Wanneer moet je met duizeligheid naar de dokter?

Wanneer moet je met duizeligheid naar de dokter

Veel mensen zijn wel eens duizelig geweest. In de meeste gevallen is dat onschuldig en een voorbijgaand verschijnsel. Echter, soms is duizeligheid een gevolg of een signaal van een ernstige onderliggende aandoening, zoals bijvoorbeeld multiple sclerose. Wanneer moet je met duizeligheid naar de dokter?

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een gevoel dat vaak lastig te beschrijven is. Vaak geeft men aan: last te hebben van onzekerheid bij het lopen, wazig zien, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel dat de omgeving draait of het gevoel hebben het bewustzijn te verliezen.

Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid. De 2 grootste vormen van duizeligheid zijn:

  • Draaiduizeligheid.
  • Duizeligheid zonder draaierig gevoel.

Draaiduizeligheid of vertigo

Bij deze vorm ervaart iemand dat de hele omgeving draait of dat het voelt alsof iemand zelf draait, valt of beweegt.

Symptomen draaiduizeligheid

  • De omgeving lijkt zich te bewegen of te draaien.
  • Zweten.
  • Misselijkheid.
  • Overgeven.
  • Hoofdpijn.
  • Gehoorverlies.
  • Oorsuizen.

De klachten kunnen van enkele seconden tot weken duren.

Oorzaken van draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid kan verschillende oorzaken hebben:

Problemen van het binnenoor

Ons evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor en is gevoelig voor de stand van het hoofd en voor veranderingen van de snelheid van het hoofd. Er zijn verschillende binnenoorproblemen die draaiduizeligheid kunnen veroorzaken.

  • BPPD
    BPPD staat voor benigne paroxismale positieduizeligheid en is een goedaardige duizeligheid die zo nu en dan optreedt door bijvoorbeeld: omhoog te kijken, voorover te buigen, of jezelf om te draaien als je ligt. Men gaat er vanuit dat een tijdelijke vorm van gruis in het evenwichtsorgaan de oorzaak is van deze duizeligheid. Echter, ook slijtage van het evenwichtsorgaan zou een rol kunnen spelen. Er is geen gehoorverlies en de klachten verdwijnen meestal spontaan na enkele weken.
  • Ontsteking van het binnenoor
    Als gevolg van een ontsteking van het binnenoor kan een acuut optredende, heftige draaiduizeligheid ontstaan. Deze duizeligheid neemt langzaam, binnen enkele dagen tot weken, af. Men vermoedt dat het een ontsteking van het evenwichtsorgaan, evenwichtszenuw of de evenwichtskernen in de hersenen de oorzaak is.
  • Recurrent vestibulopathy
    Bij deze aandoening treedt er aanvalsgewijs draaiduizeligheid en misselijkheid op, zonder gehoorverlies of oorsuizen. Deze aanvallen worden niet uitgelokt door bewegingen en duren een paar uur. De oorzaak is (nog) niet bekend. Maar het zou een voorstadium van Ménière of een vorm van migraine kunnen zijn.

Aandoeningen van het gezichtsvermogen

Denk hierbij aan een oogspierverlamming of wanneer het tijdelijk is, bij een nieuwe bril.

Aandoeningen van het zenuwstelsel

Duizeligheid kan een gevolg zijn van aandoeningen van het zenuwstelsel in de benen, bijvoorbeeld bij diabetes. Maar ook als gevolg van nekletsel, wat ontstaat na een ongeval of door artrose van de nekwervels.

Aandoeningen van de regelcentra in de hersenen

Duizeligheid kan ook ontstaan als gevolg van stoornissen van de regelcentra in de hersenen en hersenstam. Dit kan een gevolg zijn van doorbloedingsstoornissen, zoals bij hartritmestoornissen of een veranderende bloeddruk. Maar ook als gevolg van stofwisselingsstoornissen, zoals bij diabetes.

Diverse neurologische aandoeningen

Aandoeningen zoals migraine en multiple sclerose kunnen ook draaiduizeligheid veroorzaken.

Een tumor

Een brughoektumor is een zeldzame, goedaardige tumor op de zenuwschede van de gehoor- en evenwichtszenuw. Dit veroorzaakt in eerste instantie gehoorverlies en in en later stadium ook duizeligheid.

Vestibulaire paroxismen

Deze aandoening wordt gekenmerkt door korte, frequente aanvallen van draaiduizeligheid, die enkele seconden tot minuten kunnen duren en die wel tot 30 keer per dag kunnen optreden. De aanvallen kunnen getriggerd worden door hyperventilatie of door een bepaalde stand van het hoofd. Naast de duizeligheid kan iemand hierbij las krijgen van een vermindering van het gehoor aan één kant of er kan tinnitus optreden. Men vermoedt dat een samendrukking van de 8ste hersenzenuw aan de basis van deze problemen ligt.

Duizeligheid zonder draaierig gevoel

Meestal gaat het dan om een licht gevoel in het hoofd of het gevoel bijna flauw te vallen.

Oorzaken van duizeligheid zonder draaierig gevoel

In veel gevallen wordt er voor duizeligheid zonder draaierig gevoel geen exacte oorzaak gevonden. Mogelijke oorzaken zijn:

Angst

Angst kan leiden tot duizeligheid. Dat kan gepaard gaan met hyperventilatie en zweten. In de meeste gevallen heeft iemand dan een licht gevoel in het hoofd, maar is niet draaierig. Ook bij depressie treedt vaak duizeligheid op.

Bloeddrukdaling

Een daling van de bloeddruk bij het overeind komen na lang zitten of liggen, kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd bij opstaan. Dit fenomeen noemt men orthostatische hypotensie en kan soms een bijwerking van medicatie zijn. Het is belangrijk rustig overeind te komen, eventueel met vasthouden, om zo vallen te voorkomen.

Hevige emotie

Wanneer iemand heel erg schrikt, pijn heeft of te lang recht op staat, dan kan dat leiden tot een bloeddrukval. Dit kan weer leiden tot duizeligheid. Meestal verdwijnen de klachten spontaan wanneer iemand een paar minuten op de grond gaat liggen met de benen omhoog.

Hartritmestoornissen

Wanneer het hart te weinig kracht heeft om voldoende bloed naar de hersenen te pompen, dan kan dat duizeligheid veroorzaken.

Te lage bloedsuikerspiegel

Wanneer er sprake van een te lage bloedsuikerspiegel (onder de 4 mmol/l) is, dan kan dit gepaard gaan met: zweten, trillen, hoofdpijn, moe zijn en duizeligheid. Dit kan onder andere ontstaan bij diabeten die een hypo hebben.

Bloedarmoede

Wanneer er sprake is van bloedarmoede, dan heeft iemand een tekort aan hemoglobine. Hemoglobine neemt in de longen zuurstof op en vervoert dit naar de weefsels en organen. Bij een tekort wordt er dus minder zuurstof vervoert. Symptomen die kenmerkend zijn voor bloedarmoede zijn onder andere: vermoeidheid, kortademigheid, snel zweten en duizeligheid.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen waaronder plaspillen, geneesmiddelen tegen verhoogde bloeddruk, geneesmiddelen tegen angst of depressie en slaap- en kalmeringsmiddelen, sommige antibiotica, anti-epileptica kunnen ook duizeligheid veroorzaken.

Wanneer naar de dokter?

In de meeste gevallen is duizeligheid vrij onschuldig en gaat vaak vanzelf over. Echter, wanneer de duizeligheid vaak voorkomt, lang duurt of heel heftig is, dan kan dat niet alleen erg vervelend zijn het kan ook wijzen op een ernstige onderliggende aandoening. Dus wanneer moet je met duizeligheid naar je huisarts?

  • Als je regelmatig duizelig bent.
  • Wanneer de duizeligheid langer dan enkele minuten aanhoudt of heel ernstig is,
  • Op het moment dat het compleet onduidelijk is waarom je duizelig bent geworden.
  • Op het moment dat je je zorgen maakt.
  • Wanneer de duizeligheid gepaard gaat met andere verschijnselen, zoals: gehoorverlies, oorsuizen, hartkloppingen, hoofdpijn, moeite met praten of slikken, verlammingsverschijnselen, dubbel zien of uitval van het gezicht.

Behandeling van duizeligheid

Er bestaat geen echte behandeling of medicijn tegen de duizeligheid zelf. In eerste instantie zal dus naar de oorzaak gezocht moeten worden zodat deze behandeld kan worden.
Helaas wordt er niet altijd een oorzaak gevonden. Dan zal het behandelen bestaan uit het zoveel mogelijk onder controle houden van de duizeligheid. Dit kan bijvoorbeeld door oefeningen te doen om de evenwichtsproblemen te compenseren, en de bijkomende klachten (zoals braken of misselijkheid) te verlichten met medicatie.

Vooral bij oudere mensen kan het belangrijk zijn om maatregelen te nemen om vallen te voorkomen.

 

Bronnen: elkerliek.nl, kno.nl en duizeligheidscentrum.nl

Delen:  
17 reacties op “Wanneer moet je met duizeligheid naar de dokter?
  1. Ben vaak duizelig en wankel op de benen, ben bijna 80 jaar. Ook pijn in nek. Ben onder behandeling bij een trigger therapeut, maar heb het idee dat het ook niet veel helpt.
    Is zeer vervelend

    Geschreven door Helise op
  2. @Helise, kan te maken hebben met de bloedsuikerspiegel. Dan zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Ook kunnen er tekorten spelen aan diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Ik zou zeker zorgen voor vitamine D en magnesium.
    Bij veel klachten kan een verschoven atlas aan de orde zijn en is een correctie ervan gewenst. Zelf door een atlascorrectie veel minder hoofdpijn.
    Ook electromagnetische velden kunnen ontregelingen geven. Beter ook slapen op een bed en matras zonder metalen erin, voor een betere aarding.
    Veel mensen leeftijd gebruiken medicijnen. Medicijnen zorgen verliezen aan vitaminen en mineralen en geven ontregelingen. Zo zorgen onder andere bloeddrukmiddelen en benzo’s voor een verminderde aanmaak van melatonine.

    Geschreven door C. op
  3. Sinds 1 1/2 jaar last van duizelingen. Na de reguliere onderzoeken KNO en Neuroloog en een scan. Waar niets gevonden is. 10 jaar last van Tinnitus . Tinnitus maskeerder geprobeerd.wat niet werkte. Uiteindelijk bij Duizeligcentrum in Arnhem onderzocht. Bleek het een chronische Hyperventilatie te zijn. En verder ja! Zoek het maar uit. De huisarts schreef heftige medicijnen voor. De Benzodiazepinen. Na alle bij werkingen gelezen. Besloten niet als zombie door het leven te gaan. Desondanks loop ik met heftige verschijnselen rond. Benauwd , tintelingen. Je sympatisch zenuw stelsel slaat op hol en lig je te trillen in bed. En uiteraard de duizelingen. En dat dag in dag uit. Ik doe bloed serieus de ademhaling oefening van de stichting Hyperven 2x p/ Dag. De vraag is of er dan niemand is die hier adequat mee om kan gaan. Alles heb ik zelf uit moeten zoeken. Met groet.

    Geschreven door Geraldine op
  4. Ik zie niets over Menière in dit artikel?
    Ook draaiduizeligheid, misselijk, overgeven er.

    Geschreven door Loulou op
    • Jawel hoor, wordt wel even genoemd, zie onderaan bij: problemen van het
      binnenoor.

      Geschreven door Maartje op
  5. Probeer eens 2 x pd. CBD 2 druppels per keer.

    Helpt bij mij maar niet altijd.

    Voel me door de CBD wel beter.

    Groetjes en sterkte.

    Geschreven door leni op
  6. Heb last gehad van aanvallen van Ménière en allerlei medicijnen geslikt. Niks hielp.
    Door toeval stuitte ik op Vertigoheel . Dit is uit de homeopathische hoek. En mij heeft
    het enorm geholpen. Na 3 jaar gebruik s,ochtends, s,middags en s,avonds ben ik nu aan het afbouwen
    en ook dat gaat prima. Geen aanvallen meer gehad. Als ik al last heb van het hoofd weet ik dat het komt door de nekartrose.

    Geschreven door Noor de Jongh op
  7. Wel 10 jaar ben ik duizelig geweest.. de huisarts verwees mij naar de oogarts. Die kon niets vinden. Hij verwees mij door naar het duizeligheidscentrum in Apeldoorn. Die hebben ook niets kunnen vinden. Ik had veel medicijnen waar op de bijsluiter stond als bijwerking duizeligheid. Ik ben met alle medicijnen gestopt waarvan duizeligheid als bijwerking opstaat. Nu na een paar weken was de duizeligheid zo goed als over. Da artsen wilden niets van weten dat je van hun medicijnen duizelig kunt worden. Vooral oudere mensen krijgen snel last van de bijwerkingen. Maar de artsen ontkennen dat. Ik heb het zelf ondervonden. Beterschap.

    Geschreven door Doppenberg Harderwijk op
  8. Ik heb ook een vorm van duizeligheid maar dan meer van een soort dronkenmansloopje! Het is of mijn hoofd niet communiceert met mijn benen. Daar word ik heel onzeker van. Herkend iemand het?

    Geschreven door Lieke op
    • Ja, ik herken dat en heb het al jaren. Mij overkomt het na grote inspanning: na een eind fietsen, vooral tegen weer en wind, ben ik regelmatig duizelig als ik van de fiets af stap. Ik wacht dan even tot het weg is. Het verdwijnt niet altijd en soms loop ik dus alsof ik dronken ben; beetje genant als je in een winkel bent, ik kan me dan ook niet goed concentreren op wat ik doe en ben zo snel mogelijk weer weg. Volgens huisarts is er niets aan de hand; mogelijk teveel inspanning na te weinig voedsel inname.

      Geschreven door Anoniem op
  9. hallo wie kan mijn raad geven ik heb last van duizelig heid dat zo erg is dat ik bijna neeerstort en ik heb ook nog eens een verstopping in mijn hals en dan heb ik ook nog altijd last van dubbel zien andere die zien niks maar ik zie wel dubbel en ja alles wat ik bij mijn huisarts zegt dan komt het erop neer dat ik mijn niet zo moet aanstellen

    Geschreven door dorien op
  10. Je kan ook erg duizelig worden van de ziekte POTS, bij veel artsen onbekend en het duurt vaak lang voordat die diagnose wordt gesteld.
    Heeft iemand ervaring met deze ziekte en misschien tips?

    Geschreven door Nel op
  11. mm ik mis hier iets. Drie jaar geleden kreeg ik ook de verschijnselen van vertigo. De oorzaak was; ik was gevallen met mijn fiets en heb op drie verschillende plaatsen mijn gezicht gebroken. Er is een filmpje op de internet hoe je moet reageren als je dit hebt. Heel veel mensen hebben er baat bij. Als ik het hele erger aanval hebt dan neem ik ook medicijnen in. Mijn aanvallen duren zeker meer dan 15 minuten. En ik voel het aankomen.

    Geschreven door Anoniem op
  12. Heb al zeker 10jaar problemen met duizeligheid.
    Alles al geprobeerd van soorten medicatie en onder zoeken in kliniek. Niks help.
    Wel in de loop van mijn leven 2x hersenschudding gehad bij ongeval.
    Volgens sommige dokters zou dat er wel wat met te maken hebben.
    Besluit, niks aan te doen en er met leren leven.

    Geschreven door Chris op
  13. Even een vraagje …sins een paar dagen last van …duizeligheid ..als ik mijn ogen net..open doe..en dan zie ik al het draaien van het plafon ..ga dan voorzichtig mijn bed uit ..en ..blijf het aan houden ….het licht zijn in mijn hoofd …voel ik dan …ben ook naar de dokter gelijk geweest …heb geen hogebloed druk ..geen last van oorsuisen …geen snelle hartritmestoornissen …en aan het einde van de ochtend word het wel veel minder eigelijk …dus tja …mijn vraag is …als ik een nacht geslapen ..en dan wakker word …met die duizeligheid …waar kan dat ineens vandaan komen …dan …

    Geschreven door Marijke op
  14. Heb ook en bloed

    Geschreven door Anoniem op
  15. Ja doe echt pijn

    Geschreven door Zib op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief