Passief roken en risico op dementie

passief roken en dementie

Passief roken kan het risico op ernstige dementie verhogen. Dat suggereert een nieuwe internationale studie. Wetenschappers uit China, het Verenigd Koninkrijk en de VS ontdekten een verband tussen passief roken en dementie.

De studie omvatte bijna 6.000 mensen uit vijf provincies in China en is gepubliceerd in het tijdschrift Occupational and Environmental Medicine.

Roken is een risicofactor

Het is al bekend dat passief roken of meeroken het risico op hart- en vaatziekten en longkanker verhoogt. Ook toonden eerdere studies al een verband tussen passief roken en cognitieve stoornissen, maar dit is de eerste studie die een significant verband aantoont tussen passief roken en dementie.

De onderzoekers bestudeerden 5.921 mensen uit China ouder dan 60 jaar. Ze ontdekten dat 10 procent van deze mensen ernstige dementie had. Dit was significant gerelateerd aan het niveau van blootstelling en de duur van passief roken.

Passief roken en dementie

Ruoling Chen van de Anhui Medical University zegt: “Passief roken dient te worden beschouwd als een belangrijke risicofactor voor ernstige dementie, zoals deze studie in China laat zien. Het vermijden van blootstelling aan omgevingstabaksrook kan het risico van ernstige dementie verminderen”.

“Op dit moment weten we dat ongeveer 90% van de wereldbevolking in landen leeft zonder rookvrije openbare ruimtes. Meer campagnes tegen blootstelling aan tabak zal het risico op ernstige dementie en de dementie-epidemie wereldwijd verminderen.”

Volgens Chen is het van groot belang dat er preventieve maatregelen genomen worden. Niet alleen in China, maar ook in veel andere landen.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief