De Nederlander is te dik

Van de autochtone Nederlanders heeft ongeveer 45% overgewicht. Meer dan de helft van de Turken (55%), Marokkanen (51%) en Antillianen (50%) is te zwaar. Er is sprake van overgewicht bij een BMI van 25 en hoger wordt gesproken.

Gevolgen van overgewicht

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans ziekten op te lopen als diabetes, kanker en hart- en vaatproblemen.

Bij ouderen liggen deze percentages nog hoger. Van de Turkse 55-plussers heeft 83% een BMI hoger dan 25. Bij Marokkaanse 55-plussers is dit 78% tegen 60% van de autochtone 55-plussers.

Vrouwen vaker last van obesitas

Terwijl bij mannen vaak sprake is van overgewicht (BMI tussen 25 en 30), is bij ongeveer een kwart van de allochtone vrouwen sprake van obesitas (BMI van 30 of meer). Onder Antilliaanse vrouwen is dit aandeel 25%, onder Creools-Surinaamse vrouwen 24% en onder Turkse vrouwen 21%, tegen 12% onder autochtone vrouwen. Integratie in de Nederlandse samenleving lijkt een gunstig effect te hebben op gewicht.

Dagelijks bewegen tegen overgewicht

Iedereen zou eigenlijk vijf dagen in de week 30 minuten moeten bewegen. Door dagelijks te bewegen verminder je de kans op hart- en vaat-ziekten, verschillende soorten van kanker, chronische aandoeningen en diabetes. Je voldoet aan de norm als je minimaal 10 minuten achtereen beweegt, waarbij je hart sneller gaat kloppen. Een half uurtje is altijd in te passen.

 

Wil  jij weten wat je BMI is? Doe dan hier de Dokter.nl BMI test.

Delen:  
8 reacties op “De Nederlander is te dik
 1. Jonge mensen die veel te zwaar zijn gaan vaker naar hun huisarts dan hun leeftijdgenoten zonder overgewicht. Dat blijkt uit een rapportage van het onderzoeksbureau Nivel. Ze hebben vooral klachten aan het bewegingsapparaat en het hart en vaatstelsel.

  Geschreven door Anoniem op
 2. ik man 44 jaar oudt 173L K112 watik moet doen??

  Geschreven door remco flantua op
 3. Nu lees ik zojuist dat het gebruik van extra aminozuur met toevoeging van carnitine goed is voor gewichtsverlies. Heeft iemand daar ervaring mee?

  Geschreven door Han op
 4. Afvallen is in principe echt heel erg eenvoudig en door iedereen te begrijpen. Daar hoeft niets technisch met aminozuren of carnitine bij te komen. Gewoon minder eten en meer bewegen. Ga naar de sportschool!

  Geschreven door Anoniem op
 5. Afvallen = meer bewegen en minder eten. Als je beperkt bent in je bewegingsmogelijkheden door je reuma, kun je op zoek gaan naar minder belastende bewegingsvormen. Het is echt de enige oplossing. Daarbij komt dat juist bewegen je reumatische klachten kan verminderen: zwemmen, wandelen, fietsen of zelf oefeningen doen.

  Geschreven door Lola op
 6. Bijna de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht!!!

  In 2009 was 47% van de volwassen Nederlanders boven de twintig jaar te zwaar: 53% van de mannen en 42% van de vrouwen had overgewicht.

  Geschreven door Anouk op
 7. Ik ben 14 jaar oud,
  Ik eet zoveel als ik wil.
  Ik let niet op m’n lijn,
  En ik ben 45 kilo.
  1.60CM, Ik heb ondergewicht,
  Maar ik ben niet lelijk dun.
  Dus ik heb wel geluk,
  Ik hou van eten.
  Maar ik vind het spijtig.
  Voor de mensen met overgewicht,
  Die er niks aan kunnen doen.
  (Behalve gezond eten)
  Het leven is niet eerlijk,
  Mijn spijsvertering gaat gewoon snel.

  Geschreven door omgitseve op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief