast het bed? Kom je gemakkelijk uit bed, of heb je daar misschien een steun voor nodig? Door een aantal aanpassingen te doen, vergroot je de kans dat je langer zelfstandig in je eigen woning kunt blijven wonen.

Veilig bewegen door je huis

Kun je nog overal veilig bewegen door je huis, of merk je dat je af en toe wat moeite hiermee hebt? Je zou ervoor kunnen kiezen om heel wat steunmogelijkheden te laten plaatsen in je huis, maar dit is erg prijzig en komt de uitstraling van je woning ook niet ten goede. Een rollator kopen is een andere optie. Dit is een erg handig hulpmiddel bij het lopen en helpt je om je zelfstandigheid te behouden. Zo behoud je de vrijheid om lekker te blijven bewegen, zonder dat je je onzeker voelt.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief