Patiënten van vrouwelijke dokters zijn meer tevreden dan patiënten van mannelijke medici. Het maakt dus verschil uit of zorg wordt verleend door een mannelijke of een vrouwelijke dokter. Een vrouwelijke dokter luistert onder andere beter.
Beter luisteren
Vrouwelijke artsen luisteren beter naar patiënten, geven meer informatie en stellen zij meer vragen zodat de patiënt beter betrokken raakt bij de behandeling. Mannen zijn taak- en oplossingsgericht terwijl vrouwen meer aandacht geven aan de persoon met wie zij spreken en probleemgericht zijn.
Prof. dr. A. L. M. Lagro-Janssen van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen St. Radboud deed onderzoek naar de invloed van het geslacht van de dokter op de kwaliteit van de zorg. Dit staat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Verschil in aanpak
Vrouwen zijn anders dan mannen en dat is merkbaar in de spreekkamer van de huisarts. Vrouwelijke artsen geven meer informatie en vragen meer, waardoor patiënten meer deelnemen aan de medische dialoog. Volgens Lagro-Janssen doen vrouwen ook meer moeite om een gelijkwaardige relatie op te bouwen met hun patiënten door naar hun mening te vragen en hen aan te moedigen zich goed te uiten.
Ook zijn vrouwelijke artsen in hun aanpak gericht op het verkleinen van bestaande statusverschillen, terwijl mannen deze juist benadrukken. Mannen doen vaker een rectaal onderzoek en vrouwen doen vaker een vaginaal onderzoek uit. Ook schrijven mannen meer en vaker antidepressiva en slaapmiddelen voor. Waar mannelijke artsen dan eerder kalmerende middelen voorschrijven, gaan vrouwelijke artsen juist praten. De verschillen in aanpak tussen vrouwelijke en mannelijke artsen zijn belangrijk: de patiënt moet er vanuit kunnen gaan dat zij altijd even kundig worden behandeld.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Nou, daar ben ik het helemaal niet mee eens, hoor. Ik heb een schat van een mannelijke gynaecoloog die heel goed luistert, erg rustig is (waardoor je zelf ook rustig wordt), begrip toont voor je angsten en tracht de onderzoeken zo pijnloos mogelijk uit te voeren. Juist met vrouwelijke artsen heb ik niet van die prettige ervaringen. Ze zijn vaak kattig en ongeduldig, ik vind vrouwen juist vaak van die ka’s!
Het aantal vrouwelijke huisartsen dat een burn-out krijgt, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels is dat percentage gestegen tot ruim 10%.
Wat ben ik blij dat ik sinds kort een vrouwlijke arts heb. Ik kan mijn verhaal beter kwijt. Er wordt serieuzer mee om gegaan. Ik ben zelfs nu doorgestuurd naar het ziekenhuis waar al iets is uitgekomen. De mannelijke arts hield de consulten altijd zo kort mogelijk. Terwijl ik met dezelfde klachten rondliep. Waar nu is uitgekomen dat er iets aan mijn rechter nier is.
Ligt er maar aan over welke klacht het gaat.
Heb de ervaring dat vrouwelijke artsen in
de geestelijke gezondheidszorg niet zo goed
in kunnen leven bij mannelijke patienten.
Heb zeer slechte ervaringen met vrouwelijke artsen in tegenstelling tot mannelijke artsen. Ze geven weinig informatie en weinig medewerking om een oplossing te zoeken voor je probleem. Gaan soms zelfs bagateliserend om met je klachten. Alsof ze een hekel aan jou hebben en aan hun vak. Maken inderdaad een ongeduldige indruk zoals Blossom stelt. Vreemd dat die vrouwelijke professor tot een andere conclusie komt.