Eigen risico huisarts

Eigen risico huisarts

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals een bezoekje aan je huisarts. De overheid bepaalt wat er precies in het basispakket zit. Een deel van de zorgkosten uit de basisverzekering betaal je echter eerst zelf. Dit heet het eigen risico. Maar geldt dit eigen risico ook voor een bezoekje aan de huisarts?

Gaat huisarts van eigen risico af?

Niet alle zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. In tegenstelling tot veel andere zorgvormen, gaat een bezoek aan de huisarts niet af van je eigen risico. Dit geldt zowel voor reguliere afspraken bij de huisarts als voor bezoeken aan de huisartsenpost. Als de huisarts adviseert om verder onderzoek te doen voor je gezondheid, zoals een bloedonderzoek, dan valt deze zorg wél onder je verplichte eigen risico. Ook de geneesmiddelen die je huisarts voorschrijft, gaan van je eigen risico af.

Dat huisartsenzorg niet onder het eigen risico valt, is een bewuste keuze. Deze aanpak zorgt ervoor dat iedereen makkelijk bij de nodige medische zorg kan, zonder dat geld een struikelblok is. Omdat je meestal eerst naar de huisarts gaat voor medische problemen, is het belangrijk dat deze zorg voor iedereen beschikbaar is, ongeacht je financiële situatie.

Het eigen risico in 2024

Elke volwassene in Nederland met een basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. Voor 2024 staat het minimumbedrag voor het eigen risico op €385, en het lijkt erop dat dit zo blijft tot zeker 2026. Dit betekent dat je als verzekerde zelf de eerste €385 aan zorgkosten uit de basisverzekering voor je rekening neemt, voordat je zorgverzekeraar bijspringt om de kosten te vergoeden. Het eigen risico wordt elk jaar opnieuw ingesteld, wat inhoudt dat je teller elk jaar weer vanaf nul begint.

Eigen risico verhogen of niet?

Het standaard bedrag voor je eigen risico is dus € 385 per jaar. Je hebt hier de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen zodat je korting krijgt op je zorgverzekering, maar is dat wel verstandig? Je kunt het eigen risico verhogen in stappen van 100 euro tot een maximumbedrag van 885 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Heb je vaak zorg uit de basisverzekering nodig? Dan is het verhogen van je eigen risico geen verstandige optie.

Uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat het verhogen van het eigen risico in 2024 minder korting oplevert dan het jaar ervoor. “De gemiddelde korting voor het maximaal eigen risico van 885 euro daalt bijna 50 euro per jaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Vooral bij de zorgverzekeraar FBTO zien we een grote daling in korting op het verhogen van je eigen risico. De zorgverzekeraar biedt in 2024 voor hun basispolis 120 euro minder korting per jaar als je het eigen risico verhoogt naar 885 euro. Dat is een daling van 66,7 procent ten opzichte van 2023.

Toch kan het verhogen van je eigen risico alsnog handig zijn als je weinig zorg nodig hebt uit de basisverzekering. Je betaalt wel een hoger bedrag zelf indien je onverwacht zorg nodig hebt. Zorg er dus voor dat je voldoende spaargeld hebt als je van plan bent om je eigen risico te verhogen.

Tip! Wist je dat de premie van zorgverzekeraars sterk verschillen? Ga je zorgverzekering vergelijken 2024 op Geld.nl. Door te vergelijken zie je direct de voordeligste zorgverzekering die het beste past bij jouw zorgwensen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief