Ontlasting: de link tussen de geur en je gezondheid

Ontlasting: de link tussen de geur en je gezondheid

Poep ruikt van nature, vanwege allerlei bacteriën en afvalstoffen. Het stinkt dus in principe altijd. Echter, wanneer de geur zeer sterk is of wanneer deze anders ruikt dan normaal, dan kan dat iets zeggen over je gezondheid. Wat zegt de geur van je ontlasting over je gezondheid?

Link geur ontlasting en gezondheid

De geur van je ontlasting is kan natuurlijk een indicatie zijn van wat je de avond daarvoor hebt gegeten, maar het kan ook iets zeggen over hoe goed je spijsvertering verloopt of dat er iets anders aan de hand is.

Rottende geur

Wanneer je ontlasting meerdere dagen een rottende geur heeft, dan kan dat betekenen dat er iets aan de hand is met de eiwitstofwisseling. Door rottingsprocessen komen zwavel- en stikstofrijke gassen vrij, die de ontlasting laten stinken naar rotte eieren.

Zure geur

Ontlasting die een beetje zuur ruikt, daarvan kan de oorzaak in je spijsverteringsproces liggen. Vaak ontstaat een zure geur door gisting en het kan een indicatie zijn dat je lichaam moeite heeft met het verteren van koolhydraatrijk voedsel. Dit is vaak moeilijker afbreekbaar. Plantaardige producten kunnen dan een oplossing zijn, omdat deze makkelijker afbreekbaar zijn voor het lichaam. Met uitzondering van prei, paprika en ui, deze zijn een stuk lastiger verteerbaar.

Ammoniak geur

Ontlasting die naar ammoniak ruikt kan veroorzaakt worden bacteriegroei of stikstof die onvoldoende wordt verteerd of onjuist wordt gemetaboliseerd. Op het moment dat het voedsel onvoldoende wordt verteerd, dan ontstaat er in de darmen een voedselbrij die voor schadelijke bacteriën een voedselbrij kunnen worden of de schadelijke bacteriën kunnen gaan rotten in je darmen. Beide processen leiden ertoe dat gifstoffen vrijkomen die voor een ontlasting zorgt die naar ammoniak ruikt.

Zeer sterke geur

Het is helemaal normaal dat je ontlasting een beetje stinkt. Maar als het teveel stinkt, dan is dat niet goed. Wat teveel is dat is lastig te zeggen, maar over het algemeen kun je zeggen dat wanneer de geur van je poep sterk verandert er iets aan de hand kan zijn. Mensen die langdurig medicatie gebruiken, kunnen ook last krijgen van extra stinkende poep. Vaak staat er op de bijsluiter aangegeven dat dit een bijwerking kan zijn. Wanneer er te weinig alvleesklierenzymen in de dunne darm aanwezig zijn, dan kan je lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten niet goed verteren en opnemen. Dit kan de zorgen voor een ontlasting die sterker ruikt dan normaal.

Zoetige geur

Een zoetige geur van je ontlasting kan wijzen op coeliakie. Wanneer je last hebt van coeliakie, dan heb je een overgevoeligheid voor gluten. De gluten tasten dan je darmbekleding aan, waardoor er niet genoeg voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Eén van de symptomen kan zijn dat je poep een zoetige geur heeft. Een zoetige geur kan ook komen door een bacteriële infectie of schimmelvorming.

Vettige geur

Vettig ruikende ontlasting die dun is kan een bijwerking zijn van een multivitamine of vitaminesupplement, of komen door overdosering. Echter, dit kan ook een gebrek aan maagzuur of door een gebruik van maagzuurremmers komen.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je ontlasting plotseling gaat sterker stinkt en dit blijft voortduren, ga dan eens naar je huisarts. Dat is natuurlijk helemaal het geval wanneer er bloed bij je ontlasting zit. Je huisarts zal je dan waarschijnlijk naar de frequentie van je ontlasting vragen en waarschijnlijk zal hij je om een ontlastingsmonster vragen om zaken uit te sluiten of te bevestigen.

 

Bronnen: Darmklachten, Medical News Today en Healthline

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief