Leefstijladvisering in de praktijk: wie betaalt de rekening?

Leefstijladvisering in de praktijk: wie betaalt de rekening?

De zorg in Nederlands kost ruim € 100 miljard per jaar (bron: CBS). Het blijkt dat een vijfde van die zorglast samenhangt met ongezond gedrag. Daarom moet een gezonde leefstijl de norm worden. Niet alleen nu, maar ook na de coronacrisis.

De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar

Het blijkt dat de helft van de volwassen Nederlanders momenteel te zwaar is. Echter, volgens voorspellingen zal in het jaar 2040 62% van de volwassen Nederlanders overgewicht hebben.
Daarom moeten we meer aan preventie doen. De voordelen daarvan zijn groot. Denk hierbij aan: gezondheidswinst, betere mentale gezondheid, lagere arbeidsongeschiktheid, lagere zorgkosten en minder druk op het zorgstelsel.

Een gewichtsverlies van tussen de 5 en 10% leidt al tot een lagere bloeddruk, lagere cholesterol-waardes en het risico op diabetes type II wordt maar liefst gehalveerd. Daarnaast verbeterd het ook het immuunsysteem, wat ons weerbaarder maakt tegen infectieziekten zoals het coronavirus.

Toch blijken eerdere maatregelen onvoldoende om de stijging van het overgewicht tegen te gaan. Hoe komt dat?

  • De maatregelen tegen overgewicht richten zich vooral op voorlichting en bewustwording. Dat alleen is onvoldoende om overgewicht terug te dringen.
  • De maatregelen tegen overgewicht zijn nog te vaag en vrijblijvend, waardoor het moeilijk is om de effecten te monitoren.
  • Het zorgsysteem biedt te weinig opties om mensen met overgewicht te ondersteunen, waardoor zorgaanbieders te weinig kunnen doen.

De toekomst

De doelstellingen van de overheid zijn ambitieus: in 2040 leven alle Nederlanders ten minste 5 jaar langer in goede gezondheid. Ook zijn de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen. Om deze doelen te realiseren moet leefstijladvisering een prominente en vanzelfsprekend onderdeel van ons zorgaanbod worden. Echter, dit is alleen mogelijk wanneer leefstijladvisering ook financieel wordt gewaardeerd in ons zorgsysteem. Dit draagt bij aan een gezonder Nederland met minder stijgende zorgkosten. Daarnaast betalen we samen de rekening voor een gezonder Nederland.

 

Benieuwd naar het hele onderzoek over declaratie mogelijkheden voor leefstijladvisering klik dan hier.

Delen:  
4 reacties op “Leefstijladvisering in de praktijk: wie betaalt de rekening?
  1. Er wordt zo veel gedaan in de media , en er wordt gewoon niets mee gedaan , ze vinden het nog leuk ook al die aan dacht als ze naar een arts moeten , en dan maar gewoon door eten met de vette troep , en de gezonde eters moeten alles duur kopen en dan ook nog betalen voor de ongezonde eters ,daar wordt ik misselijk van .

    Geschreven door Marijke baars op
    • Iedereen eet te veel en beweegt te weinig
      Ik ben volgende week 79 jaar
      En dans steeds in mijn huis
      En doe gymnastiek
      Ieder pondje gaat door het mondje

      Geschreven door Diana Albers op
      • Gaat minder om de hoeveelheid maar meer om wát je eet. Juist de snelle suikers en vooral de geraffineerde suikers zorgen voor ontregeling van je insulinehuishouding, wat kan zorgen voor vetopslag. Belangrijkste is dus een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit door complexe koolhydraten te combineren met eiwit, vet en vezels. Vroeger waren de meeste mensen slanker maar niet omdat ze minder aten. Overgewicht kan ook te maken hebben met hormonale anticonceptie en andere medicatie. Medicatie vaak niet nodig als je preventief voor je gezondheid zorgt.

        Geschreven door C. op
    • het wordt tijd dat “de wereld is van iedereen”gedachte wat breder opgeld gaat maken..zorg zou een internationaal goed moeten gaan worden, mondiaal geregeld…zijn we meteen van die idiote vluchtelingendiscussie af…….vluchtelingen zijn nl. ook gewoon mensen………

      Geschreven door bianca donners op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief