Maken koolhydraten je dik?

Veel mensen die snel wat kilo’s willen verliezen kiezen voor een koolhydraat loos dieet. Dat doen ze omdat ze denken dat je van het eten van koolhydraten dik wordt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Word je van koolhydraten dik?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die ons lichaam energie levert net zoals dat eiwitten en vetten dat doen. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals rijst, pasta’s, aardappelen, brood en peulvruchten.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron en erg belangrijk voor vooral de hersenen en rode bloedcellen. Onze hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose.

Calorieën in koolhydraten

Per gegeten gram koolhydraten krijg je 4 kcal binnen. Naast dat koolhydraten onze energieleverancier zijn, zijn eiwitten en vetten dat ook. Per gegeten gram eiwitten krijg je ook 4 kcal binnen en per gegeten gram vet is dat 9 kcal.

Het advies van de Gezondheidsraad is dat je 40 tot maximaal 70% van je energie uit koolhydraten moet halen en de rest uit eiwitten en onverzadigde vetten. Voor kinderen gelden iets andere getallen.

Je wordt niet zomaar dik van het eten van koolhydraten, maar je moet wel de goede koolhydraten eten en niet meer dan 70% van je energie uit koolhydraten halen.

Twee soorten koolhydraten

Koolhydraten kunnen in twee soorten worden verdeeld. Te weten de onverteerbare- en de verteerbare koolhydraten.

1 Verteerbare koolhydraten

Verteerbare koolhydraten, of glycemische koolhydraten of de snelle koolhydraten, kan het lichaam opnemen en omzetten in glucose en zijn een belangrijke energieleverancier. De glucose wordt in het bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt maar vervolgens ook weer snel daalt. Hierdoor ontstaat er een hongergevoel en dan vooral naar zoete producten. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.

Voorbeelden van verteerbare koolhydraten zijn glucose, fructose en zetmeel. Producten waar deze verteerbare koolhydraten inzitten zijn vruchtensappen, snoep en frisdranken.

2 Onverteerbare koolhydraten

Onverteerbare koolhydraten, of niet-glycemische- of langzame koolhydraten, kunnen niet door het lichaam worden verteerd. Deze groep geeft het lichaam geen energie maar zijn wel erg belangrijk voor het maag-darmkanaal omdat ze je darmen ‘uitdagen’ en daardoor wordt je stoelgang gestimuleerd. Voorbeelden van onverteerbare koolhydraten zijn zetmeel, pectine, betaglucanen. Je vindt deze vooral in volkoren producten zoals: volkoren rijst, – pasta en – brood en groenten en noten.

Glykemische Index

GI staat voor glykemische index en dit getal geeft aan hoeveel het glucosegehalte in het bloed zal stijgen na het eten van voedingsmiddelen. Des te hoger het getal des te minder goed het voor je is. Producten met een hoge GI (rond de 65 en hoger) zijn onder andere gebakken aardappelen, cornflakes en brood. Pasta, peulvruchten en fruit hebben echter een lage GI (gemiddeld 55 of minder).

Gevolgen van een low carb dieët

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron en zijn zelfs noodzakelijk voor ons lichaam. Wanneer je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gaat het lichaam spierweefsel gebruiken om aan voldoende glucose te komen.

De meest voorkomende gevolgen van een tekort aan koolhydraten zijn:

 • Snel vermoeid raken.
 • Snel buiten adem zijn.
 • Neerslachtigheid.
 • Hoofdpijn.
 • Pijn op de borst.
 • Vaak koud hebben.
 • Trage spieropbouw.
 • Op de lange termijn zelfs spierafname.

Conclusie

Het is dus niet waar dat koolhydraten zoals aardappelen, rijst en pasta dikmakers zijn. Je wordt dik van teveel calorieën. Kortom een te veel aan calorieën, of dit nu uit koolhydraten, vetten of eiwitten komt leidt uiteindelijk tot een toename van het lichaamsvet. Iemand die net zoveel calorieën binnenkrijgt als dat hij/zij verbruikt heeft een stabiele energiebalans.

Dus als je voldoende beweegt en daarnaast een beetje in de gaten houdt hoeveel calorieën je binnenkrijgt dan zal je niet dik worden van het eten van koolhydraten.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl

Delen:  
5 reacties op “Maken koolhydraten je dik?
 1. Na een ecg bleek ik een lekkende hartklep te hebben en dat ik daar me geen zorgen over hoefde te maken.
  Eenmaal thuis komen vragen op: wat gaat de lekkende hartklep in de toekomst doen en wat zijn de symptomen. Ik sport 5 dagen in de week en ben fit.
  Heel soms komt een intense moeheid op als ik de trap op loop, heel veel vaker kan ik zonder problemen de trap opvliegen. Oh ja, mijn leeftijd is 67 jaar.

  Geschreven door Birki op
 2. Dat zijn helaas vragen waar niemand je antwoord op kan geven. Of de klep verder stuk zal gaan en of er ooit een nieuwe klep zou moeten komen weet niemand. Je kunt er wel eens last van hebben, zoals bij het traplopen bijvoorbeeld. Maar in principe hoeft een lekkende hartklep inderdaad geen probleem te zijn.

  Geschreven door Tandor op
 3. In het artikel wordt gesproken over zetmeel dat verteerbaar en onverteerbaar is. Wellicht is het handig om te vermelden wat het verschil is tussen de zetmeelsoorten.

  Geschreven door Orchid op
 4. hallo , ik maak me zorgen ik heb staken in mijn linker borst niet hartstreek maar borst zelf wat kan dt zijn mijn nek en linkerschouder doet ook pijn en stijf heb dat wat met elkaar te maken gr agaath

  Geschreven door agaath op
 5. Dat zou inderdaad met elkaar te maken kunnen hebben. Misschien een spierontsteking. Ga met de klachten naar de huisarts.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief