Ontevreden over anticonceptiemiddelen

0000109003-7

Er is te weinig betrouwbare informatie over anticonceptie, en betere begeleiding van de huisarts leidt tot minder ongewenste zwangerschappen. Dit blijkt uit onderzoek van de Rutgers Groep.

Ontevreden over anticonceptiemiddel

Ongeveer driekwart van de pil- als de condoomgebruiksters is niet tevreden over de methode of heeft moeite om de methode juist te gebruiken. Tevens blijkt dat de keuze voor de pil of het condoom vaak niet bewust wordt gemaakt. Vooral jonge vrouwen krijgen relatief weinig informatie over andere anticonceptiemethoden.

Ook maakt deze groep zich meer zorgen of ze zwanger is en gebruikt daarom vaker de morning-afterpil. Deze groep pil- en condoomgebruiksters heeft een vijf keer zo hoge kans om ongewenst zwanger te worden vergeleken met vrouwen die wel tevreden zijn en geen moeite hebben het middel goed te gebruiken. De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland, en dan volgt het condoom.

Begeleiding keuze anticonceptie

Daarnaast zijn er al langer bestaande methoden als prikpil, sterilisatie en koperspiraal. Nieuwere methoden zijn de ring, het hormoonspiraal, het implantaat en de pleister. Deze worden beter beoordeeld dan pil en condoom. Van alle middelen scoort sterilisatie het hoogst. Betere begeleiding bij het maken van de anticonceptiekeuze leidt ertoe dat vrouwen kiezen voor anticonceptie die beter aansluit bij hun individuele voorkeur of (leef)situatie. Met anticonceptie op maat zou het aantal ongewenste zwangerschappen kunnen worden teruggedrongen.

10 reacties op “Ontevreden over anticonceptiemiddelen
 1. Ik ben 33, heb een zoontje van 7 maanden en ben inmiddels zwanger van de tweede! Het kindje is overigens wel ZEER gewensd hoor, alleen (minimaal)een half jaar vroeger dan gepland. Omdat de eerste via keizersnee is geboren kreeg ik het advies om minimaal een jaar te wachten om weer zwanger te worden. Beetje oeps dus!
  Ik ben na de geboorte wel aan het brainstormen geweest over welke anticonceptie ik weer zou gebruiken. Het werd in ieder geval GEEN pil, want daardoor heb ik zo’n dertien jaar lang kou geleden terwijl het niet had gehoeven. Ik had het altijd en overal koud, met 27 graden liep ik zelfs een keer met kippevel! Het was echt niet normaal! In de tussentijd hebben we condooms gebruikt, waarvan er dus 1 geknapt is, met als gevolg zwangerschap nr. 2.
  Tevens vindt mijn vriend het veel minder natuurlijk voelen en ik vind het ook wel veel gedoe voor een lekkere spontane vrijpartij.
  Inwendige dingen als spiraaltjes en zo zijn al gelijk afgeschreven, ik kan niet tegen het idee. Blijft over……???????? Als iemand een goede optie heeft, ik hou me aanbevolen!!

  Majella

  Geschreven door Majella op
 2. ik wil weet dat spiral schiuft en ook als je word zwanger met ik heb en spiral ik ben 1 jaar geworden met maar ik veel me meselijk en ook moe ik slaap te veel als dat ik eet bleef stan als ik broer moet doen kom als naar boven broe en eet maar ik voel niet geod

  Geschreven door vany op
 3. Nou majella, aan die reactie heb je ook niet veel eh..ik kom er in ieder geval niet wijs uit.

  Ten eerste gefeliciteerd met je 2e zwangerschap 😀

  Ik ben doktersassistente.. ik kan je aanraden om eens na te denken over de prikpil? De prikpil is een injectie die ongeveer om de 3 maanden moet worden gezet en je bent dan gewoon beschermd tegen een zwangerschap.

  Je hebt dan inderdaad ook nog een een spiraal, die blijft dan zo’n 5 jaar zitten, een implanon (spiraaltje onder de huid) geeft per maand hoeveelheid hormoon af waardoor je niet zwanger wordt en die blijft ook zitten.

  Dan is er ook nog de nuvaring, dit is een ring die wordt ingebracht en moet iedere 3 weken worden vervangen.

  Geschreven door r. op
 4. toen ik 38jaar was heb ik mij laten sterilisren(man).dit heb ik laten doen omdat mijn vrouw niet tegen de pil kon.problemen met libido,zere borsten,en angst om met neuken zwanger te worden.heb het ervaren als een kleine ingreep.sterelisatie van een man vind ik de beste oplopsing om niet meer zwanger te worden.ik heb dit gedaan omdat ik mijn vrouw lief heefd,en dit voor haar heb gedaan.

  Geschreven door satopex op
 5. Ik slik al jaren de pil. Heb een lichte pil geprobeerd waar ik juist zwaar depressief van werd. Zodra ik ging stoppen voelde ik me beter. Toen ik weer aan een zware pil begon kreeg ik last van stemmingswisselingen. Verschrikkelijk gevoel om ik wist dat deze gevoelens niet bij me hoorde. Ik heb de mirena spiraal geprobeerd waar ik ook een emotioneel wrak van werd. Ik kreeg pigmentvlekken en een ergste acne wat ik ooit heb gehad. Het zetten was traumatisch omdat het verschrikkelijk veel pijn deed. Daarna voelde ik het steeds zitten. Na een tijd kon ik er echt niet meer tegen en heb ik het eruit laten halen. Weer aan de zware pil gegaan en weer last van stemmingswisselingen. Ik voelde me zo erg naar en het had invloed op mijn werk. Ik kan gewoon niet meer. Een emotioneel wrak. Angst, depressie, woede. Ik was ook aangekomen maar ik vind de stemmingswisselingen veel erger dan die 5 kilo. Een koperspiraal durf ik niet vanwege de pijn die had van de mirena spiraal. Ik weet het gewoon totaal niet meer wat ik moet doen. Ben mezelf al jaren niet meer door die hormonen. Ik weet dat het door de hormonen komt omdat ik vaker anticonceptie pauzes heb gehad en merkte dat ik me beter ging voelen. Bestond er maar iets waar ik geen stemmingswisselingen door kreeg. Misschien toch maar laten steriliseren?

  Geschreven door Susan op
 6. Nexplanon!

  Geschreven door Anoniem1 op
 7. Hallo,

  Zelf en ik ook ontevreden met mijn anticonceptie ik heb sinds dec 2012 een mirena ofwel hormoonspiraal zwanger ben ik nog niet geworden maar dat was niet mijn hoofdzaak om aan de spiraal te gaan.
  Ik werd zeer onregelmatig ongesteld en ben nu eenmaal niet zo heel erg secuur met de pil.
  In het begin van de spiraal werd ik heel af en toe een klein beetje ongesteld en was daar erg blij mee maar na een half jaar werd ik ineens 2 keer in 6 weken tijd ongesteld.
  Ik ben al bij de dokter geweest en deze heeft me een echo laten maken om te kijken of de spiraal nog goed zat of dat er andere dingen aan de hand waren. Dit was niet het geval en de spiraal zat nog perfect in positie.
  Inmiddels is mijn ongesteldheid echt een probleem geworden ik word nu 1 keer in de 5 weken ongesteld maar zelfs zo heftig (incl alle menstruatie pijnen)dat mijn bescherming tampon en maandverband niet meer afdoende is.
  elke 1,5 uur moet beide verwisseld worden anders komen er ongelukjes.

  Hebben jullie tips en of weten jullie of dit vaker gebeurd.
  Ik denk er namelijk serieus over om te stoppen met anticonceptie…..

  Groetjes Maria

  Geschreven door Maria op
 8. Ik ben 33 jaar en heb sinds kort weer een vriend nu willen we zeker het eerst twee jaar nog niet zwanger worden welk anticonceptie is het beste ?

  Geschreven door dolfijntje op
 9. Er zijn meerdere mogelijkheden.
  Overleg met je huisarts wat voor jou de beste optie is.

  Geschreven door Tandor op
 10. Het opnieuw onder de aandacht brengen van oudere artikelen is op zich niet verkeerd.
  Maar dit artikel dateert uit 2008 aan de reacties te zien. Het bevat dus even gedateerde info.
  Hormoonspiraal, implantaat, pleister en ring zijn toch echt geen nieuwere methoden meer. In 2011 waren dit al algemeen gebruikelijke contraceptieve methoden.
  Een slechte keuze!

  Geschreven door Bob op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief