In 6 stappen je zorgverzekering vergelijken

In 6 stappen je zorgverzekering vergelijken

Wanneer de zomer voorbij is en het najaar weer aanbreekt, gaan veel mensen op zoek naar een nieuwe voordelige zorgverzekering. Het vergelijken van zorgverzekeringen kun je het beste stapsgewijs aanpakken. Door zorgverzekeringen op deze manier goed naast elkaar te zetten, kun je zorgverzekering afsluiten die past bij jouw wensen.

Vergelijk zorgverzekeraars op inhoud

Je kunt het beste online zorgverzekeringen vergelijken, via een onafhankelijke vergelijker zoals Independer. Het werkt simpel: je vult enkele kerngegevens in en vinkt aan wat je in je verzekeringspakket opgenomen wilt hebben. De vergelijkingssite zoekt vervolgens de verzekeraar en verzekering uit die het beste bij jouw situatie past. Hieronder delen we enkele aandachtspunten om de premies van zorgverzekeraars en zorgverzekeringen op inhoud met elkaar te gaan vergelijken.

Inventariseer je zorgbehoefte

Ga je komend jaar gebruik maken van aanvullende zorg, zoals een fysiotherapeut of alternatieve geneeswijze? Of moet je rekening houden met eventuele periodieke medische onderzoeken die je moet ondergaan? Of gebruik je mogelijk terugkerende medicijnen? Het is belangrijk om je volledige zorgbehoefte van volgend jaar in kaart te brengen. Dit maakt het vergelijken makkelijker, en uiteindelijk de zorgverzekering financieel aantrekkelijker.

Ga na wat je basisverzekering dekt

Nu je in kaart hebt gebracht welke zorg je nodig hebt, is het belangrijk om na te gaan wat vanuit de basisverzekering wordt vergoed. De standaardzorg die de basisverzekering dekt, is wellicht al voldoende voor jouw behoefte. De zorg die vanuit basisverzekeringen worden vergoed, is bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, de spoedeisende hulp, of reguliere zorg in het ziekenhuis. In sommige gevallen zijn noodzakelijke sessies zoals fysiotherapie en enkele consulten (onder specifieke voorwaarden) voor psychologische zorg.

Bepaal je eigen risico (385 tot 885 euro)

De hoogte van het eigen risico is vastgesteld op een minimum bedrag van 385 euro. Een aantal zorgtypen vallen buiten het eigen risico, bijvoorbeeld het bezoek aan de huisarts, maar ook sommige kosten rondom de zwangerschap. Zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen naar een maximum bedrag van 885 euro. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van de zorgkosten die je het komende jaar denkt te gaan maken. Wanneer je zorgbehoefte bovengemiddeld hoog is, zal een verhoging van je eigen risico niet financieel aantrekkelijk zijn.

Misschien is een aanvullende verzekering interessant?

Blijkt uit de inventarisatie van je zorgbehoefte dat je komende jaar zorg nodig hebt, die niet wordt gedekt door je basisverzekering? Dan is het afsluiten van aanvullende verzekeringen wellicht financieel aantrekkelijk. In sommige situaties is het voordeliger om zorg bij de opticien, fysio en tandartsen aanvullend te verzekeren.

Afsluiten van je zorgverzekering

In november maken verzekeraars doorgaans hun premies bekend voor het komende jaar. Dit is dan ook het ideale moment om eventueel over te stappen naar een andere aanbieder. Je moet in ieder geval vóór 1 januari van het nieuwe jaar je keuze maken. Dit is belangrijk, omdat de opzegging van je oude polis dan door zowel je oude als nieuwe zorgverzekeraar kan worden geregeld. Je hoeft het opzeggen dan niet zelf te af te handelen.

Fijn is verder dat je bij tijdig overstappen som ook een tegemoetkoming krijgt van de verzekeraar of vergelijkers, zoals een ongevallenverzekering. Kortom, bij het goed doordacht afsluiten van een zorgverzekering krijg je een dekking die goed bij je past met een zo voordelig mogelijke premie. Zo ben je én goed verzekerd én betaal je niet te veel voor de zorg die je ontvangt.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief