Een second opinion, hoe werkt dat?

Een second opinion, hoe werkt dat?

Meer en meer mensen gaan op zoek naar een second opinion. Wie heeft hier recht op? Een second opinion, hoe werkt dat?

Wat is een second opinion?

Een second opinion betekent letterlijk ‘tweede mening’. Hierbij beoordeelt een tweede medische arts je behandeling of diagnose opnieuw. Een reden om een second opinion aan te vragen is bijvoorbeeld wanneer je ernstig twijfelt over de diagnose of over je behandeling. Deze tweede arts zal zijn of haar mening geven over de diagnose of behandeling. Ze neemt de behandeling niet over. De tweede mening wordt in principe gegeven op basis van het bestaande medisch dossier. Het medisch onderzoek zal niet opnieuw gedaan worden. Wel kunnen er aanvullende onderzoeken plaatsvinden.

Iedereen heeft altijd recht op een second opinion en dat geldt voor iedere soort behandeling in de gezondheidszorg. Of dat nu over een tandartsbehandeling of behandeling door een specialist gaat.

Second opinion aanvragen

Wanneer je een second opinion aan wilt vragen, dan bespreek je dit met je behandelend arts of huisarts. Deze zal dan voor een doorverwijzing zorgen. De arts is hiertoe verplicht, tenzij de arts zwaarwegende redenen heeft om dat niet te doen. Zo’n bezwaar kan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt meerdere malen voor dezelfde problematiek een second opinion aanvraagt.

Je kunt dan zelf, via de arts of zorgverzekeraar, een afspraak maken bij een andere arts.
Je kunt een second opinion aanvragen vóór een behandeling, dit noemen we de standaard second opinion, of tijdens een behandeling. Wanneer je niet zeker bent over de al gestarte behandeling of het vertrouwen in de behandelend arts kwijt bent dan kun je hier voor kiezen.

Hoe vind je de juiste deskundige?

Hoe weet je als leek wie dé specialist is op het gebied van jouw aandoening of behandeling? Natuurlijk is het internet geduldig, maar waar kun je verder informatie inwinnen?

Huidige behandelend arts

Als er een goede band tussen jou en je behandelend arts bestaat, dan kun je met hem of haar bespreken wie je kunt benaderen. Wanneer die band er niet is, of je behandelend arts is niet direct bereidt om mee te werken, dan kun je naar huisarts gaan.

Huisarts

Wanneer er geen vertrouwensband bestaat tussen je behandelend arts en jou, dan kun je je huisarts vragen of hij je naar een andere deskundige door kan verwijzen.

Patiëntenvereniging

Bij een patiëntenvereniging kun je navragen wie de deskundigen zijn op het gebied van jouw ziekte en/of aandoening.

Zorgverzekeraar

Je zorgverzekeraar kan je ook helpen bij het vinden van een specialist die een tweede mening kan geven.

De tweede mening

De tweede mening kan anders zijn dan dat je had gehoopt. Daar moet je je goed van bewust blijven. Op het moment dat de andere arts hetzelfde advies geeft als uw eigen zorgverlener, accepteer deze dan. Wanneer de tweede arts een hele andere behandeling voorstelt, dan kan dat voor verwarring zorgen. Je staat dan voor een moeilijke keuze. Op het moment dat je een heel ander advies krijgt, kun je wellicht de volgende punten meenemen in je overweging:

  • Hoeveelheid pijn en ongemak geeft die behandeling?
  • Hoe is de begeleiding vanuit de specialist en/of het ziekenhuis?
  • Wat is het slagingspercentage?
  • Hoe vaak heeft de zorgverlener deze behandeling al gedaan?
  • Welke complicaties kunnen er optreden?
  • Heb je vertrouwen in je zorgverlener?
  • Wordt de behandeling door je zorgverzekering vergoed?

Wordt een second opinion vergoed?

Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion op het moment dat je een doorverwijzing hebt. De behandeling moet dan worden uitgevoerd in een ziekenhuis waar je eigen zorgverzekeraar een contract mee heeft. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering. Dat betekent dat je hiervoor een eigen risico moet betalen. Wanneer je geen doorverwijzing hebt, maar je regelt het zelf, dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar niet alles vergoed. Daarom is het verstandig om altijd bij je zorgverzekeraar te informeren hoe het precies zit.

 

Vraag uw second opinion aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je een diagnose ?
Is je behandeling reeds gestart ?
Reden van de Second Opinion
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen:  
2 reacties op “Een second opinion, hoe werkt dat?
  1. De hoeveelheid pijn zal vaak bepalend zijn om of anders te gaan leven of om de medicatie tegen pijn proberen te verminderen. Al is dat steeds moeilijker en moeilijker en dat tot veel van de erge pijnlijders vaak na jaren zegt “die pijn verdraag ik niet meer en dus ga ik overwegen om te mogen inslapen.

    Geschreven door Erasmus op
    • @Erasmus, da’s nogal heftig. Zal er aan liggen wat de oorzaak van de pijnen of je er makkelijker of moeilijker wat aan kan doen. Zou toch kijken naar een complementair genezer, die kan kijken naar oorzaken. En denk aan factoren als voedingspatroon, tekorten aan voedingsstoffen en de invloed van electromagnetische velden, zoals van wifi, smartphone, electrische wekker en electrisch fornuis. voor ieders gezondheid is het beter om op een houten bed en matras zonder metalen erin te slapen, voor een betere aarding en ontspanning van je lichaam. En zijn ook natuurlijke pijnstillende middelen die niet de nadelen hebben van medicatie. medicatie zorgt onder andere voor verlies van vitaminen en mineralen en pijnstillende middelen ontregelen vaak je hormoonhuishouding.

      Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief