Tips tegen hooikoorts

In de periode eind februari tot augustus, bij mooi en droog weer en als de bomen en grassen groeien, kun je last krijgen van hooikoorts. Eén van de meest voorkomende allergieën. Hoewel hooikoorts niet te genezen is, kun je er wel wat doen om de klachten te verminderen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam die is ontstaan doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Tijdens de allergische reactie komt er een stof vrij met de naam histamine. Tijdens een allergische reactie reageert het lichaam anders dan normaal op een stof en kun je praten van een overgevoeligheid voor die stof. Een graspol, pinda of kattenhaar zorgt voor die niesbui, jeuk, tranende ogen of verstopte neus. Deze lichamelijke reacties worden veroorzaakt door de stof histamine. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en tranen. Feitelijk gezien veroorzaakt dus niet die berken pol de loopneus, maar de histamine.

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts heeft vele symptomen, en de mate van hoe heftig de klachten zijn hangt af van verschillende factoren zoals de bloeitijd, het weer en het formaat van een stuifmeelkorrel.

  • Loopneus
    Een loopneus is één van de klachten bij hooikoorts en ontstaat omdat de neus extra geprikkeld wordt waardoor het neusslijmvlies extra vocht aanmaakt. Om een loopneus tegen te gaan kun je een neusspray kopen met het ingrediënt Xylometazoline.
  • Tranende ogen
    Tranende ogen is een veel voorkomend symptoom bij hooikoorts. Door de vrijgekomen stof Histamine ontstaan jeukende, soms branderige en tranende ogen. Wrijf zo min mogelijk in je ogen en je kunt oogdruppels hier voor kopen bij je apotheek of drogist.
  • Mond-, keel en/of longklachten
    Hooikoorts kan samen gaan met benauwdheid, jeuk in de keel, keelpijn, droge irriterende hoest en een piepende ademhaling.

Tips bij hooikoorts

1) Pollenverwachting
Check dagelijks de pollenverwachting en zorg dat je zo min mogelijk naar buiten moet wanneer het droog en zonnig is. Tijdens een goede regenbui wordt de lucht als het ware schoongespoeld en dan moet je je kans pakken.

2) Zonnebril
Draag een zonnebril als een extra bescherming tegen de pollen. Sommige mensen gebruiken ook vaseline rondom de ogen voor een nog betere bescherming.

3) Ramen dicht
Het klink niet aantrekkelijk maar hou de ramen dicht tijdens het hooikoorts seizoen. Je kunt voor wat frisse lucht zorgen door ramen open te zetten waar de wind niet op staat. Of plaats antipollen horen, dan ben je er vanaf.

4) De tuin
Kijk eens goed naar de planten in je tuin en controleer of er planten of bomen in staan waar jij allergisch voor bent. Pas je tuininrichting aan op je allergie.

5) Pol-vrije slaapkamer
Probeer zoveel mogelijk om je slaapkamer pol-vrij te houden door:

  • Voor het slapen gaan je haar te wassen en borstelen.
  • Je kleding, indien in aanraking geweest met pollen, in de was te doen.
  • Regelmatig met de stofzuiger door je slaapkamer te gaan en je beddengoed regelmatig te wassen.

Behandeling tegen hooikoorts

Er zijn grofweg 4 soorten behandelingen tegen hooikoorts, te weten:

  • Cromonen.
  • Antihistaminica.
  • Steroïden.
  • Immunotherapie.

Cromonen en antihistaminica kun je gewoon kopen bij de drogist. Cromonen leggen een soort van beschermlaagje rond de cellen die actief reageren op het stuifmeel. Ze zijn niet echt krachtig en werken vaak pas na een tijdje maar hebben ook geen bijwerkingen.

Antihistaminica werken sneller omdat zij de stof Histamine blokkeren. Antihistaminica kan zowel bij een aanval worden gebruikt als dagelijks ter bescherming.

Steroïden zijn hormonen die als ontstekingsremmer werken en worden meestal door middel van een neus- of longspray toegediend.

Wanneer zowel preventieve (oogdruppels, neussprays etc.), en symptomatische behandeling (antihistaminica, steroïden en antibiotica) onvoldoende effectief zijn dan kom je in aanmerking voor immunotherapie. Dit is een therapie waarbij er continue kleine hoeveelheden pollen worden toegediend waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt met als doel dat de volgende keer er geen allergische reactie ontstaat.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, huidinfo.nl en hooikoorts.com

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief