Robotchirurgie

Column

De laatste jaren is chirurgie met behulp van een robot flink in opmars. Maar wat is robotchirurgie nou eigenlijk? Wat is de rol van de chirurg? En wat zijn dan de voordelen? Deze en meerdere vragen zullen in deze column aan bod komen.

De kijkoperatie

Om robotchirurgie goed uit te leggen, is een iets bredere uitleg op zijn plaats. Robotchirurgie is namelijk een aanvulling op een bestaande operatietechniek: de kijkoperatie (laparoscopie). Dus om robot-chirurgie goed te begrijpen, is het belangrijk een goed idee te hebben wat een laparoscopie inhoudt.

Voordat de laparoscopie zijn opmars maakte, werden alle buikoperaties uitgevoerd met grote sneeën in de buik. Door deze sneeën deed de chirurg zijn of haar werk met standaard instrumenten, zoals het pincet, schaar en scalpel. Bij een laparoscopie wordt deze grote snee vervangen door enkele kleine sneetjes, waardoor de chirurg met een camera in de buik kan kijken en (eventueel) met speciale instrumenten kan opereren.

Eén voordeel is onmiddellijk duidelijk: slechts een paar kleine wondjes in plaats van een hele grote. Dus ook geen groot litteken op de buik meer. Vaak is de pijn ook minder vergeleken met een standaard buikoperatie en ligt de patiënt minder lang in het ziekenhuis.

Robotchirurgie

In feite is een operatie met een robot een laparoscopische operatie, waarbij de instrumenten niet meer door de chirurg vastgehouden worden, maar door de robot. De robot wordt vervolgens “op afstand” door de chirurg bediend: het blijft dus mensenwerk! Met zowel vingers als voeten kan de chirurgisch specialist met uiterste nauwkeurigheid de robotarmen en daarmee de instrumenten bedienen. Om deze nauwkeurigheid zo optimaal mogelijk te benutten, ziet de chirurg het operatiegebied uitvergroot en bovendien driedimensionaal.

Deze ongekende precisie stelt de chirurg in staat zeer complexe operaties zorgvuldig uit te voeren. De techniek is vooral geschikt bij operaties in de buikholte, waaronder prostaatverwijdering, verzakkingen, maag- en slokdarm, endeldarm kanker operaties en baarmoederoperaties. Zo raakt bijvoorbeeld meer dan de helft van de mannen na een reguliere, open prostaatkankeroperatie impotent. De nauwkeurige werkwijze met een robot vermindert in veel gevallen de kans op incontinentie en impotentie bij deze operatie. Verder heeft de robot uiteraard ook de voordelen die een laparoscopie biedt ten opzichte van de klassieke, open buikoperaties.

Kortom, de robot is geen vervanger van de chirurg. Het is een waardevolle aanvulling, welke de chirurg in staat stelt complexe operaties zorgvuldig uit te voeren vanwege een ongekende nauwkeurigheid en precisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief