Heb jij een omega 3 tekort?

Heb jij een omega 3 tekort?

Een tekort aan vitamines of mineralen komt regelmatig voor. Voel je je moe, dan checkt een dokter daarom vaak het ijzergehalte in je bloed of je vitamine B-status. Een tekort aan omega 3-vetzuren hoor je echter niet zo vaak. Toch kun je klachten krijgen als je te weinig van deze gezonde vetzuren binnenkrijgt. Zo kom je erachter of je een omega 3 tekort hebt.

Het is belangrijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Omega 3 heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. Zo is het essentieel voor de werking van je hersenen en zenuwen.

Je lichaam kan omega 3 niet zelf aanmaken, dus je moet deze vetzuren van buitenaf binnenkrijgen. Het is daarom van belang om te weten hoeveel omega 3 nodig is voor een goede gezondheid.

Als je te weinig omega 3 vetzuren binnenkrijgt, kun je over de jaren heen een tekort aan deze vetzuren opbouwen. Dit kan voor verschillende klachten zorgen.

Wat zijn de symptomen van een omega 3 tekort?

Een omega 3 tekort kan de volgende klachten geven:

  • Droge ogen
  • Droog en broos haar
  • Haaruitval
  • Huidirritatie
  • Droge huid
  • Acne
  • Minder spierkracht
  • Stijve of pijnlijke gewrichten
  • Wazig zien
  • Moeheid
  • Depressie

Als je last hebt van één of meer van deze klachten, dan kan het raadzaam zijn om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van een omega 3 tekort.

Omega 3 tekort uitsluiten: naar de dokter

Je dokter kan een tekort aan omega 3 vaststellen door bloedonderzoek te doen. Het niveau van omega 3 kan namelijk worden afgelezen in de bloedvetten of het bloedplasma.

Je dokter kan ook kijken naar de vetzuursamenstelling van de rode bloedcellen. Ook op deze manier kun je erachter komen of je een omega 3 tekort hebt.

Wat te doen bij een tekort aan omega 3?

Als je dokter een omega 3 tekort heeft vastgesteld, is het belangrijk om dit tekort weer aan te vullen. Dit kun je doen door meer voedingsmiddelen te eten die deze vetzuren bevatten.

Vooral vette vis is een goede bron van omega 3- vetzuren. Van deze vissoorten is haring de beste keuze, gevolgd door zalm en sardines. Ook makreel bevat een behoorlijke hoeveelheid omega 3.

Tonijn is eveneens een vette vis die omega 3 levert, maar deze vissoort bevat vaak ook zware metalen. Daarom hebben andere vette vissoorten de voorkeur.

Er zijn ook plantaardige bronnen van omega 3, maar deze bevatten de inactieve variant die je lichaam eerst nog moet omzetten. Dit omzettingsproces verloopt verre van soepel, vandaar dat plantaardige bronnen vaak niet de beste keuze zijn.

Als vegetariër of veganist ben je voor omega 3 aangewezen op plantaardige supplementen. We hebben het dan over algenolie die verpakt is in plantaardige capsules of als vloeibare olie verkrijgbaar is.

Als je niet van vis houdt of minder dan één keer per week vis eet, is het eveneens raadzaam om je voedingspatroon aan te vullen met omega 3-supplementen. Gaat het je om de smaak, dan kies dan voor vis- of krillolie die verpakt is in capsules.

Om oprispingen met een vervelende vissmaak te voorkomen, kies je het beste visolie met een lage totoxwaarde.

Als je zwanger bent, is dat eveneens een reden om een omega 3-supplement te slikken. Je hebt dagelijks namelijk 200 mg omega 3 in de vorm van EPA en DHA nodig bovenop je normale omega 3-inname.

Waar moet je op letten bij het gebruik van omega 3 supplementen?

Wees erop bedacht dat de hoeveelheid omega 3 per supplement sterk kan verschillen. Kijk daarom goed naar de aanbevolen dosering op de verpakking. Als er staat aangegeven dat je meerdere capsules of lepels per dag nodig hebt, dan is de concentratie omega 3 mogelijk erg laag.
Bij visolie is het daarnaast belangrijk dat deze goed gezuiverd is. Neem geen genoegen met de aanduiding ‘gezuiverd’, maar kijk of de producent testrapporten kan overleggen.

Bij algenolie is het belangrijk om te kijken of er naast het actieve omega 3-vetzuur DHA ook EPA in zit. Beide vetzuren heb je namelijk nodig voor een goede gezondheid.

Krillolie bevat vaak een lagere dosering EPA en DHA, maar in een zeer goed opneembare vorm. Daarom is deze olie in een lagere dosering net zo effectief.

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Als je bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om je arts te raadplegen als je meer dan 1.000 milligram omega 3 per dag binnenkrijgt.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief