Afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet

Het is geen geheim wat de sleutel is om kilo’s te verliezen: minder of gezonder eten en meer bewegen. Die combi is de succesformule voor een slanke lijn. Voor iedereen die niet wil diëten hebben wij een aantal goede gewoontes op een rij gezet die helemaal niet zo ingrijpend zijn, maar je wel helpen om af te vallen.

Tips die je helpen af te vallen

Eet langzaam

Rek iedere maaltijd zo’n 20 minuten door langzamer te kauwen, kleine hapjes te eten en even te wachten voordat je opnieuw een hap in je mond steekt. Door langzamer te eten, heb je voldoende aan een kleinere portie en worden de verzadigingshormonen in je lichaam sneller getriggerd. Daarnaast is het zo dat de maag pas na 10 minuten door heeft hoe vol hij zit. Wanneer je heel snel eet heeft je maag niet de tijd om je hersenen te vertellen dat ze verzadigd is, en daardoor eet je meer dan nodig is.

Slaap meer

Het is wetenschappelijk bewezen, dat voldoende slaap een even belangrijke rol speelt als voeding en beweging, wanneer je wilt vermageren. Minder dan 7 uren slaap zou ertoe leiden, dat je eetlust wordt opgewekt en dat je meer trek hebt dan gewoonlijk. Bij onvoldoende nachtrust zou je geneigd zijn om grotere porties te eten, en om meer vet en koolhydraatrijk voedsel te eten.Uit een onderzoek, gedaan door de Universiteit van Michigan, blijkt dat een extra uur nachtrust je zou kunnen helpen om 7 kg te verliezen in een jaar tijd. Volgens dit onderzoek neem je gemakkelijk 6% meer calorieën op wanneer je ’s avonds een uurtje niets doet. Omdat dit vaak gepaard gaat met snoepen of ongezond snacken. Door dit te vervangen door slaap zou je deze kilo’s er niet bij eten.

Eet meer groente en fruit

Voeding waarin veel suikers of koolhydraten zitten, zijn dikmakers. Probeer ongezonde tussendoortjes te vervangen door fruit of noten. Probeer pasta, rijst, brood of aardappelen bij je maaltijd te verminderen, en voor een deel te vervangen door groente. Van groente word je niet dik worden, dus dit mag je zoveel eten als je wilt.

Drink water en thee

Reguliere frisdrank bevat suiker. De suiker in frisdrank geeft het lichaam niet de juiste informatie wat verzadiging betreft. Pas om dezelfde reden ook op met smoothies. Zeker smoothies die kokosmelk of andere calorierijke ingrediënten bevatten, kunnen dikmakers zijn daar ze veel calorieën bevatten. Drink daarom liever water of thee. Wanneer je graag suikervrije frisdranken drinkt, doe dat dan met mate.

Eet van een kleiner bord

Het blijkt dat door van een kleiner bord te eten, je automatisch minder eet. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die van een groter bord aten, meer voedsel opschepten en dus meer aten. Op het moment dat men kleinere borden ging gebruiken waarop ca. 200 kcal minder werd geserveerd, werd er door de deelnemers nauwelijks verschil opgemerkt. Niemand had honger na de maaltijd. Door dagelijks 100 à 200 kcal uit te sparen verlies je tussen de 5 à 10 kilo in een jaar.

Drink uit smalle, hoge glazen

Hetzelfde principe is toe te passen op glazen. Uit een test gedaan aan de Cornel Universiteit bleek, dat wanneer je uit een kort en breed glas drinkt, je dan 25 tot 30% meer drinkt dan wanneer je een smal en hoog glas gebruikt. Dit heeft te maken met de visuele perceptie.

Eet niet meer ‘s avonds laat

Mensen die na het avondeten niets meer eten, nemen ongeveer 250 kcal minder in dan mensen die dat wel doen. Uit een onderzoek aan de Northwestern Universiteit bleek, dat het schrappen van deze gewoonte tot een kilo per maand gewichtsverschil kan opleveren. Wanneer je een stuk komkommer eet dan is er natuurlijk niets aan de hand. Echter, het blijkt dat het late snacken vaak bestaat uit calorierijk eten.

Drink minder alcohol

Alcohol bevat gemiddeld meer kcal (7 per gram) dan koolhydraten (4) en proteïnes (4). Daarnaast leidt het drinken van alcohol ook makkelijker tot snacken of tot het eten van hapjes die je normaal niet eet.

Neem een kauwgompje

Wanneer je trek hebt in een ongezond tussendoortje, neem dan eens een suikervrije kauwgom met muntsmaak. Een intensief smakende kauwgom neemt je smakenpallet in beslag, waardoor alle andere voedingsmiddelen minder aantrekkelijk lijken.

Beweeg meer

Wanneer je iedere dag door te bewegen 100 kcal extra verbrandt, kan je in een jaar 5 kilo verliezen zonder te diëten. Veel mensen denken dat je van bewegen of sporten moe wordt, maar het tegendeel is waar. Je krijgt er juist meer energie door. Direct na het sporten, maar ook nog 1 tot 2 dagen later.

Kies voor volle granen

Producten gemaakt van volle granen geven een sneller en langduriger verzadigingsgevoel. Dus koop liever volkorenbrood, bruine rijst, boekweit, havervlokken of zemelen. Misschien zal het even wennen zijn, maar op een gegeven moment vind je het zelfs lekkerder.

Wees niet bang van goede vetten

Goede vetten zijn onverzadigde vetzuren en die zitten onder andere in noten, olijfolie, avocado en vette vis. Onderzoek heeft aangetoond, dat deze goede vetten je eetlust onder controle kunnen houden, omdat ze onze hersenen informeren wanneer je verzadigd bent. Daarnaast is het zo, dat vetvrije of vetvriendelijke bereidingen vaak veel suiker of zetmeel hebben om de smaak op te peppen. Vet geeft namelijk smaak aan een gerecht. Deze geraffineerde koolhydraten worden door je lichaam snel verteerd en doen je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte stijgen, waardoor je extra gewicht opslaat.

 

Bronnen: webmd.com en voedingscentrum.nl

Delen:  
39 reacties op “Afvallen zonder dieet
 1. Mag je ook knackebrod

  Geschreven door Nelly op
  • Door niet teveel vettigheid te eten, creeer je weer problemen met de ontlasting. Hoe los je dat op???

   Geschreven door Henny op
   • Onverzadigde vetten zijn de goede vetten. Die mag je wel eten. Zie het artikel.

    Geschreven door Narnie op
   • Eet peperkoek dat is goed voor de ontlasting.

    Geschreven door Anoniem op
   • is dan beter wel een beetje saus en mayonaise te nemen is dan beter voor de ontlasting want ik heb er ook last van ik kan ook zo goed niet gaan .

    Geschreven door AN op
   • Eet drie dadels per dag. Drink een beker lauw water op je nuchtere maag (’s morgens voordat je iets eet). Drink zo-wie-zo voldoende water.
    Qua vetten kun je gerust een lepel extra virgin kokosolie eten. Is nog lekker ook!

    Geschreven door Esther op
   • Olijfolie helpt,bepaal zelf waarin je het wilt gebruiken,bv sMorgens bij je yoghurt met muesli,een lepel olijfolie,of geperste sinaasappel door de yoghurt.Als je brood eet ,bak deze om en om in een pan met olijfolie .succes!!! AnnA 22 -07-18

    Geschreven door Anoniem op
   • Water drinken ,dit heb je nodig voor een goede stoelgang!

    Geschreven door Maria. op
   • Levertraan en lijnzaad gebruiken ,kan je een heel stuk op weg helpen. Ik doe het elke morgen,een flinke slok. Vaste regel van het toilet bezoek geen enkel probleem. Succes.

    Geschreven door Ans op
 2. Knäckebröd mag zeker als het maar met mate is en kijk ook uit wat voor beleg je gebruik. Knäckebröd is geen dik maker maar juist het beleg zoals jam zijn de dik makers

  Geschreven door rene op
 3. Groene thee is goed, drink ik al jaren maar ik val er niet door af, ik moet wel veel naar de toilet.
  Ben sinds kort begonnen met NAN-YU Thee daar gaat je honger gevoel een beetje van weg.
  Dat helpt dan weer wel met afvallen, Helpt…. meer niet, de rest moet je toch echt zelf doen.
  Waarom eet je teveel, zijn het frustraties die je weg eet?
  Dan mag je daaraan werken.

  Geschreven door Ruud op
 4. Wat dan als dit niet helpt???

  Geschreven door Gyula op
 5. Trouwens stoppen met brood eten helpt ook. En dan vooral om de tarwe die er in zit. (vervang het door spelt)
  Je krijgt meer energie en je ‘ontstekingspijntjes’ verdwijnen uit je lichaam. Probeer maar een weekje uit dan merk je het wel zelf.

  Geschreven door Ruud op
 6. Ik denk dat Tarwe het volgende is wat gaat worden aangepakt.
  Het is helemaal niet zo goed voor ons.
  Maar ook hier geldt weer, zoek het zelf uit.
  Probeer het een week niet te eten en kijk (voel) wat het met je lichaam doet.

  Geschreven door Ruud op
  • Helemaal niet meer eten lost alles op.

   Geschreven door Johan op
 7. Nelly, Atkins heeft lekker crispbread. Je kunt het krijgen bij Reformzaak Holland & Barrett. Koolhydratenarm. Ook kun je bij veel bakkers, supermarkt AH, tegenwoordig koolhydratenarm brood kopen. Smaakt prima! Succes.

  Geschreven door Riky op
 8. Uit eigen ervaring weet ik dat een glas water met enkele scheutjes appel cider mijn gewicht goed onder controle houden, doe je deze appelcider in een fruitsapje of een glas caloriearm of vrij sapje en is dat tevens heerlijk fris en dorstlessend
  appelcider geeft je stofwisseling een boost en verhindert de vetopslag enig zins daarbij wel niet overbodig gaan snaaien!

  Geschreven door Tiny 0190 op
 9. Je hoeft maar één keer de kreet “AFVALLEN ZONDER DIEET” op het scherm te zetten of de mensen komen daar op af als vliegen op een pot stroop; prachtig !!
  Vervolgens allerlei goede tips om af te vallen tot het drinken via een pipetje; ook prachtig.
  Maar neem van mij (man van ruim 82 jaren oud en 194 cm lang) maar aan, dat al die goede adviezen een mooi tijdverdrijf inhouden, maar dat gewoon eten, vooral niet te vet en gewoon drinken, dus geen kratje pils achter elkaar ledigen, de beste weg is om een normaal postuur te krijgen en te behouden.
  En weet vooral dat je lover liever een gezellig maatje naast zich heeft, dan eentje die lekker slank is, maar daarnaast alleen maar denkt aan haar/zijn lijntje; stom vervelende mensen.

  Geschreven door Meedenker. op
  • Hallo Meedenker. U heeft helemaal gelijk….vond het een leuke mededeling. U bent vast kerngezond en vrolijk. Maar goed gewoon eten/drinken niet te veel . Overal waar TE voorstaat is niet goed.

   Geschreven door Zonnetje op
 10. venkelthee helpt goed tegen oedeem en je valt er van af

  Geschreven door poppetje op
 11. Als gebit drager bent laat het maat eenselecteer Un paar weken uit bij het eten wedden dat afvalt in 3 maanden tijd 15 kilo
  Hoppa

  Geschreven door PeterB28 op
  • Ik ook niet?

   Geschreven door Anoniem op
 12. Wat is beter magere yoghurt of soja yoghurt naturel?

  Geschreven door Sim op
  • Magere kwark. Soya yoghurt doen ze vaak nog suiker in.. ?

   Geschreven door Bea op
   • niet teveel sojaproducten eten. Doe je dit wel => hormonen uit balans.

    Geschreven door annie op
 13. Eet eens desembrood daar zit alles in en voedt het allerbest!
  Bovendien neem je daarnaast een flinke fruitsmoothie met avocado, neem ook voldoende vit D in om je lichaam energie te geven het helpt!

  Geschreven door hamala op
 14. Ik kon nietcafvallen. Alleen een paar kilotjes door niet te eten maar dat schiet niet op. Ben bij diëtist geweest die aangaf dat ik te weinig at. Nu eet ik om de 2/3 uur. Ik heb geen hongergevoel en ben nu na 3 weken 5 kg kwijt. Ik heb hypotherioide waardoor afvallen moeilijker is dan bij een gezond persoon. Had ik maar eerder geweten dat ik te weinig at.
  Uiteraard moet je gewoon gezond eten.

  Geschreven door Ton op
 15. Zit er geen verschil tussen dieet van man en vrouw en zo ja wat dan …

  Geschreven door Eric op
  • Echt?? Ik gebruik veel alpro soja goghurt mild en creamy nature nu twijfel ik of het wel goed is

   Geschreven door Sim op
 16. volgens mij is het Pronokal dieet zoals Bart De Wever het gedaan heeft, het beste en dit onder controle…….!
  Hoe meer ik van alles probeer, hoe slechter ik er uit kom…..als jullie begrijpen wat ik bedoel….
  Tis triestig……vele vrouwen zijn erdoor gefrusteerd en het is altijd maar herbeginnen, eens met dit en dan met dat, gewoon niet te doen.
  Eet minder, beweeg, heb een goede slaap en de rest komt vanzelf zeker hé….!!!!

  Geschreven door Schuun Wijveke op
  • dat is alleen voor rijk volk, ik kan dat niet betalen zelfs niet met de beste wil van de wereld!

   Geschreven door Chava op
 17. Echt?? Ik gebruik veel alpro soja goghurt mild en creamy nature nu twijfel ik of het wel goed is

  Geschreven door Sim op
 18. Soya zit veel suiker , je denkt dat je gezond bezig bent maar dat is niet zo , gewoon magere yoghurt of kwark

  Geschreven door De trucker op
 19. Je moet er wel voor zorgen dat je genoeg vettigheid binnenkrijgt, anders krijg je problemen met de stoelgang en dat lijkt mij ook niet erg prettig. Ikzelf drink NOOIT frisdrank, wel drink ik ongeveer 2 a 3 liter gekookt water per dag. En een boterham met roomboter eet ik ook gewoon, want margarine (wagensmeer) vind ik niet lekker. Afvallen wordt zo en zo een probleem als je ouder wordt.
  En de overgang bij de vrouw geeft natuurlijk ook problemen.
  Als je met alles matig bent, gewoon af en toe een wijntje en iets lekkers, dan word je volgens mij niet een echt dikkertje. Alles met mate, maar je mag best eens iets lekkers (ongezond) eten, want anders is het leven geen klap meer aan.

  Geschreven door Frederika op
 20. nergens in de reacties lees ik BEWEGEN

  Geschreven door pjuter op
 21. Alles eten wat vliegt, zwemt en rent, alles wat onbewerkt is, dus geen margarine ,magere producten,

  Ook geen kilo knallers zwemt niet , en rent zeker niet.

  weinig tot geen brood, geen aardappels, geen suiker , maar havermout met schapenmelk en water . met 2 gesneden dadels als zoetstof als ontbijt, gewoon nadenken , tussen de middag groente en fruit , en in de avond vlees ,wild . niet van een varken , gevogelte (scharrel) en veel groente, toetje yoghurt van het schaap of geit.

  Geschreven door Loni op
 22. Als mensen eerlijk zijn, weten ze verdomd goed waarom ze zo dik worden en waarom hun lijven vervetten! De grootste oorzaak van een te dik lijf is simpelweg ‘het zich laten gaan’, niet in staat zijn hun (Vr)eetgewoonte in de hand te houden. En mensen die te dik zijn weten dat dondersgoed! Lees de adviezen: Eet met mate(ofwel: eet de helft), en niet een dag, maar DAGELIJKS!! Vervolgens beweeg en eet geen gram meer! Ze weten het en daarom zijn deze uitspraken meestal parels voor de zwijnen. Kijk maar naar het straat beeld en de voorbeelden van ‘zich laten gaan’, zijn eerder regel dan uitzondering.

  Geschreven door Frans op
  • Ha die Frans, strak in het lijf zeker? Gelukkig heb jij de wijsheid in pacht!. Nooit gehoord van mensen die door medicijnen dik worden of een verkeerde schildklierwerking hebben?
   Probeer niet alles en iedereen over één kam te scheren, zo diskwalificeer je jezelf in een discussie. Dus ja er zijn mensen die verkeerd eten en er zijn mensen die heel gezond eten maar helaas toch een paar kilo’s te zwaar zijn. Beide groepen zijn het waard op te helpen uiteindelijk zijn het net als jij levende wezens.

   Geschreven door Johan op
 23. Zever, door allergieën ka het zijn dat uw lichaam geen gram afvalt ondanks eend jarenlang gezond eetpatroon

  Geschreven door Milou op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief