Vitamine B onder het vergrootglas

Vitamine B onder het vergrootglas

Er zijn acht verschillende B-vitamines, namelijk: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12). Aanvankelijk werden er meerdere vitaminen benoemd echter deze stoffen bleken voor de mens niet essentieel om als voedingssupplement consumeren. Vandaar de “gaten” in de reeks B-vitamines.

B-vitamines spelen een grote rol bij de energiehuishouding van je lichaam. De wateroplosbare vitamines worden in beperkte mate in het lichaam opgeslagen. Een dagelijkse inname van voldoende hoeveelheden van deze vitamines is daarom belangrijk. B-vitamines komen voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals groenten, granen, vlees en noten. Een supplement waarin alle B-vitamines zitten, wordt B-complex genoemd.

De B-vitamine reeks (eigenschap, voeding en aanbevolen hoeveelheid)

Wat doen vitamines in je lichaam, welke voeding per vitamine en hoeveel moet ik innemen? De focus op elke B-vitamine. Te beginnen met vitamine B12.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) speelt een rol in de celdeling, is goed voor het zenuwstelsel en draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat er zuurstof door het bloed vervoerd kan worden. Vitamine B12 ondersteunt verder het immuunsysteem, zorgt mede voor een goede weerstand en draagt bij aan celdeling en is goed voor de cognitieve functies. Cobalamine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals melk(producten), vlees, vis en eieren. De aanbevolen hoeveelheid is 2,5 microgram per dag voor volwassenen.

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) ondersteunt het immuunsysteem. Het draagt bij aan de vorming van rode en witte bloedcellen. Verder zorgt vitamine B11 voor een goede weerstand en ondersteunt het de cognitieve functies. Foliumzuur komt voor in bladgroente, fruit en volkoren producten. De aanbevolen hoeveelheid is 200 microgram per dag voor volwassenen en 400 microgram per dag voor zwangere vrouwen. Vitamine B11 speelt vooral ook tijdens de zwangerschap een rol bij de celdeling en celgroei. Het draagt ook bij tot de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap.

Vitamine B8

Vitamine B8 (biotine) is van belang voor de stofwisseling. Het draagt namelijk bij aan de opname en afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten in het lichaam. Het bevordert de energiestofwisseling in het lichaam. Biotine draagt bij aan normale haargroei en is er voor het behoud van een normale huid. Verder is vitamine B8 goed voor het zenuwstelsel en cognitieve functies. Vitamine B8 komt voor in veel verschillende (eiwitrijke) voedingsmiddelen zoals eieren, noten, soja producten en melk. Omdat een tekort zo goed als niet voorkomt is er een lage behoefte voor vitamine B8 vastgesteld, namelijk 50 microgram.

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) bevordert de energiestofwisseling in het lichaam en heeft een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten. Vitamine B6 is goed voor het zenuwstelsel. Pyridoxine draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt de cognitieve functies. Vitamine B6 kom voor in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Ook groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. De algemene aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,5 milligram. Bij een hogere leeftijd (>50 jaar) is de aanbevolen dagelijks hoeveelheid iets hoger. Vitamine B6 zorgt voor een goede weerstand.

Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) bevordert de energieproductie uit koolhydraten, eiwitten en vetten en ondersteunt daarmee organen die er voor hun energieproductie (grotendeels) afhankelijk van zijn, zoals spieren, hart en het zenuwstelsel. Vitamine B1 ondersteunt verder de spijsvertering en de cognitieve functies. Thiamine komt vooral voor in volkoren graanproducten, melk, peulvruchten en vlees. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,1 mg voor volwassenen. Zwangere vrouwen hebben een grotere behoefte.

Vitamine B2

Vitamine B2 (riboflavine) is van belang voor het zenuwstelsel en de energievoorziening in het lichaam. Ook voedt het de huid en helpt het de huid gezond te houden. Daarnaast is het goed voor het gezichtsvermogen. Verder draagt riboflavine bij aan de vorming van rode bloedcellen. Zuivel, vlees, groenten, fruit en graanproducten zijn belangrijke bronnen van vitamine B2. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,4 milligram. Dit komt overeen met 4 glazen melk!

Vitamine B3

Vitamine B3 (niacine) bevordert de energiestofwisseling in het lichaam en is goed voor het zenuwstelsel. Niacine zorgt voor de huid, spijsvertering en cognitieve functies. Niacine komt voor in vlees, vis, graanproducten en groente. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 16 milligram.

Vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur) bevortert de energiestofwisseling in het lichaam door energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast is het betrokken bij de vorming van een aantal hormonen. Ondersteunt cognitieve functies en in stress-situaties. Pantotheenzuur komt voor in rundvlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit. Voor vitamine B5 is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld van 6 milligram.

De menulijst van de vitamines, want gevarieerd eten is essentieel

Vitamine voeding
B1 Varkensvlees, volkoren brood, zilvervliesrijst, aardappelen
B2 Broccoli, melk, wit van een gekookt ei, gist
B3 Noten, varkensvlees, vis
B5 Rundvlees, aardappelen, (magere) zuivel, ei
B6 Bananen, bruin brood, noten, muesli, varkensvlees
B8 Noten, sojabonen, ei, melk
B11 Spinazie, spruitjes, broccoli
B12 Vis, vlees, ei

 

Wat betekent te weinig vitamine B?

Vitamines B werken in sterke mate samen. Tekorten aan B-vitamines (met name vitamine B6, B11 en B12) komen geregeld voor mede veroorzaakt door niet ideale voedingspatronen, erfelijke aanleg of (chronische) ziekte. Een vitamine B6-tekort kan leiden tot vermoeidheid, depressie, cognitieve achteruitgang, verminderde weerstand, migraine en bloedarmoede. Een vitamine B6-tekort komt vaak voor, met name bij ouderen, alcoholisten, zwangere vrouwen en mensen met een verhoogde vitamine B6-behoefte (door ziekte, medicijngebruik of stress). Een tekort van vitamine B12 leidt tot bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid, benauwdheid en een gebrek aan eetlust. Bij het ouder worden wordt vitamine B12 vaak minder goed uit voeding opgenomen. Mensen die vegetarisch eten, krijgen doorgaans minder vitamine B12 binnen. Naar schatting 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking heeft een vitamine B12-gebrek; bij ouderen kan dit percentage oplopen tot 20-30%. Rokers, zwangere vrouwen, kinderen, zware drinkers en vegetariërs en veganisten lopen een hoger risico op een vitamine B-tekort.

Flinndal Vitamine B-complex

Om je goed te voelen is gevarieerd eten, voldoende bewegen en genoeg slapen essentieel. Ter aanvulling op een gezonde levensstijl is er Flinndal Vitamine B-complex. Het bevat alle acht B-vitamines waarmee ruimschoots wordt voldaan aan de normale behoefte aan B-vitamines. Geschikt voor mensen vanaf 14 jaar en mensen met een verhoogde behoefte.

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief