Afvallen en alle hardnekkige fabels

Hardnekkige fabels over afvallen

Afvallen, het is ontzettend lastig. Iedereen om je heen heeft allerlei tips, maar velen ervan zijn onzin, het zijn fabels. Het voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afvallen bekend gemaakt.

Wat zijn deze hardnekkige fabels over afvallen?

Grapefruit- en citroensap breekt vet af

Fabel. Ruim 58% van de Nederlanders gelooft inderdaad dat citroensap en grapefruitsap vet afbreekt. Maar helaas, het is niet waar. Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Je hoort er veel verhalen over, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer

Fabel. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt inderdaad dat het lichaam na 8 uur ’s-avonds geen calorieën meer verbrandt. Van eten in de avond wordt iemand niet dik. Wat wel belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt ten opzichte van het aantal calorieën wat je per dag verbrandt.

Om af te vallen moet je koolhydraten en vet gescheiden eten

Fabel. Er zijn verschillende diëten die hierop gebaseerd zijn. Echter, er is maar één manier waarop je gewicht kunt verliezen en dat is door minder calorieën naar binnen te krijgen dan dat je verbrandt.

Wanneer je af wilt vallen mag je geen zoetigheid meer

Fabel. Je mag best zoetigheid eten, maar wel met mate. Wanneer je twee tot drie keer per week iets zoets eet, dan is dat met mate. Je zorgt er dan ook voor dat het iets speciaals blijft waar je naar uit kijkt.

Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn dikmakers

Fabel. Dit is misschien wel de grootste fabel die er is. Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt, waardoor je meer zou gaan eten. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en zorgen door de aanwezige vezels voor een sneller verzadigd gevoel. Ze zijn ook nog eens een belangrijke bron van energie die we hard nodig hebben.

Ban het vet uit je dieet

Fabel. Het is juist helemaal niet goed om vet weg te laten uit je dieet. Ons lichaam heeft vet namelijk nodig, onder andere voor voldoende vitamine A, D, E en K, voor de opbouw van cellen en weefsels, de aanmaak van hormonen en de aanmaak van gal. Het is natuurlijk wel verstandig om te letten op de hoeveelheid vet die je eet, en om het gebruik van verzadigde vetten te beperken. Er zijn voldoende gezonde vetten zoals die in avocado’s, vette vissoorten, noten en zaden en bijvoorbeeld olijfolie. Deze vetten bevatten omega 3, 6, en 9 en kunnen ons onder andere helpen om het cholesterolgehalte op peil te houden en om onze hart- en bloedvaten in goede conditie te houden.

Door je ontbijt over te slaan ben je goed op weg

Fabel. Het weglaten van het ontbijt is juist helemaal geen goed idee, wanneer je wilt afvallen. Ten eerste krijg je veel eerder trek en ga je daardoor waarschijnlijk meer bij een volgende maaltijd eten. Daarnaast is het belangrijk om ’s morgens gelijk je stofwisseling op gang te brengen, zodat je de rest van de dag alles wat je eet en drinkt goed kunt verwerken.

Ik heb gewoon zware botten

Fabel. Ongeveer 35% van de Nederlanders gelooft inderdaad dat het hebben van zware botten een oorzaak van overgewicht is. Maar zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is natuurlijk wel afhankelijk van lengte. Bij het berekenen van de Body Mass Index wordt hier rekening mee gehouden.

Je mag onbeperkt lightproducten eten

Fabel. Light betekent dat het product minder suiker of vet bevat dan het oorspronkelijke product, maar dat is niet hetzelfde als dat ze caloriearm zijn. In lightproducten zitten dan wel minder suikers, maar deze zijn vaak vervangen door andere zoetstoffen en koolhydraten. Soms maakt het voor de calorie inname dus weinig verschil of je een light variant kiest of niet. Lightproducten kunnen passen in een gezond voedingspatroon, maar het risico is ook groot dat je er meer van zult eten of drinken, omdat er gedacht wordt dat het geen kwaad kan. Het is dus erg belangrijk dat je de etiketten goed leest.

Conclusie over afvallen

Wat wel helpt in ieder geval om af te vallen? Een verandering van je levensstijl. Dat wil zeggen minder, gevarieerder en gezonder eten en daarbij meer bewegen. De kilo’s zullen er waarschijnlijk niet van af vliegen, maar het is wellicht wel makkelijker en om dit langer vol te houden en het effect is blijvend.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl, consumentenbond.nl en webmd.com

Delen:  
25 reacties op “Afvallen en alle hardnekkige fabels
 1. Ik eet twee kommen soep en ene keer warm eten hoe komt het niet verder afval en sport uur of half uur elke dag

  Geschreven door Sarah op
 2. Is dat alles wat je eet?
  Hoe oud ben je?
  Hoe groot ben je en wat weeg je?
  Welke soep eet je?

  Geschreven door Tandor op
 3. hoe gevuld is jouw soep en hoeveel warm eten werk je naar binnen?
  schrijf alles eens op gelijk als je iets in je mond stopt. misschien secret eater?
  als je lang wacht met eten heb je daarna meer honger en schep je vaak veel of nog een keer op.

  Geschreven door flothy op
 4. Sorry maar brood maakt dus wel dik als ik elke dag zelfde eet en de dag waarop ik brood eet een halve kilo aankom met 20 plus kaas er op lijkt mij dat geen fabeltje

  Geschreven door Rodenburg op
 5. dit heb ik ook met brood, maar zonder brood lukt het me niet.

  Geschreven door maco op
 6. Het gaat erom wat je naast dat brood nog allemaal eet 😉

  Geschreven door Je bent wat je eet op
 7. Sorry maar brood heb je nodig… Ik heb een jaar geen brood pasta fruit enz gegeten. En now way afgevallen. Eerder bijgekomen. Mijn internist was boos ik moest normaal eten met mate en gevarieerd.

  Geschreven door Ilse op
 8. Zeer herkenbaar! Ben zeven jaar alleen en kook bijna nooit meer voor met zelf!
  Stom!
  Ben veel met mijn gewicht aan het worstelen, al zijn het maar vier kilo die ik er niet meer af krijg!
  Ik ben 67 jaar en weeg 72 kilo.

  Geschreven door T.J.K. op
 9. Als er geen zware botten bestaan, hoe komt het dan dat ik niet blijf drijven in een zwembad?
  Zelfs met geheel vol gezogen longen verdwijnen eerst de benen en dan de rest er achteraan incl. overgewicht (nog meer volume dus).

  Geschreven door Paul op
 10. Ik ben wel afgevallen (20 kilo) na het gaan gebruiken van eiwit dieeet, ik was zwaarder geworden door medicijnen en nu is het er af door dit dieet. Geen Brood, Geen Pasta, Geen rijst, het helpt dus wel, in ieder geval bij mij.

  Geschreven door Frida op
 11. Maar er komt niet diezelfde dag dat je brood eet een pond vet bij toch? Dat kan nooit, dus kun je niet precies weten waardoor die halve kilo erbij kwam

  Geschreven door Juul op
 12. Ik heb ook een eiwit dieet gedaan en 16 kilo afgevallen. Nu stabiliseren want dat deed ik nooit

  Geschreven door Judith op
 13. Ik heb gelezen dat je van magnesium tabletten afvalt. Is dat waar?

  Geschreven door Mario1966 op
  • Echt niet hoor , dan zou ik een ons wegen .

   Geschreven door An op
 14. Nee, daar val je niet van af.

  Geschreven door Tandor op
 15. Dan neem je denk ik toch een verkeerde houding aan in het water.

  Geschreven door Riemke op
 16. Iemand die mij meer kan bezorgen over eiwitdieet en hoe snel je afviel en moet je sporten erbij want bn invalide. .. ik moet super dringend liefst op 2m 15kg kwijt.?. Hulp welkom en recepten. .. [email protected] mag je toezenden…

  Geschreven door kelly op
 17. Voor iedereen die graag tips wil over afvallen, ik heb het gedaan en ben 30 kilo afgevallen en nu al meer dan 4 jaar op hetzelfde gewicht. Ik maakte er een website over hoe ik het heb gedaan. Hierbij mijn website: http://margrietarents.jouwweb,nl
  Veel succes, iedereen kan het als de knop maar om is

  Geschreven door Margriet Arents op
  • Kan niet openen, is onvindbaar.

   Geschreven door Trudy op
 18. Klopt. Ik zit in de overgang en dan wil het ook wel lukken met aankomen. Eet nu veel verse groenten, groene smoothies en geen brood, pasta en dat soort bronnen van koolhydraten meer, of in elk geval weinig. En ben nu aan het afvallen. Ik voel mij ook steeds fitter worden. Het advies van het voedingscentrum verbaasd mij niet. De directrice van dat voedingscentrum schijnt ook verbonden te zijn aan unilever. Een slager zal nooit z’n eigen vlees afkeuren..

  Geschreven door Carin op
 19. Top, helemaal mee eens! Ik ben 35 kilo afgevallen, en nog steeds keurig op gewicht! Het is inderdaad die knop die om moet, want dan gaat het zeker lukken!

  Geschreven door Marieke op
 20. Gewoon wees bewust wat je eet en wat erin zit ik ben 18 kilo kwijt in 7 maanden kijken op de etiketten.meer verbranden dan je eet That.s all

  Geschreven door Ronald59 op
  • En vele lezen niet of ontkennen alles,hoe jij het doet is de enige manier, logisch toch

   Geschreven door Marcel op
 21. Ik ben 65 jaar oud met schildklierproblemen! Door medicijnen werkt de schildklier iets beter maar toch nog heel laag gezien het schema. Ben al twee jaar bij een diëetiste. Ik heb nu een koolhydraatarm leven. Inderdaad geen pasta’s, aardappelen, rijst en suikers. Havermout is in beperkte mate toegestaan. Ik eet koolhydraatarm brood! Haal ik bij de bakker. Eet 2 x per dag fruit! Noten, yoghurt of kwark. Ik heb ook botontkalking waardoor ik veel melk drink. Heel veel verse groenten. Vette vis, vlees en eieren.
  Als ik ‘zondig’ merk ik het direct aan mijn gewicht. Kan af en toe iets lekkers met mate eten. Maar echt niet 2 keer in de week. Ben hierdoor 10 kg in ruim een jaar afgevallen! Het advies is, als je wilt afvallen moet je niet meer dan 100 koolhydraten per dag eten. Ben je op gewicht dan kun je meer eten maar wel blijven opletten. Je hebt koolhydraten nodig! Ook voor o.a. je hersenen en spieren! Doe dit onder begeleiding van een diëetiste.

  Geschreven door Tpk op
 22. Van suiker wordt je o.a wel dik.
  Slecht voor het lichaam en het gebit.
  Geraffineerde suikers en suikerpseudonymen zet om in glucose dat zich in het lichaam laat omslaan als vet. De geraffineerde suikers zit in kant en klare maaltijden in potten blik en kartonverpakkingen. En in pakken vruchtensap geconcentreerde sapjes limonades en frisdrank maar ook in bier. Algave is een natuurlijke suiker en ook dat zet zich om in glucose maar die glucose wordt door het brein onderscheiden en laat het lichaam die glucose weer opbranden. Van vet wordt je ook dik.
  Verkeerde vetten slaat zich ook op in jouw lichaam goede vetten verbranden door bewegen van het lichaam maar ook door het lichaam proberen warm te houden. Gefrituurd vet is ook slecht. Ook zit er vet in vlees … zout en natrium houd vocht vast in het lichaam. Deze dingen doden ons heel langzaam. Hartfalen leverkwalen ect… dus let op wat de ingrediënten zijn. Let niet alleen op de aanbevolen hoeveelheden per dag en de voedingswaardes alleen.

  Geschreven door SvG op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief