Uit onderzoek van Texas Tech University en de University of Oregon blijkt dat mindfulness kan helpen bij het stoppen met roken. Overigens hadden de meeste testpersonen niet eens door dat ze minder gingen roken.
Motivatie om te stoppen met roken bleek overigens geen rol te spelen. Vooral dat laatste is een positief teken voor de rokers met minder zelfdiscipline en wilskracht: mindfulness kan de eerste stap zijn naar een leven zonder sigaret.
Mindfulness & roken
Mindfulness zorgt ervoor dat je meer controle krijgt over je gedachten, zo ook bij de rokers onder ons. Hierdoor lukte het de testpersonen de onbewuste prikkels die ze voelen om een sigaret op te steken, te onderdrukken. Daarnaast zorgt mindfulness voor vermindering van stress. Veel rokers gaan meer roken als ze gestrest zijn, mindfulness heeft dus juist het omgekeerde effect op dit gedrag.
Ook minder roken? Mindfulness doe je zo!
Wil je ook minderen met roken, helemaal stoppen, of je gewoon wat bewuster worden van je omgeving en de tijd, dan is mindfulness voor jou. Maar hoe doe je dat dan precies? Eigenlijk draait het allemaal om bewustwording. Je bewust zijn van je ademhaling bijvoorbeeld. Een aantal keer diep in en uit ademen kan er al voor zorgen dat je rustiger wordt. Probeer hier dus aan te denken als je een stressvolle periode doormaakt. En natuurlijk voor je een sigaret opsteekt.
Lachen is gezond
Door te lachen, ontspan je. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een leuke film te kijken, maar ook door om niets te lachen. Merk je dat je gespannen bent? Probeer dan te glimlachen en je zult merken dat niet alleen de spieren in je gezicht ontspannen, maar ook die in de rest van je lichaam. Probeer je bewust te zijn van die ontspanning. Ook dat is mindfulness.
Spanning in je lijf
Die bewustwording van spanning en ontspanning in je lijf kun je verder uitbreiden door ook eens op je houding te letten. Sta of zit jij rechtop of in elkaar gezakt? Een slechte houding is van invloed op je spieren: je kunt er verkrampt door gaan zitten wat zorgt voor spanning in je lijf. Vind je het moeilijk om rechtop te staan of zitten? Leeg een (denkbeeldig) boek op je hoofd en probeer deze niet te laten vallen. Je zult merken dat je houding snel verbetert.
Eet gezond en bewust
Gezond eten is natuurlijk altijd goed, maar het helpt je ook bij mindfulness. Fast food zegt al genoeg: je eet het snel en zonder echt stil te staan bij wat je binnen krijgt. Gezond eten en zelf bereiden kan juist het omgekeerde effect hebben. Daarbij kan een uitgebalanceerd dieet ervoor zorgen dat je je beter voelt. Grote kans dat je dan minder snel naar een sigaret grijpt. Eten voor de tv is taboe: aan tafel eten met het gezin is niet alleen gezelliger, doordat je je op dat moment alleen bezig houdt met eten, en niet met de laatste soap roddels op tv, zal je merken dat je rustiger wordt. Multitasken is sowieso niet aan te raden: het is alles behalve mindful.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)