Onderzoeken naar griepepidemie

Het lijkt wel alsof er ieder jaar weer een griepepidemie in Nederland is. Sterker nog, het lijkt erop dat ieder jaar steeds meer mensen er last van hebben. Wat zijn de resultaten van verschillende onderzoeken naar de griepepidemie?

Over de hele wereld vinden er onderzoeken plaatst naar de oorzaak en het verloop van griep. We hebben een aantal opmerkelijke onderzoeken en de uitkomsten op een rij gezet.

Minder vatbaar voor griep door knuffelen

Amerikaanse wetenschappers van Carnegie Mellon University hebben ontdekt dat knuffelen mensen wel eens zou kunnen helpen beschermen tegen griep. Ze publiceerde hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die relatief vaak worden geknuffeld en weinig sociale conflicten hebben, minder vatbaar lijken te zijn voor griep. Wanneer deze mensen wel besmet raken met het griepvirus, dan zijn hun symptomen vaak minder erg dan bij mensen die minder vaak geknuffeld worden.

Kan knuffelen griep helpen voorkomen?

Volgens de onderzoekers kan het aantal knuffels dat men ontvangt de verbeterde weerbaarheid voor ongeveer een derde verklaren. Overigens gaven de wetenschappers wel aan dat er nog geen definitieve conclusies uit het onderzoek getrokken kunnen worden. Omdat te kunnen doen moeten zij eerst het verband tussen knuffelen en weerbaarheid tegen griep in kaart te brengen. Maar een paar extra knuffels op zijn tijd kan natuurlijk alles behalve kwaad!

Omgang met anderen beperken tijdens griepepidemie

Dat wil zeggen, mits je het griepvirus al niet onder de leden hebt. Want uit onderzoek van de University of California blijkt dat het niet omgaan met anderen, dé manier is om een griepepidemie te beperken. Zij kwamen tot deze conclusie na analyse van de griepepidemie in Mexico zes jaar geleden.

Is thuis uitzieken echt beter?

Toen de griepepidemie uitbrak, werden alle openbare instanties in Mexico gesloten en mensen werden opgedragen binnen te blijven. Ook al verlieten mensen sneller dan gehoopt hun huizen weer, de uitbraak had veel erger kunnen zijn als men helemaal geen gehoor had gegeven aan de oproep. Deze en andere bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Infectious Diseases. Thuis uitzieken is dus van belang om verdere verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Mocht je werkgever daar anders over denken, dan kun je altijd nog refereren aan dit onderzoek!

Kosten werkgever bij ziekte

Griep is overigens niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Want die draait op voor de kosten, en die kunnen hoog oplopen. Uit berekening van het TNO blijkt dat een werknemer die ziek thuis zit de werkgever per dag zo’n 223 euro kost. Het gemiddeld aantal dagen dat iemand met griep ziek thuis zit is 5,4. Dat komt dus neer op 1206 euro. En bij deze berekening gaan we nog maar uit van één werknemer met griep.

Thuis uitzieken kan kosten drukken

Thuis uitzieken doen we echter steeds minder. Of dat nu komt omdat men bang is om ontslagen te worden of omdat de werkgever de werknemer onder druk zet om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, zonder risico’s is het niet. Want zoals al bleek uit het onderzoek van de University of California, thuis uitzieken is de beste manier om verdere bestrijding van het griepvirus te voorkomen. Dan is één zieke werknemer die vijf dagen thuis zit toch een stuk voordeliger voor de werkgever, dan vier zieke werknemers die allemaal een paar dagen thuisblijven.

Delen:  
3 reacties op “Onderzoeken naar griepepidemie
  1. ben ik het helemaal mee eens. en dan die winkelwagentjes. zag laatst iemand die moest niezen de hand voor zijn mond deed en daar zat zeker weten snot en dergelijke in hij dit afveegde aan het handvat van het wagentje. de viespeuk. je zal die kar maar treffen. kortom de mensen brengen zelf een epidemie op gang ziek? thuis blijven geld ook voor een verkoudheid dat is ook zeer besmettelijk en je kunt daar ook goed halfziek van zijn

    Geschreven door sanne de leeuw op
  2. Ik heb deze afschuwelijke griep te pakken, gisteren voor het eerst in twee weken naar buiten gegaan, maar vandaag nog zo ziek als een hond. Ik ben het volkomen mee eens, dat wij mensen verspreiden zelf de virussen. En dat verhaal over knuffelen, daar geloof ik geen barst van. Ga je maar een iemand die zwaar onder de griep zit, nou mij niet gezien. Iedereen wil ook uit mijn buurt blijven, maar goed ook. En het wel of niet uitzieken, wie kan het opbrengen, om te werken , met een griep? Wij hebben het hier over een Griep he?!

    Geschreven door Jacy op
  3. ondanks veel maatregelen, veel handen wassen, desinfecterende handzeep gebruiken, ook hier geveld…ik geef er maar aan toe, veel slapen thee drinken en uitzieken..mijn werkgever wil me niet eerder terug hebben dan als ik beter ben de helft van de afdeling is al ziek …
    tsja…weerstand opbouwen zeggen ze maar ik eet goed sport voldoende en gebruik genoeg fruit….dus?? wat gaat er dan fout ? iedereen hier beterschap overigens

    Geschreven door mel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief