Ook weinig roken verdubbelt kans op plotselinge dood

stoppen-met-roken-bord-met

Vrouwen die slechts 1 sigaret per dag roken verdubbelen al hun kans op een plotselinge dood. Dat blijkt uit een grote Amerikaanse studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association. Het onderzoek volgde de gezondheid van 101.000 Amerikaanse verpleegsters gedurende drie decennia.

Licht tot matig-ernstige rokers

Licht tot matig-ernstige rokers hebben twee keer zoveel kans om te overlijden aan plotselinge hartproblemen dan degenen die nooit hebben gerookt.De studie toont aan dat voor elke vijf jaar roken het risico op een plotselinge dood met 8% stijgt.

Stoppen met roken helpt altijd

Maar degenen die stoppen met roken zagen hun kans elk jaar dalen. Na 20 jaar stoppen met roken is de kans hetzelfde als iemand die nog nooit had gerookt, meldt het tijdschrift.Onderzoeker Sandhu, van de Universiteit van Alberta, Canada zegt dat deze studie eigenlijk laat zien hoe belangrijk het is om te stoppen met roken.

Ellen Mason van British Heart Foundation, vertelt: “Deze studie toont aan dat slechts een paar sigaretten per dag nog steeds ernstige gevolgen heeft voor de toekomstige gezondheid”.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief