Besparen op je zorgpremie – hoe dan?

Besparen op je zorgpremie – hoe dan?

Het is alweer eind oktober – voordat we het weten is het jaar voorbij. In de tijd vóór de jaarwisseling heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Als het even meezit kun je daarmee behoorlijk besparen op je zorgpremie – prettig voor je financiën in 2021.

Eerst keuzes maken

De zorgpremie is voor veel mensen een flinke hap uit hun maandbudget. Hoe groot die hap is, dat ligt aan de grootte van dat budget en aan de hoogte van de zorgpremie. Wil je besparen op de premie voor je zorgverzekering, dan ga je zorgverzekeringen vergelijken. Vanaf 12 november zijn alle premies bekend en kun je een goede vergelijking maken. Voordat je dat gaat doen is het belangrijk om een aantal keuzes te maken.

Dekking van zorgkosten kiezen

Om goed te kunnen vergelijken moet je weten wat voor verzekering je precies wilt. Dat is dus de eerste stap: bepalen wat je wel en niet wilt verzekeren. Je hebt de verplichte basisverzekering en daarnaast allerlei aanvullende zorgverzekeringen.

Verplichte basisverzekering

De basisverzekering voor zorgkosten is wettelijk verplicht. Die moet je hebben, anders kom je in de problemen. De dekking van die basis zorgverzekering is bepaald door de overheid en bij elke verzekeraar hetzelfde. Voor deze verzekeringen geldt een acceptatieplicht: een verzekeraar mag jouw aanvraag niet weigeren.

De manier waarop die dekking wordt uitgevoerd, vooral wat betreft de vrije keuze van zorgverleners, verschilt wel. Bij de goedkoopste (budget)verzekeringen zie je vaak dat er geen volledige vrije keuze is. Check dit goed voordat je kiest voor de verzekering met de laagste premie!

Eigen risico

Ook een eigen risico is standaard in de basis zorgverzekering. Voor iedere volwassene (kinderen niet!) geldt een verplicht eigen risico van € 385. Wil je besparen op je zorgpremie, dan kun je overwegen om dat bedrag vrijwillig hoger te stellen – dat kan tot maximaal € 885. Een hoger eigen risico levert een lagere premie op. Let wel: het levert óók de kans op dat je veel meer gaat betalen als je zorg nodig blijkt te hebben in 2021.

Aanvullende zorgverzekeringen

De dekking van de verplichte basisverzekering is voor veel mensen niet voldoende. Zij kiezen ervoor om daarnaast een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Het is goed om kritisch te kijken naar de inhoud en noodzaak van die extra dekking: hoe groot is de kans dat je die zorg ook gaat gebruiken? Veel voorkomende redenen om aanvullend te verzekeren zijn:

  • Tandartskosten
  • Fysiotherapie
  • Brillen, contactlenzen, ooglaseren en gehoorapparaten
  • Alternatieve geneeswijzen (denk aan acupunctuur en homeopathie)

Een aanvullende polis is vaak een gewoonte waarvan mensen denken dat ze die móeten hebben. Kijk echter goed naar de dekking, de kosten bij zelf betalen en de premie van de verzekering… misschien is het wel slimmer om zelf geld te reserveren voor die kosten en te kiezen voor alleen een basisverzekering.
Voor aanvullende zorgverzekeringen geldt géén acceptatieplicht: afhankelijk van de geboden dekking kan een verzekeraar jou gezondheidsvragen stellen en de aanvraag ook weigeren.

Zorgverzekering kiezen

Nu je weet wat je wel en niet wilt verzekeren is het tijd om naar de verschillende verzekeringen te kijken. Er zijn heel wat verzekeraars om uit te kiezen, bovendien hebben de meeste verzekeraars ook nog eens meerdere polissen met uiteenlopende dekkingen.

Basis en aanvullend bij één verzekeraar

In theorie is het mogelijk om je basisverzekering bij de ene en een aanvullende dekking bij een andere verzekeraar af te sluiten. In de praktijk lukt dat alleen niet: ga er maar vanuit dat je één totaalverzekering moet kiezen voor de basis en de aanvullingen. Daardoor kan het zo uitpakken dat je niet bij de goedkoopste basisverzekering uitkomt – neem dat premieverschil dan mee in jouw overweging om al dan niet aanvullend te verzekeren.

Zorgverzekeringen vergelijken

Gelukkig zijn er goede vergelijkers van zorgverzekeringen om je daarbij te helpen. Daarmee kun je de zorgpremie berekenen voor de basisverzekering inclusief de aanvullende dekkingen die jij wilt hebben. Zo kom je tot de ontdekking bij welke verzekeraar je de laagste premie betaalt voor de zorgkosten die jij wilt afdekken.

Nog een bespaartip voor je zorgpremie

Naast een kritische blik op de dekking en de noodzaak van een aanvullende verzekering, de optie om te kiezen voor een extra eigen risico en het goed vergelijken van zorgverzekeringen is er nog een manier om te besparen op je zorgpremie.

Jaarpremie ineens betalen

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om de premie voor het hele jaar ineens te betalen. Daarmee krijg je dan een leuke korting waar geen spaarrente tegenop kan. Dus heb je geld op je spaarrekening? Overweeg dan om de jaarpremie in één keer te betalen – en daarna elke maand je spaarsaldo weer aan te vullen met 1/12 van dat bedrag. Zo ben je goedkoper uit voor je zorgverzekering dan wanneer je per maand betaalt!

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief